Kinderen geraakt door geweld in nieuws

Arno_lwd had ons via de nieuws-submit te melden:

Uit een onderzoek van communicatiewetenschapster Walma van der Molen van de Universiteit van Amsterdam (UvA) blijkt dat van de kinderen tussen de zeven en twaalf jaar ongeveer 65 procent bijna dagelijks naar het nieuws kijkt. Hiervan zegt 15 procent zich door het nieuws vaak angstig te voelen en deze angsten als ernstig te ervaren.

Van der Molen onderzocht in de eerste twee weken van de oorlog in Irak bijna 450 kinderen in Amsterdam. Al deze kinderen volgden het nieuws, meer dan 90 procent meerdere keren per week of dagelijks. Ruim 95 procent van de kinderen keek het nieuws op televisie. Tweederde daarvan keek naar het jeugdjournaal, maar bijna allemaal volgden ze ook het nieuws voor volwassenen.

Volgens Van der Molen is het debat over geweld op televisie te eenzijdig. Volgens haar gaat het vrijwel geheel over geweld in fictie, zoals in televisieseries, films en computerspelletjes, maar worden de effecten van geweld in het nieuws nauwelijks in die discussie betrokken.

Vanaf ongeveer zeven jaar leren kinderen onderscheid te maken tussen fictie en realiteit. Ze worden dan minder bang voor heksen, spoken of monsters, maar gaan zich grotere zorgen maken om echt gevaar, zoals bijvoorbeeld brand, ongelukken en doodgaan. Deze oudere kinderen vinden geweld in het nieuws dan ook enger dan gewelddadige films, zo meent Van der Molen.

"Bij de Irak-oorlog zagen we dat de emoties bij kinderen heftiger waren en vaker voorkwamen dan je bij ander dagelijks nieuws ziet. Zeer betrokken kinderen gaven aan niet te kunnen stoppen met kijken, zelfs als zij nare gevoelens kregen door al dat nieuws. Opvallend is dat kinderen tijdens de oorlog in Irak veel boosheid over het leed van de slachtoffers en angsten rapporteerden", aldus Walma van der Molen.

De communicatiewetenschapster pleit voor een Kijkwijzeraanduiding bij het nieuws. Hoewel niet altijd duidelijk is wat er precies in het nieuws zit, zou het standaard als ongeschikt voor kinderen onder de zes moeten worden aangemerkt. Eigenlijk vindt Van der Molen het volwassenennieuws zelfs ongeschikt voor kinderen onder de tien.

In juni wordt een artikel van Van der Molen gepubliceerd in het Amerikaanse tijdschrift Pediatrics. Hiermee hoopt ze een aanzet te geven tot discussie in de VS, waar kinderen met veel meer gewelddadige beelden in het nieuws worden geconfronteerd.