FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 17 april 2002

Afghaanse lerares krijgt zuur in haar gezicht

In de Afghaanse stad Kandahar heeft een man zuur in het gezicht gegooid van een lerares. Dit deed de man op het moment toen de vrouw die school verliet.

Dinsdag verschenen in de stad al pamfletten met waarschuwingen aan mannen om hun dochters niet naar school te sturen en hun vrouwen niet buitenshuis te laten werken.

De dader is inmiddels aangehouden. In verband met de aanslag heeft de politie nog 37 mensen gearresteerd en daarbij ook meer zuur gevonden. Vijf arrestanten droegen een uniform van het Afghaanse leger.

De arrestanten worden verhoord op de Amerikaanse legerbasis, waar zo'n tweehonderd leden van de Taliban worden vastgehouden.

Tijdens het regime van de Taliban mochten vrouwen niet werken en mochten meisjes vanaf negen jaar niet naar school.

DVD verdringt videoband

Voor het eerst hebben consumenten meer geld besteed aan dvd's dan aan videobanden. Dat heeft de brancheorganisatie van de entertainmentindustrie NVPI woensdag bekend gemaakt.

De omzet van de videobanden daalde van 104,4 naar 81,8 miljoen euro terwijl de omzet van de dvd's steeg van 53,1 naar 116,9 miljoen euro. Uit onderzoekt blijkt dat één op de tien huizen in Nederland een dvd-speler thuis heeft staan, terwijl negen van de tien mensen een videorecorder hebben.

Bij de videotheek gaat wel de videoband vaker over de balie. Totaal is voor 103,6 miljoen euro aan videobanden gehuurd en voor 26,5 miljoen aan dvd-schijfjes. Ook in de verhuur is de dvd is opmars: de omzet is ruim verdrievoudigd, terwijl die van videobanden licht afnam. Toch worden er meer videobanden gehuurd, ondanks de opmars van de DVD.

Nederlanders blijken in het algemeen vorig jaar grotere filmliefhebbers te zijn geworden. Totaal, zowel video als dvd, werden er 22 procent meer films verkocht en 8 procent meer films gehuurd bij videotheken. De populairste films blijken uit onderzoek tekenfilms te zijn. De totale consumentenomzet van films-in-de-thuissituatie bedroeg bijna 328,8 miljoen euro, een stijging van 22 procent.

NS trekt miljoenen uit voor nieuwe Sprinters

De Nederlandse spoorwegen gaan 110 nieuwe sprinters kopen, die in 2005 in gebruik worden genomen. Dit melde een woordvoeder van de NS woensdag.

De sprinters gaan een aantal stoptreinen uit de jaren zestig vervangen en zijn speciaal geschikt voor stadsgewestelijke inzet (snelle aansluiting op andere vormen van het openbaar vervoer)

De nieuwe sprinters beschikken over airco en bredere deuren die sneller openen en sluiten. Ook krijgen de nieuwe treinen een gelijkvloerse instap. Het interieur van de nieuwe aankoop van de NS is open en transparant, "wat een positieve invloed heeft op de sociale veiligheid" aldus de NS. Uiteraard bevatten de nieuwe treinen meer zitplaatsen.

Naast deze vervanging van oudere treinen werkt de NS aan uitbreiding van het aantal zitplaatsen, onder meer door de inzet van intercity-dubbeldekkers en gemoderniseerde Duitse rijtuigen.

De aanpak past volgens de NS-directie in de hoofddoelstellingen van het beleid: op tijd rijden, extra zitplaatsen, betere informatievoorziening en grotere sociale veiligheid.

Voor de nieuwe aankoop zijn "enkele honderden miljoenen" euro's uitgetrokken, aldus de NS woordvoerder.

Buitenland positief over Niod-rapport

Het buitenland heeft overwegend positief gereageerd op het NIOD rapport en over de val van het kabinet-Kok.

Een van de grondleggers van het Dayton-vredesakkoord voor Bosnië, Lord Owen, zegt dat Dutchbat niet schuldig is aan de val van de moslimenclave Srebrenica. De internationale gemeenschap heeft volgens Owen collectief schuld, omdat deze niet bereid was voldoende militairen af te staan voor de bescherming van veilige toevluchtsoorden als Srebrenica.

Javier Solana, de EU-buitenlandcoördinator, wees erop dat de schuld voor de massamoord bij de Bosnische Serviërs ligt.

VN vreest weinig

Een VN-woordvoerder over Bosnië in New York zei dat de Verenigde Naties niet hoeft te vrezen voor de NIOD-bevindingen omdat die overeen komen met de conclusies uit een eigen studie van de VN, uit 1999 over de val van de Bosnische enclave. Wel werd er benadrukt dat de VN pas met een officiële reactie op het NIOD-onderzoek komt als het volledige rapport in het Engels beschikbaar is. ,,Maar op basis van de samenvatting en de nieuwsberichten die we hebben gezien, lijkt het rapport overeen te komen met dat van de VN'', aldus de zegsman.

