Afghaanse Burqa Band scoort hit

Een Afghaans rocktrio genaamd de Burqa Band, heeft op dit moment een bescheiden zomerhit in Duitsland. De band bestaat uit drie Afghaanse vrouwen die gekleed gaan in blauwe exemplaren van het allesbedekkende gewaad. Ze zingen in 'Burqa bluuueee' ironisch over de onderdrukking van Afghaanse vrouwen tijdens het Taliban-regime.

De band begon in de Afghaanse hoofdstad Kabul op initiatief van drie Duitse muziekproducers als een grap. De vrouwen zijn in de bijbehorende videoclip onherkenbaar door de burqa, maar ˇˇk hun namen blijven onbekend omdat de Afghaanse samenleving volgens de Duitsers nog niet rijp is voor 'westerse' muziek. Zo drongen onlangs fundamentalistische mannen een feest binnen en schoten op de band die daar speelde. Twee bandleden werden gedood.

In de hit die de Burqa Band nu heeft zingen de gesluierde vrouwen in het Engels 'Je geeft me al je liefde, je geeft me al je kussen, en dan raak je mijn burqa aan en weet niet wie er in zit'. De vrouwen bespelen ook de instrumenten: drums, elektrische gitaar en bas.

De Burqa Band drumster