CDA wil harde aanpak illegale arbeiders

Vandaag heeft het CDA bij de Arbeidsinspectie geëist dat er onmiddellijk wordt ingegrepen bedrijf Dutch Fresh Foodservice. Tuinders melden dat dit bedrijf op zeer grote schaal in Nederland illegale Poolse arbeiders aan het werk helpt. Hierdoor loopt de Staat jaarlijk vele miljoenen euro's aan premies mis.

Het CDA-Tweede-Kamerlid Verburg zei in een reactie op het nieuws "zeer geschrokken" te zijn van de omvangrijke fraude. De wanpraktijken zouden met name in Noord-Brabant en Limburg een bekend verschijnsel zijn: zeker is dat in deze provincies minstens 2500 Poolse arbeiders illegaal in Nederland verblijven.

Voor Verburg is het onbegrijpelijk dat de Arbeidsinspectie nog nooit heeft ingegrepen. Ze zegt dat deze dienst de afgelopen tijd juist meer geld heeft ontvangen om fraude beter te kunnen bestrijden. Daarom vraagt Verburg nu aan staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken om opheldering, evenals de PvdA.

De Arbeidsinspectie spreekt tegen dat er nooit is ingegrepen. Zo zouden volgens een woordvoerster al diverse malen processen-verbaal zijn uitgedeeld, maar verzet het bedrijf zich met allerlei juridische mogelijkheden.