Het was secretaris-generaal Kofi Annan zelf die in 1999 opdracht gaf tot het VN-onderzoek. De volkerenorganisatie had toen felle zelfkritiek en nam een deel van de verantwoordelijkheid van de massamoord op de moslims op zich.

Strenge drankregels op Koninginnedag

Tijdens koninginnedag stroomt er gewoon bier uit de taps in Amsterdam in plaats van evenementen bier. Maar het drinken en het tappen van bier is omgeven door een waslijst aan strenge regels gemaakt door de gemeente Amsterdam.

De taps die buiten staan mogen pas om elf uur 's morgens open en moeten om negen uur 's avonds sluiten. Happy Hours of andere kortingsactie's zijn verboden, net zoals het kopen van meters bier. Glazen flesjes of gewone bierglazen zijn buiten niet toegestaan, en aan beschonken bezoekers mag er geen alcohol worden getapt. Gemixte alcoholhoudende drankjes mogen buiten niet worden verkocht.

Verder hoopt de gemeente Amsterdam op een gezellige koninginnedag.

Debat over val v/h Kabinet afgerond

Tijdens het debat over de val van het kabinet heeft premier Kok verklaard alleen op basis van zijn eigen afwegingsproces te hebben besloten zijn ontslag in te dienen. Volgens Kok heeft ook minister Pronk zich aangesloten bij de conclusies van het kabinet over het NIOD-rapport over de val van Srebrenica. Zijn dreigende aftreden zou daarom niet bepalend zijn geweest voor het moment om het ontslag in te dienen. Oppositiepartijen CDA en GroenLinks hadden daarover vragen gesteld.

Minister Pronk had eerder verklaard het kabinet wél schuldig te achten aan de val van de moslimenclave. Kok herhaalde zijn verklaring van dinsdag dat het kabinet opstapte vanwege de opeenstapeling van nationale en internationale tekortkomingen en niet omdat Nederland schuldig zou zijn.

Onvrede

Tot grote onvrede van de oppositiepartijen en D66 ziet premier Kok geen reden het standpunt van het kabinet over het NIOD-rapport over Srebrenica in een brief aan de Tweede Kamer mee te delen. Volgens Kok is het kabinet best bereid nog een brief aan de Kamer te sturen, maar die zal niet meer inhouden dan een verwijzing naar de conclusies en de epiloog, maakte Kok duidelijk. ,,Teleurstellend'', vindt D66-leider De Graaf.

De minister-president vraagt zich ook af of een debat over het rapport, dat een groot aantal fracties volgende week wil houden, op dit moment wel zinvol is. Hij wees erop dat het erg kort dag is, omdat na volgende week het verkiezingsreces begint. Mocht de Kamer toch zo'n debat willen, dan zal Kok er wel aan meewerken, maar dan zou wat hem betreft precies duidelijk moeten zijn waar wel en waar niet over gaat worden gesproken.


VVD medeverantwoordelijk

Verder bleek in het debat dat de VVD zich medeverantwoordelijk voelt voor het besluit van het kabinet om in 1993 troepen naar Srebrenica te sturen. De VVD zat destijds in de oppositie en had grote twijfels over de operatie, maar heeft uiteindelijk wel toegestemd in uitzending van Dutchbat.

Aanslag dreigt bij interland Israël

Een anonieme groepering heeft aan de Deense voetbalbond laten weten dat zij een aanslag zullen plegen als de voetbalinterland Denemarken - Israël door gaat. "Als de wedstrijd niet wordt geannuleerd, volgt er een enorme explosie in het stadion van Kopenhagen", staat in een brief gericht aan de Deense voetbalbond.

Een woordvoerder van de Deense voetbalbond verklaarde dat de brief zeer serieus genomen wordt, gezien de situatie in Israël. De politie heeft verklaard speurhonden te laten zoeken naar explosieve rondom en in het stadion. Tevens worden alle toeschouwers en personeelsleden van het stadion gefouilleerd.

De brief is ondertekend met de woorden "Het vrije Palestina". Ook staat er in de brief dat explosie plaats vindt tenzij "de wedstrijd tussen het nationale team en een bende Joodse moordenaars" niet doorgaat.

De spelers van het Deense nationale elftal proberen zich zo veel mogelijk buiten de kwestie te houden. "Als spelers willen we geen standpunt innemen in dit conflict, waarin het nog niemand ter wereld is gelukt een oplossing aan te dragen" aldus Jan Heintze aanvoerder van het Deense voetbalteam.

Overigens is het Israëlische team maandag al in Denemarken gearriveerd. In aanwezigheid van veel bewakingsfunctionarissen en politiemensen traint het team vlakbij het hotel in het stadscentrum.

