Met biometrisch paspoort de VS binnen

Nederlanders die vanaf 2005 geen biometrisch paspoort bij zich hebben, kunnen de VS alleen nog binnen met een visum. Dit paspoort bevat een vingerafdruk en een irisscan van de eigenaar. Geen enkel land kent op dit moment zo'n paspoort, dat naar verwachting medio 2005 geÔntroduceerd wordt.

Eind oktober van dit jaar wordt de Amerikaanse visumdrempel voor Europese bezoekers ingevoerd. Europeanen hebben momenteel geen visum nodig om de VS binnen te komen, vanaf 2005 zullen ze in het bezit van een visum of een biometrisch paspoort moeten zijn. Men kan de VS wel binnen met het huidige Nederlandse paspoort als de bezoeker kan aantonen dat hij voor 26 oktober een aanvraag voor een biometrisch paspoort heeft ingediend. Deze regeling geldt wel voor een jaar.

Reizigers die geen aanvraag hebben ingediend voor die datum en die alsnog de VS willen bezoeken, moeten een visum aanvragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam. Het visumaanvraag kost honderd euro en de procedure duurt ongeveer twee dagen. Een formulier moet dan worden ingevuld met een vingerafdruk op een speciaal gemaakte foto van de houder. Ook wordt er een vraaggesprek gehouden.

De luchtvaartbranche is niet blij met de visumdrempel. Luchtvaartmaatschappijen vrezen een terugval van twintig procent aan Europese bezoekers richting de VS. De gederfde inkomsten kunnen in de honderden miljoenen euro's lopen.