Buitenland positief over Niod-rapport

Het buitenland heeft overwegend positief gereageerd op het NIOD rapport en over de val van het kabinet-Kok.

Een van de grondleggers van het Dayton-vredesakkoord voor BosniŽ, Lord Owen, zegt dat Dutchbat niet schuldig is aan de val van de moslimenclave Srebrenica. De internationale gemeenschap heeft volgens Owen collectief schuld, omdat deze niet bereid was voldoende militairen af te staan voor de bescherming van veilige toevluchtsoorden als Srebrenica.

Javier Solana, de EU-buitenlandcoŲrdinator, wees erop dat de schuld voor de massamoord bij de Bosnische ServiŽrs ligt.

VN vreest weinig

Een VN-woordvoerder over BosniŽ in New York zei dat de Verenigde Naties niet hoeft te vrezen voor de NIOD-bevindingen omdat die overeen komen met de conclusies uit een eigen studie van de VN, uit 1999 over de val van de Bosnische enclave. Wel werd er benadrukt dat de VN pas met een officiŽle reactie op het NIOD-onderzoek komt als het volledige rapport in het Engels beschikbaar is. ,,Maar op basis van de samenvatting en de nieuwsberichten die we hebben gezien, lijkt het rapport overeen te komen met dat van de VN'', aldus de zegsman.

Het was secretaris-generaal Kofi Annan zelf die in 1999 opdracht gaf tot het VN-onderzoek. De volkerenorganisatie had toen felle zelfkritiek en nam een deel van de verantwoordelijkheid van de massamoord op de moslims op zich.