NIPO peiling: Weinig veranderingen

Field had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit de peiling van het het onderzoeksinstituut NIPO, die iedere week in opdracht voor het actualiteitenprogramma 2 Vandaag wordt uitgevoerd, blijkt de Lijst Pim Fortuyn weer licht te stijgen: Van 23 naar 24 zetels. De VVD verliest er weer één en komt uit op 25.

Dankzij de lijstverbinding met de SP zou GroenLinks één zetel winnen. De ChristenUnie op hun beurt verliezen er weer één. PvdA, CDA en D66 blijven gelijk.

Eigenlijk is er weinig veranderd, het NIOD-rapport lijkt vooralsnog geen effect te hebben gehad op de verhoudingen.


De uitslag. (tussen haakjes het virtuele verschil met de Kamer nu)

PvdA ---> 31 (-14)
VVD ---> 25 (-13)
CDA ---> 29 (-)
D66 ---> 7 (-7)
GroenLinks ---> 14 (+3)
SP ---> 7 (+2)
ChristenUnie ---> 6 (+1)
SGP ---> 2 (-1)
Leefbaar Nederland ---> 4 (+4)
Lijst Pim Fortuyn ---> 24 (+24)
Ver. Senioren Partij ---> 1 (+1)

Uitslag NIPO peiling vorige week staat hier.

Wanadoo wil Myweb overnemen

TheGhost had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Macintosh Retail Group en Wanadoo hebben een intentieverklaring getekend over de overname van MyWeb door Wanadoo. Wanadoo verwacht binnenkort de definitieve overeenkomst te tekenen.

MyWeb biedt gratis internettoegang aan. Deze provider telt 340.000 geregistreerde leden waarvan ongeveer een derde deel actief is. Macintosh Retail Group heeft besloten tot verkoop van MyWeb vanwege de gewijzigde omstandigheden in de internetmarkt, waarin schaalgrootte voor internet service providers als noodzakelijk wordt gezien voor het bereiken van een aanvaardbaar rendement. Bij MyWeb zijn tien mensen werkzaam.

Graaf Dracula zoekt opvolger

De familienaam van Graaf Dracula is bijna uitgestorven, daarom is hij op zoek naar een adellijke Europese opvolger om zo het voortbestaan van de naam te waarborgen.

Ottomar Rodolph Vlad Dracula prins Ketzulesco woont in Duitsland. In het verleden was hij banketbakker en antiekhandelaar in Berlijn en heette toen Ottomar Berbig. In 1987 werd hij geadopteerd door prins Ketzulesco, het laatst levende lid van de familie.

Ketzulesco stamt af van de in Transsylvanië geboren Vlad de Spietser, de beruchte Roemeense prins die Turkse gevangenen aan houten palen reeg. Hij werd Dracula genoemd, naar het Roemeense 'dracul', wat duivel betekent. Op hem baseerde Bram Stoker zijn fictieve Graaf Dracula.

Inval bij omroep Gelderland

-=Eddow=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Woensdagmorgen is bij Omroep Gelderland een inval gedaan door justitie. Officier van justitie mr. M. Schot wil het originele beeldmateriaal van de illegale wegraces in Druten hebben. De hoofdredacteur J. Campman weigert de beelden af te staan.

Woensdagmorgen meldde Schot zich met een griffier bij het gebouw van de omroep. Toen Campman bij zijn weigering bleef, liet zij vijf agenten komen om het pand te doorzoeken. Volgend een woordvoerster liggen de banden opgeslagen in het archief van de regionale omroep. Als de politie die banden daar in beslag wil nemen, zal de omroep zich daar niet meer tegen verzetten, aldus de woordvoerster.

Plan voor megaseksclub langs A4

Aan de A4 bij Hoofddorp wil ondernemer Rinus Beusenberg één van de grootste sekspaleizen van ons land gaan openen. City of Love wordt de naam van de seksclub en moet een vloeroppervlakte krijgen van 13.000 m². Naast betaalde liefde moet City of Love ook andersoortig amusement brengen.

De gemeente is op de hoogte van de plannen, maar heeft nog geen besluit genomen. De grond waarop de seksclub moet worden gebouwd is in handen van de gemeente Haarlemmermeer. Volgens de gemeente wordt momenteel een haalbaarheidsonderzoek gedaan. "Een seksinrichting past in de economische ontwikkeling van het gebied", aldus gemeentewoordvoerster L. Taillie.

De seksclub moet zo'n 30 peeskamertjes krijgen en een luxe club voor de iets rijkere klanten. Ook kunnen er films worden gekeken en is er ruimte voor een stripteasebar. Op de tweede etage komen er restaurants met uitzicht op het podium.

De bouw van City of Love gaat ongeveer 20 miljoen euro kosten.

Iraanse seriemoordenaar opgehangen

Een veertigjarige Iranese man die schuldig is bevonden aan het vermoorden van zestien prostituees, is woensdag opgehangen in de gevangenis.

