[update] EU viert grootste uitbreiding ooit

Op veel plaatsen in Europa wordt momenteel de grootste uitbreiding van de Europese Unie (EU) ooit gevierd, die om middernacht een feit zal zijn. Na jaren van onderhandeling krijgt de EU er vanavond in ťťn klap tien nieuwe lidstaten bij en groeit daarmee van 15 naar 25 lidstaten. De nieuwe toetreders zijn: Estland, Letland, Litouwen, Polen, TsjechiŽ, Slowakije, Hongarije, SloveniŽ, Cyprus en Malta.

De toetredingsplechtigheid vindt plaats in de Sloveense grensstad Nova Gorica, waar om middernacht door EC-voorzitter Romano Prodi en de Sloveense premier Anton Rop als symbolisch gebaar het grenshekje tussen Nova Gorica en de Italiaanse stad Gorizia omver geworpen zal worden. In de Europese hoofdstad Brussel is de uitbreiding gevierd met een 'EU-show'. De 25 regeringsleiders komen morgen in de Ierse hoofdstad Dublin bij elkaar.

Prodi noemde de uitbreiding "een politiek meesterwerk". "Van Tallinn tot aan Valletta zijn onze nieuwe medeburgers erin geslaagd een markteconomie en een open, democratische maatschappij te creŽren. Alle nieuwe lidstaten verdienen daarvoor ons applaus en onze bewondering", aldus Prodi.

De EU wordt na middernacht 1 miljoen vierkante kilometer groter en het aantal inwoners zal toenemen met 75 miljoen naar 450 miljoen. Meer dan de helft van de 75 miljoen nieuwe EU-burgers, 39 miljoen, zijn Polen.

Update 00.00 uur
Estland, Letland, Litouwen, Polen, TsjechiŽ, Slowakije, Hongarije, SloveniŽ, Cyprus en Malta zijn nu officieel EU-lid.

--
OfficiŽle website van Eday