Ratelband begint 'LijstRatelband.nl' [update]

Samen met afgetreden bestuursleden van Leefbaar Nederland wil Emile Ratelband, die gisteren toch geen lijsttrekker voor Leefbaar Nederland werd, de partij LijstRatelband.nl oprichten, om toch kans te maken om mee te doen met de Tweede Kamer-verkiezingen 22 januari.

Volgens een expert bij de kiesraad maakt Ratelband kans dat hij toch mee mag doen met de verkiezingen, als hij nu meteen een geldige kandidatenlijst inlevert, en een waarborgsom van 11.000 euro afstaat, die hij alleen terugkrijgt als hij tenminste ÚÚn zetel krijgt bij de volgende verkiezingen. Bovendien moet hij vˇˇr vanmiddag 16.00 uur de handtekeningen hebben van in totaal 570 mensen uit 19 kiesdistricten.

De Tsjakka-goeroe roept de mensen op om zich per e-mail te melden als kandidaat-kamerlid op info@ratelband.com. "We zijn nu een lijst aan het samenstellen. Er zijn mensen die met ons mee zijn gegaan van Leefbaar Nederland en ik ken mensen uit mijn zakelijke omgeving. Dat komt voor elkaar." Ratelband voorziet dan ook geen problemen voor het 'vullen' van zijn kandidatenlijst.

Ratelband stelt dat dit de laatste kans is om "de gevestigde politieke orde op haar grondvesten te laten schudden". Want de LPF is ten dode opgeschreven met een weinig charismatische en krachtdadige lijsttrekker als Mat Herben.

Update 11:10

Emile Ratelband kan volgens kenners van de Kieswet op zeker niet meedoen aan de verkiezingen onder de naam LijstRatelband.nl. Wel kan Ratelband met een lijst deelnemen die alleen een nummer heeft. De naamregistratie van een lijst had al in oktober moeten gebeuren.

Ratelband moet tevens vˇˇr morgenmiddag 16:00 bij de Kiesraad zijn kandidatenlijst hebben ingediend. De lijst moet ook in elk van de 19 kiesdistricten wel de steun hebben van zeker 30 kiezers. Die moeten daartoe persoonlijk op het gemeenthuis van hun woonplaats een handtekening zetten met medeneming van een geldig identiteitsbewijs.