De man pikte de vrouwen op in het noorden van Iran in de stad Mashhad, nam ze mee naar huis waar hij ze vervolgens wurgde met hun eigen hoofddoek. Daarna rolde hij de ontzielde lichamen op in gewaden van de prostituees.

In een onlangs gegeven interview toonde de seriemoordenaar geen berouw. Hij zei dat het moorden van de vrouwen aanvoelde als het vertrappen van kakkerlakken en dat god zijn handelen goedkeurde. Tevens beweerde hij op een missie te zijn om het gebied rondom het religieuze heiligdom van Mashhad te ontdoen van prostituees.

Nieuw virus waart rond op internet

kbot2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Microsoft Outlook gebruikers mogen weer opletten, het zogenaamde W32.Hunch.C@mm-virus waart rond op internet. Het is een behoorlijk agressief wormvirus dat een aantal files probeert te verwijderen en het probeert de harde schijf te formateren bij een reboot.

Voor meer info kun je terecht bij:
-Symantec
-McAfee

Virusscanner updates zijn reeds beschikbaar.

Vredesmissie Powell mislukt

Double_DD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Arafats plaatsvervanger Mahmud Abbas heeft helemaal geen vertrouwen meer in de vredesmissie van Powell. Hij heeft de Israëlische premier Sharon niet zover gekregen om de militairen uit de bezette steden op de Westelijke Jordaanoever terug te trekken, aldus Abbas. Powell zelf vindt echter wel dat er vooruitgang geboekt wordt.

Israëlische troepen zijn inmiddels een Palestijns dorp in de buurt van Tulkarem binnengetrokken. Volgens ooggetuigen ligt het hoofdkwartier van de Palestijnse Nationale Veiligheidsdienst onder vuur.

Generaal Van Baal afgetreden

MartiniMeister had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In navolging van het kabinet heeft generaal Van Baal, hoofd van de landmacht, zijn functie neergelegd. Van Baal stond onder grote druk nadat het NIOD in haar rapport forse kritiek op de landmachttop had geuit. De landmachttop heeft volgens het NIOD voor, tijdens en na de val van Srebrenica informatie achtergehouden.

De bevelhebber had vanochtend een gesprek met demissionair minister van Defensie De Grave. Volgens geruchten zou deze hem voor de keuze hebben gesteld af te treden of te worden ontslagen.

Omzet muziekindustrie keldert wereldwijd

Knijn had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De omzet van de muziekmarkt is vorig jaar met 5 procent gedaald tot 37 miljard euro. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de internationale muziekorganisatie IFPI. Als oorzaken van de daling worden thuiskopiëren en illegale verspreiding via internet gezien.

Voorzitter Jay Berkman wil verdere maatregelen nemen om het kopiëren tegen te gaan. Uit een onderzoek in de VS en Duitsland is volgens de organisatie namelijk gebleken dat er door de illegale verspreiding van muziek minder wordt gekocht. Voorheen kon dit nooit worden aangetoond.

Volgens Berkman heeft de daling niet te maken met een verminderde belangstelling voor muziek. Die zou zelfs groter dan ooit zijn.

Groninger ligt half jaar dood in flat

-=Eddow=- had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In een flat in Groningen is vrijdag het levenloze lichaam gevonden van een 46-jarige man. Hij heeft vermoedelijk een half jaar dood in de woning gelegen. Volgens de politie stierf de man een natuurlijke dood.

De man was al een poos depressief en verwaarloosde zichzelf. Familie had vele malen bij hulpverlenende instanties aan de bel getrokken, maar kreeg steeds nul op het rekest. De betreffende instanties bestrijden dit. Er zou wel degelijk actie zijn ondernomen, waar echter door de man nooit op werd gereageerd.

De man werd door zijn broer in bed gevonden. "Verschrikkelijk, om je eigen broer zo te vinden. Ik heb veel meegemaakt in mijn leven en ik heb ook veel gezien, maar dit hoop ik nooit meer mee te maken. Dit wens ik niemand toe. Luuk zag er nog erger uit dan een mummie."

Een jaar geleden werd er in dezelfde stad ook al een vrouw gevonden die maandenlang in haar woning had gelegen. Ook hierbij had familie meerdere malen tevergeefs bij hulpverleningsdiensten aangeklopt. De Inspectie voor de Volksgezondheid stuurde daarop in augustus een lijst met aanbevelingen naar de GGD en Maatschappelijk en Juridische Dienstverlening (MJD), om hiermee de communicatie in dit soort gevallen te verbeteren.

Superkolonie mieren ontdekt in Italië

deGVR had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers hebben een gigantische kolonie mieren ontdekt dat zich uitstrekt over duizenden kilometers van de Italiaanse rivièra tot de noordwestkust van Spanje. Op bijna 6000 kilometer leven miljarden mieren in miljoenen nesten. Het is de grootste samenwerkende groep mieren die ooit gevonden is.

