Proces tegen Slobodan Milosevic begonnen

warmbakkertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het proces tegen Slobodan Milosevic is begonnen. Voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag is onder grote mediabelangstelling (zie foto) de rechtszaak ''van de eeuw'' geopend. Hoofdaanklager Carla del Ponte zei bij aanvang van het proces dat Milosevic zich schuldig heeft gemaakt aan de ergst denkbare misdaden tegen de mensheid, daarbij gedreven door een zucht naar macht.

De voormalige president van Joegoslavië is aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de grote conflicten in Kroatië, Bosnië en Kosovo. Milosevic wordt bovendien beschuldigd van volkenmoord in Bosnië; de zwaarste aanklacht die tegen hem is ingediend.
Op de eerste procesdag gaan de aanklagers uitvoerig in wat volgens hen de belangrijkste drijfveer was van Milosevic: het creëren van een Groot-Servië.

Tijdens de voorbereidende zittingen heeft Milosevic geweigerd te reageren op de aanklachten omdat hij het Joegoslavië-tribunaal niet erkent. Ook wil Milosevic geen advocaat in de arm nemen. Er zullen zo'n driehonderd getuigen worden opgeroepen. Naar verwachting gaat het proces zo'n twee jaar duren.