Schiphol alert op longziekte SARS

Rieuwert, TraZeR en tsuihark hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Op Schiphol heeft de GG & GD al het personeel opgeroepen tot extra waakzaamheid in verband met de mysterieuze longziekte die inmiddels ook in Europa is opgedoken.

Artsen in Frankfurt hebben sinds zondag een man in observatie waarvan wordt gedacht dat hij de eerste geinfecteerde persoon is in Europa die aan de ziekte lijdt die zich zo snel in Azie verspreid. Duitse artsen houden de onbekende man, zijn vrouw en schoonmoeder in quarantaine terwijl ze onderzoeken of ze met de ziekte geÔnfecteerd zijn.

Dokter Hanns-Reinhardt Brodt gaf de volgende informatie vrij op een persconferentie:
De 32 jarige man, een dokter die onderweg was van Singapore naar New York, die tijdens een tussenstop in Frankfurt van de SingaPore Airlines-vlucht was gehaald, vertoonde symptomen van longontsteking en werd behandeld met antibiotica. RŲntgen- en lab-tests toonden aan dat de toestand van de man "licht verslechterd" was. De schoonmoeder van de man had een hoge koorts, maar verder geen symptomen, terwijl zijn zwangere vrouw geen symptomen toonde van enige infectie.

De mensen op de Nederlandse luchthaven hebben allemaal een telefoonnummer gekregen voor het melden van passagiers met verdachte symptomen.
En ook landelijk zijn huisartsen al opgeroepen om alert te blijven en bij verdachte symptomen meteen de GGD te informeren.
Ook op luchthavens in heel AziŽ let het personeel sinds maandag scherp op passagiers die griepachtige symptomen vertonen, om zo verdere verspreiding van een mysterieuze longziekte tegen te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft SARS tot een 'wereldwijde gezondheidsbedreiging' verklaard, vanwege het feit dat de ziekte op drie verschillende continenten is geconstateerd. "Totdat we er grip op kunnen krijgen, zie ik niet waarom het zou vertragen. Mensen reageren niet op antibiotica of anti-virussen. Het is een ernstig besmettelijke ziekte en het beweegt over de wereld per vliegtuig," aldus de woordvoerder van WHO Dick Thompson.

Gezondheidsinstellingen stellen dat SARS reeds geconstateerd is bij 150 mensen, en zeker 4 doden heeft veroorzaakt in AziŽ.
Ook zouden volgens regeringsfunctionarissen 5 mensen die in de zuidelijke provincie Guangdong van China tussen november en februari zijn overleden ook SARS gehad kunnen hebben.
Vrijdag werd door Canadeese autoriteiten bekend gemaakt dat ook daar 2 mensen waren overleden, en in Europa zijn inmiddels in Duitsland, Zwitserland en SloveniŽ bij 5 mensen symptomen van SARS geconstateerd.
SARS begint met ademhalingsproblemen en koorts en gaat daarna over in een longontsteking.