Normaal gesproken vechten mieren van verschillende nesten met elkaar. Die in de superkolonie liggen echter genetisch zo dicht bij elkaar dat ze elkaar herkennen, ondanks verschillende nesten en verschillende koninginnen.

De Argentijnse mieren, in 1920 per ongeluk per schip naar Europa gebracht, staan erom bekend grotere kolonies te volgen, bijvoorbeeld enkele straten groot, maar zo groot als deze kolonie was er echter nog nooit één ontdekt.

Bin Laden ontsnapte door fouten VS

Poesjesvriend en Double_DD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Tijdens de Amerikaanse bombardementen op Afghanistan eind vorig jaar, verbleef Osama bin Laden nog in de Tora Bora. Maar wist hij te ontsnappen, omdat Washington geen grondtroepen had gestuurd.

Dit was de conclusie die de regering Bush trok. Dit werd woensdag bericht door de krant The Washington Post, die zich baseert op militairen en regeringsfunctionarissen.
De grootste fout was volgens zeglieden dat de Verenigde Staten niet onmiddelijk grondtroepen hebben ingezet.

Functionarissen van de inlichtingendiensten zouden overtuigend bewijs hebben dat Bin Laden aan het begin van de luchtacties nog in het grottencomplex bij Tora Bora was. Hoewel er een kleine kans is dat hij de bombardementen niet heeft overleefd, is men in er bij de inlichtingendienst ervan overtuigd dat Bin Laden in de eerste tien dagen van december ervan door is gegaan, aldus The Washington Post.

Tot deze conclusies kwam de inlichtingendienst onder meer door verklaringen van gearresteerde al-Qaeda leden. "Ik denk dat je het nooit met zekerheid kan zeggen, maar wij hebben geconcludeerd dat hij daar was", aldus een functionaris.

Verstekelingen opgepakt in Rotterdam

Dinsdagavond zijn op het terrein van een containterminal in Rotterdam twaalf verstekelingen opgepakt. De mannen, vermoedelijke van Noord-Afrikaanse afkomst, zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie.

De verstekelingen bevonden zich in lege containers die met een Duits zeeschip uit Tanger (Marokko) in Rotterdam aankwamen. Toen de containers op het terminalterrein werden verplaatst, sprongen de verstekelingen eruit. Ze gingen ervandoor en werden door de politie op het terrein en in de omgeving gevonden. De politie is momenteel nog bezig met het doorzoeken van andere lege containers die met hetzelfde schip in Rotterdam aankwamen.

De leeftijd van de verstekelingen varieert van negentien tot 29 jaar. De politie stelt een onderzoek in naar hun afkomst, en naar een eventuele georganiseerde overtocht van de illegalen.

Suriname en Brazilië sluiten overeenkomst

Tijdens een ontmoeting in Paramaribo zijn de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken Levens en Braziliaanse plaatsvervangend minister Chohfi tot een overeenkomst gekomen om nauwer te gaan samenwerken op het gebied van onderwijs, handel en defensie.

Tevens hebben ze besloten samen niet-geregistreerde Braziliaanse goudzoekers in Suriname aan te pakken. In Suriname zitten namelijk zo'n 35.000 tot 40.000 illegale goudzoekers afkomstig uit Brazilië. Er is een commissie in het leven geroepen die gaat werken aan een systeem van werk-en verblijfsvergunningen voor deze groep.

Politie bekeurt fietser zonder gordel

Vision had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie in Nieuw Zeeland heeft een fietser bekeurd voor het rijden zonder gordel. De agenten in Palmerston North hielden Shane Holloway aan omdat hij zonder helm op weg naar het cafe fieste. Toen hij de bekeuring bekeek stond er echter dat hij bekeurd was voor het niet om hebben van zijn gordel. De man weigert de bekeuring te betalen en wil het desnoods in de rechtzaal uitvechten.

Shane Holloway zei tegen de Manawatu Evening Standard: "Ik vind het gewoon stom dat zoiets gebeurd. Ik zal de boete ook niet betalen, en als het echt moet, dan stap ik naar de rechter".

De politie beweert dat als hij de boete niet betaalt, hij een waarschuwing krijgt met daarop de juiste overtreding. Brigadier Pete Thurston zei dat het bedrag (55 NZ $) het correcte bedrag is voor het niet dragen van een helm. Automobilisten die geen gordel dragen krijgen een boete van 150 NZ $

Gusmao wint verkiezingen Oost-Timor

Xanana Gusmao heeft zondag de eerste presidentsverkiezingen in Oost-Timor gewonnen. De voormalig vrijheidsstrijder kreeg 82,69 procent van de stemmen. Dat blijkt uit de officiële uitslag die de kiescommissie woensdag bekend heeft gemaakt.

Gusmao (55) wordt op 20 mei beëdigd, de dag dat Oost-Timor onafhankelijk wordt. Gusmao's tegenstander, Francesco Xavier do Amaral, had zich al neergelegd bij zijn verlies. Hij had zich kandidaat gesteld omdat hij vond dat de Oost-Timorezen iets te kiezen moesten hebben.

