Politieman krijgt werkstraf voor bezoek sekscaravans

Yara had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De rechtbank in Rotterdam heeft een 48-jarige politieman veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur wegens ambtsmisbruik. In 2002 bezocht de man, chef van het bureau Bijzondere Wetten in Schiedam, prostituees in sekscaravans, en dwong ze tot seks door het laten zien van zijn badge. De politieman legitimeerde zich als agent van de vreemdelingenpolitie, en gaf de vrouwen het idee dat hij ze zou aangeven als hij niet gratis of goedkoper dan normaal seks met ze mocht hebben. Uit angst voor problemen met de vreemdelingendienst en de belastingdienst, lieten de vrouwen hem zijn gang gaan.

Tijdens de zitting drie weken geleden bekende de politieman dat hij seks had met drie vrouwen die illegaal in Nederland waren. Verkrachting van die drie vrouwen en poging tot verkrachting van vier andere vrouwen werden de man ten laste gelegd.

Volgens de rechtbank werd niet bewezen dat de man geweld had gebruikt. Daardoor werd hij vrijgesproken van die beschuldigingen. Wel werd hij veroordeeld voor misbruik van zijn gezag als ambtenaar. "U hebt het vertrouwen in een politiefunctionaris geschaad en de naam van het korps in diskrediet gebracht," aldus rechter Scheffers.

De veroordeelde politieman zit momenteel in de ziektewet. Hij werkte al 27 jaar bij de politie. Het korps is inmiddels een procedure begonnen voor oneervol ontslag. Voor het Openbaar Ministerie was deze uitspraak een domper. Het OM had 3 jaar cel en 6 maanden voorwaardelijk geŰist maar de rechtbank achtte verkrachting niet bewezen. De advocaat van de veroordeelde, Cees Noppe, is wel blij met de uitspraak. Hij vond de eis van het OM overdreven.