Vermoeidheid kan hartaanval inluiden

Uit een onderzoek dat dinsdag verscheen in het Amerikaanse medisch-wetenschappelijke tijdschrift Circulation, blijkt dat buitengewone vermoeidheid of slaapproblemen bij vrouwen voortekenen kunnen zijn van een naderende hartaanval.

Meer dan vijfhonderd vrouwen die een hartaanval hadden gehad, werden onderzocht. Ongeveer 95 procent van die vrouwen kreeg een maand voor de hartaanval last van nieuwe gezondheidsproblemen. 70 procent van hen kampte met ernstige vermoeidheid en 48 procent had een verstoorde nachtrust.

Van de onderzochte vrouwen, die gemiddeld 66 jaar oud waren, gaf slechts 30 procent aan last te hebben gehad van pijn in de borst. 43 procent van de vrouwen voelde zelfs tijdens de hartaanval geen pijn in hun borst.

Professor Jean McSweeney van de Universiteit van Arkansas, één van de onderzoekers, zei in een gesprek met de BBC te hopen dat vrouwen alerter worden door dit onderzoek. "Vrouwen moeten leren dat de verschijning van nieuwe symptomen verband kan houden met hartklachten, en dat ze medische hulp moeten zoeken om uit te vinden wat de oorzaak ervan is."