Ongeveer 86% van de kiesgerechtigden bracht ook daadwerkelijke een stem uit.

Townshend en Grohl op Bowie CD

Pete Townshend van The Who en Foo Fighters-voorman Dave Grohl hebben een bijdrage geleverd aan het nieuwe album van David Bowie "Heathen" dat 11 juni uitkomt. Townshend (die in '80 ook was te horen op het Bowie-album "Scary Monsters") speelt gitaar op het nummer "Slow Burn" dat wordt getipt als de eerste Amerikaanse single van "Heathen". Over deze bijdrage liet Bowie in een statement weten: 'It's the most eccentric and aggressive guitar I've heard Pete play, quite unlike anything else he's done recently'. Op "Slow Burn" is ook een gastbijdrage van de Borneo Horns die samen met Bowie aan het begin van de jaren '80 de Serious Moonlight Tour ondernamen.

Hoewel er nog niks officieel bevestigd is zal "Heathen" waarschijnlijk ook de volgende nummers bevatten: "I Would Be Your Slave", "Marching", "Wood Jackson", "Everyone Says Hi", "Slip Away", "5:15 The Angels Have Gone" en "Afraid". Van het nieuwe nummer "Sunday" is een remix gemaakt door Moby, terwijl Air de track "A Better Future" onder handen heeft genomen. Of deze remixen ook op "Heathen" terechtkomen is nog onduidelijk.

Uitslag Frans rijbewijs na 24 uur bekend

In Frankrijk krijg je, net als in Nederland, direct te horen of je geslaagd of gezakt bent voor je rij-examen maar daar gaat verandering in komen. De Franse regering heeft besloten om de uitslag van het examen pas 24 uur later per post bekend te laten maken.

Deze maatregel wordt genomen omdat de meeste Franse 'afrijders', de afgelopen jaren, steeds meer neigingen gekregen hebben om de examinatoren in elkaar te meppen of te bedreigen met een pistool als ze gezakt waren.

Overigens doen ze het bedreigen niet alleen, meestal zetten ze ook vrienden aan om dat te doen.

Landmachtbevelhebber Van Baal onder druk

Vision had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Landmachtbevelhebber generaal Van Baal staat onder grote druk om op te stappen. Dit heeft demissionair minister van Defensie De Grave laten weten aan generaal van Baal. De landmachttop heeft, volgens het NIOD, bewust informatie achtergehouden rond de val van Srebrenica.

Bronnen binnen Defensie melden dat de kans groot is dat de generaal nog voor het Tweede Kamerdebat over het NIOD-rapport vertrekt.

Ariane-raket brengt Nederlandse satelliet in ruimte

In de nacht van dinsdag op woensdag heeft de 150e Ariane-raket een communicatie satelliet, van het Nederlandse bedrijf New Skies Satellites, de ruimte ingestuurd. De satelliet, met een gewicht van 4,7 ton, heeft een levensduur van ruim twaalf jaar en begint zich na vier jaar terug te verdienen. Het ontwerpen en bouwen heeft drie jaar gekost.

Op dit moment heeft New Skies zes satellieten, met een wereldomspannend bereik, in een vaste baan om de aarde. In september dit jaar zal de zevende volgen, en in het derde kwartaal van 2003 de achtste.

TARA's Frankrijk tour: Dag 5: Naar Bordeaux

Sorry mensen, ik laat jullie midden in de nacht om twee uur in Toulon achter terwijl ik lekker richting de TMF Awards was vertrokken voor, jawel... Within Temptation Maar we pakken de draad weer op, Toulon, 30 maart 2002 om 02:30.

De bus is zeg maar 'net weg' en wij vervelen ons al. We kijken halsreikend uit naar 5 uur, dan gaat de stationshal namelijk open. Het enige wat open is is de Ierse Pub, maar Michaël heeft daar geen zin in, ach en zo kunnen we nog wat praten ook. Op het stationsplein gaan we in een bushokje zitten en ik breek een reep chocola aan. Weetje, als je moet wachten, vooral op stations, dan gaat de tijd erg langzaam. Zeer irritant! Michaël vraagt me naar wat ik weet over de 'Live on Air' cd die we beiden gekregen hebben. Of er dan ook naast deze promo/bootleg uitgave ook officiele zijn/komen voor de verkoop. Ik leg hem uit dat dat niet het geval is en hij naar alle waarschijnlijkheid de enige fransman of zelfs, voor ons Nederlanders, buitenlander is die die cd heeft. En dat samen met Cornee wij drieën de enige fans zijn die deze cd in bezit hebben. Volgens mij begrijpt hij nu wel de echte exclusiviteit ervan want zijn glimlach wordt iets groter. Dan verschijnt er een jongen die een heel Frans gesprek begint te houden. Ik, die het niet volgt en Michaël, die met hem begint te praten. Soms komen woorden voorbij als: Within Temptation, hollandais, tournee, Lille, Paris, Lyon, Omega, Bordeaux, Penumbra en Akin. Dan kan ik eruit opmaken dat ze het hebben over de tour en dat wij de hele tour doen als fans zijnde. Af en toe krijg ik van beiden een update in het Engels van waar ze het over hadden of vraagt die jongen me iets in het Engels. Toch wel handig dat het grootste gedeelte van de Franse jeugd, in tegenstelling tot de oudere generaties, wel Engels kan.

