Amerikanen dumpen high tech-vuil in Azië

MaTiC, inovation en MaD hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten dumpen op grote schaal computerafval in Azië. Grote gebieden in China, Pakistan en India zijn zwaar verontreinigd omdat er edelmetalen worden gewonnen uit de afgedankte hardware. Vijf milieugroeperingen komen tot deze conclusie. In tegenstelling tot Europa kent de VS nauwelijks regelingen voor recycling.

Inzameling geeft in de VS geen garantie voor milieuvriendelijke verwerking van het afval, stelt de Silicon Valley Toxics Coalition, een milieu-organisatie. Naar schatting belandt 50 tot 80 procent van het computer-afval alsnog in Azië.

Daar worden onder levensgevaarlijke omstandigheden nog bruikbare grondstoffen uit het afval gewonnen. De bewoners verbranden het afval om er metalen uit te winnen. De grond en nabijgeleven rivier zijn zo zwaar vervuild met lood, cadmium en kwik, dat schoon water moet worden aangevoerd van een dorp 30 kilometer verderop. Irrigatiekanalen zijn volgestort met het glas van monitoren.

Amerikaanse bedrijven mogen het afval in het buitenland afzetten, omdat de VS als enige westerse land weigert een VN-verdrag te erkennen dat export van giftig afval verbiedt.