Om vier uur zie ik iemand het station inlopen. Daaruit concludeer ik dat de stationshal blijkbaar open is en we besluiten dus ons even naar binnen te verplaatsen, daar is het ietsjes warmer. Niet dat het buiten echt koud is, maar echt warm ook weer niet. Op het bord zien we dat we ook een uur eerder, om vijf uur al, richting Marseille kunnen. We besluiten dat te doen. Het station daar is namelijk stukken groter dan dat van Toulon en dus kunnen we daar, hoewel we nog altijd dat uur daar dan moeten wachten op onze aansluiting naar Bordeaux, lekker ontbijten in een restaurantje daar (meer een ontbijtgelegenheid). Beter dan blijven wachten in Toulon. Ik verbaas me over de drukte, het is nog maar net vijf uur, maar er staan al zat mensen te wachten. Winkeltjes gaan open. Mensen! Het is zaterdag, vijf uur 's ochtends! Ga toch slapen Van de reis naar Marseille heb ik weinig meegekregen. Ik heb heerlijk geslapen en baalde dat we al in Marseille waren en dat we nu moesten wachten. Want verder slapen klonk mij als muziek (Within Temptation muziek zelfs) in de oren. Maarja, honger had ik ook wel. Croissantje, chocoladebroodje, wat jus. Heerlijk toch En dan is het tijd om richting je trein te gaan. Je valt in slaap, wordt wakker op de tussenstations (Montpellier en Toulouse) en daarna in Bordeaux. 4 uur treinen, en je hebt er amper iets van meegekregen, maar heerlijk geslapen (en daar was ik ook wel aan toe). Maar het is inmiddels dus wel middag als ik in Bordeaux aankom. Michaël heeft afgesproken met een vriend en vertrekt richting hotel. Ik heb er nog geeneen en ga eerst maar eens kijken of ik de Koslow kan vinden, want daar treed Within Temptation deze avond op. Ik pak de bus die door de straat gaat waar ik wezen moet. Ik vraag de buschauffeur of hij me bij de Koslow af wilt zetten. Hij kijkt me nietsbegrijpends aan, maar na "Koslow, salle musique" begrijpt hij het. Tenminste, dat hoop ik.

Ja hoor, 'Le Koslow' hoor ik even later door de bus. Ik kijk uit het raam en zie langs de weg een bepaalde witte bus met achterop de woorden 'Je ziet ons ook overal' staan. Dat kan niet missen, ik zit goed Rik zit in een heerlijk zonnetje (want hier is het weer lekker warm, misschien nog wel warmer dan in Lyon) op een stoeltje voor de deur van het gebouwtje. Ja, groot is het niet, een echte backstageruimte is er dan ook niet. Er is daarvoor één klein kamertje. Maar de zaal ziet er ontzettend gaaf uit. Met gave wandversieringen die lijken op het werk van H.R. Giger (Alien). Ze waren er net een uurtje. De bandleden waren Bordeaux even in, maar kwamen er even later ook al aan. Evenals Cornee en Penumbra trouwens. Met Cornee overleg ik even over een hotel, we spreken af eens bij het Lac (meer) te kijken waar talloze hotels moeten staan. Hij met de motor, ik met de bus. We spreken af op het hoekje aldaar en we gaan op weg. Daar aangekomen treffen we een Ibis aan. Aangezien het inmiddels weekend is kost het iets van 40 euro voor een nacht. 20 per persoon dus, heel mooi. Ik poets even m'n tanden (had dat nog niet gedaan namelijk, gaat zo moeilijk in een trein) en kleed me even om, pak m'n tas in met mijn concert-overlevingspakket en ga weer op weg. Beneden eet ik nog even een toast, ik had wel wat honger gekregen namelijk. Echter, terug aangekomen bij de Koslow staat iedereen net op het punt om naar een restaurantje 'om de hoek' te vertrekken. Cornee en ik mogen mee.

Nou, om de hoek hoor, nadat je het halve haventerrein daar hebt gehad. Twee Within Temptation posters hebt zien hangen en dan nog verder, zijn we er eindelijk. Opeens is het halve restaurant vol. Ik moet zeggen dat ik totaal geen idee meer heb wat ik gegeten heb, maar lekker was het wel. En hoewel het, zou je zeggen, inmiddels voor mij de normaalse zaak van de wereld zou moeten zijn, vind ik het toch apart dat ik Jeroen naast me heb zitten, Ivar tegenover me, en de rest van de band naast Ivar aan tafel. Een moment van bezinning, dat je je even realiseert dat je hier, in Bordeaux in een restaurant zit, aan tafel met de leden van je favoriete band. Wat wil een fan nog meer? En toch, toch is het ergens wel inmiddels gewoontjes. Niet dat ik dit niet speciaal vind. Meer dat ik de bandleden als gewone mensen beschouw, zelfs al een beetje als vrienden. (maar nu schept zo'n reis door Frankrijk dan ook een band). Er was ooit een tijd dat ik Within Temptation voor het eerst live zag, en ze onbereikbaar leken. Nu was dat over de tijd en wat terrasjes samen met de band later wel wat veranderd, maar toch. Als iemand me toen had vertelt dat ik zo'n anderhalf jaar later met ze aan tafel in een restaurantje in Bordeaux zou zitten, dan had ik hem/haar voor gek verklaart.

Inmiddels is Penumbra al weg, evenals Samantha, want de deuren gaan zo open. Wij eten rustig ons toetje op. Maar dan vertrekken ook wij. Daar aangekomen maken we eerst wat foto's van Cornee, zijn motor en de band (met Sharon op de motor) en dan lopen we zo naar binnen terwijl de band de bus induikt om om te kleden en voor te bereiden. (Rik vertelde Cornee en mij dat we op de gastenlijst stonden, mjah, weer een onnodig kaartje, en ach, we konden ook zonder gastenlijst naar binnen aangezien de portier ons de hele dag al in en uit had zien lopen) Ik koop bij de Penumbra merchandise nog even hun cd (na het concert is het zo druk daar, nu stond er niemand) en ga dan de zaal in. Penumbra was al bezig en ik gebruik mijn inmiddels ervaren technieken om voorzichtig vooraan te komen. (Die op de TMF Awards trouwens niet tot nauwelijks werkten, maar dat terzijde). Vooraan tref ik Michaël en we genieten voor voorlopig de laatste keer van Penumbra. Dan Within Temptation. Ik heb een prachtzicht op dit plekje.

Tijdens Our Farewell laat Sharon even Kyrsten meezingen. En als Ice Queen is geweest bedankt ze iedereen voor de geweldige tour. Special bedankt ze de drie fans die er de hele tour bij waren. 'Merci' richting Michaël en een 'bedankt' als ze mij aankijkt. 'Graag gedaan' zeg ik nog terug. Ze vertrekken backstage en Rik komt eraan met twee biertjes, één voor hem en één voor mij, We proosten op een geslaagde tour en zitten op het podium nog even te kijken in de zaal. Overigens vroeg een meisje naast me tijdens het concert wie nou die jongen (Rik dus) was en of hij vrijgezel was (sught) Een lekker koel biertje is trouwens ideaal na zo'n concert Rik gaat aan het afbreken en ik loop even richting Kyrsten en Stephanie. Even mijn cd laten signeren, wat ze met alle liefde doen. De rest van de band komt er ook bij en signeren hem ook, en ik laat zelfs de Penumbra crew de cd signeren. Ze horen er voor mij toch ook bij.

Dan is alles ingepakt en kan een leuke afterparty beginnen. Leuke afsluiter zo, zelfs Hans komt erbij We nuttigen nog de nodige biertjes, maar dan is het uiteindelijk toch echt tijd om te gaan en afscheid te nemen.

Ditmaals van iedereen, van Penumbra, van Within Temptation, van de crews en van Michaël. Ik maak nog even een groepsfoto van Penumbra en WT achter de bus.

Dan stapt iedereen van WT in. Uitzwaaien dus. Ik stap bij Cornee achter op de motor (foei, zonder helm) en zwaaien naar Penumbra. Dat was het dan, dat was de tour, morgen naar huis. Maar eerst een lekkere welverdiende douche en een heerlijk bed.

[UEFA] Extra kaartjes finale naar buitenland

Nederlandse voetbalfans maken geen kans meer op een kaartje voor de UEFA-beker finale tussen Feyenoord en Borussia Dortmund op 8 mei.

De KNVB heeft namelijk op verzoek van de Europese voetbalbond UEFA de overige plaatsbewijzen via internet te koop aangeboden. Dit om andere Europese fans ook een kans te geven om de finale bij te wonen. Door deze regeling met de UEFA kon de Nederlandse voetbalbond de 10.400 'neutrale' toegangsbewijzen niet aan fans van Feyenoord beschikbaar stellen.

De richtlijnen van de Europese Unie schrijven voor dat alle Europeanen evenveel kans moeten hebben op een kaart. Via internet zijn 15.000 aanvragen binnengekomen voor deze tickets. Vorige week zijn ze via loting toegewezen.

Feyenoord en Borussia Dortmund hebben beide 15.800 kaarten voor de finale gekregen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.