FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 12 februari 2002

Naar de WC in vliegtuig extreem bestraft

BlackJack had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De 59-jarige Richard Bizarro hangt mogelijk een gavangenisstraf van 20 jaar boven het hoofd. De reden hiervoor is dat hij naar de WC moest.

De man zat in een vliegtuig op weg vanuit Los Angeles naar Salt Lake City. Vanwege de huidige angst voor aanslagen is het voor passagiers verboden in de laatste 30 minuten van de vlucht hun stoel uit te komen. Toen meneer Bizarro 25 minuten voor de landing toch opstond werd hij hierop gewezen door een stewardes. Deze negeerde hij echter volkomen.

Dit had allemaal nog goed af kunnen lopen als hij niet bij het terugkomen van zijn toiletbezoek zijn duim had opgestoken naar een andere passagier. Zijn boodschap: "mission accomplished", werd door twee undercover air marshals verkeerd opgevat. De undercover marshalls beveelden alle passagiers hun handen op het hoofd te leggen, tot het einde van de vlucht.

Bij aankomst in Salt Lake City werd de man gearresteerd, en moest hij een nachtje in de cel doorbrengen. Na het betalen van een borgsom is hij voorlopig vrijgelaten. Onder de Amerikaanse wet kan hij maximaal 20 jaar krijgen in het komende proces.

Van Velde vierde op de 500 meter

ikke_ook had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Gerard van Velde is dinsdag in Salt Lake City op de 500 meter weer nťt niet in de prijzen gevallen. De schaatser eindigde op de vierde plaats, tweehonderdste van een seconde achter de nummer drie, de Amerikaan Carpenter.

De Amerikaan Casey FitzRandolph veroverde het olympische goud. Hoewel hij in zijn tweede race bijna onderuit ging, werd hij eerste met 69,230 punten over twee keer de afstand. De Japanner Hiroshi Shimizu, die de titel van Nagano verdedigde, pakte het zilver met 69,260. Carpenter eindigde met 69,470 punten.

Van Velde baalde na de wedstrijd enorm. "Het is gewoon kloten. Ik had beter op mijn bek kunnen gaan dan vierde worden. Hier heb ik niks aan. Het doet pijn, maar het is niet anders."

160 miljoen jaar oud dinobraaksel gevonden

Britse archeologen zijn behoorlijk opgewonden over een belangrijke ontdekking. In een steengroeve in Engelenad hebben ze een plakje dinosaurusbraaksel gevonden. Het fossiel kan belangrijke informatie over de eetgewoonten van de ichthyosaurus bieden. Dat zeereptiel kwam tot 90 miljoen jaar geleden voor en leefde samen met dino's.

Volgens wetenschappers is het braaksel 160 miljoen jaar oud. De substantie bevat restanten van belemnieten, harde overblijfselen van een uitgestorven geslacht van koppotige weekdieren. De vondst van die belemnieten is volgens de wetenschappers het eerste bewijs dat de reptielen onverteerbare delen uitbraakten. Ook de hedendaagse potvissen doen dit, om hun spijsverteringskanaal niet te beschadigen.

Met dank aan the_RAVEN voor de newssubmit tip!

Financieel adviseur berooft banken

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een welgestelde financieel adviseur uit het Italiaanse Turijn heeft in enkele maanden 21 banken overvallen.
De 37-jarige overvaller meldde na zijn aanhouding dat hij op deze wijze uit de depressie wilde komen, waarin hij was geraakt na zijn scheiding.

"Ik was op zoek naar intense gevoelens om aan het zwarte gat van de depressie te ontkomen", zei de man. Hij voerde zijn werk in stijl uit. Hij reed met een Maserati naar de beoogde bank. Bij de overval gebruikte hij een speelgoedpistool. Na afloop keek hij toe hoe politiewagens naar de plek van het misdrijf scheurden. "Bankroof werd voor mij een slechte gewoonte", aldus de dader.

Volgens de Italiaanse media dinsdag maakte de financiŽel adviseur bij elke overval 5.000 tot 110.000 euro buit. De politie pakte hem nadat hij binnen veertig minuten twee banken had beroofd.

Dieven stelen 26.000 mobiele telefoons

sillypeps had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aantal gewelddadige overvallen op tieners met het doel hun gsm buit te maken, heeft er voor gezorgd dat de straffen op het stelen van mobiele telefoons aanmerkelijk zijn verzwaard in Groot-BrittanniŽ.

Een paar dieven hebben waarschijnlijk gedacht om het voortaan dan maar groter aan te pakken en gingen aan de haal met 26.000 GSM's die in een pakhuis waren opgeslagen. Volgens Scotland Yard heeft de lading een waarde van 6,5 miljoen Euro.

Amerika verleent asiel aan Nederlandse vrouw

arjan99 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten heeft asiel verleend aan een Nederlandse vrouw (28) van Marokkaanse afkomst. Ons land heeft, middels het ministerie van Justitie, op hoog ambtelijk niveau meegewerkt om voor de vrouw een Amerikaanse verblijfsvergunning te regelen.

Reden voor het asiel is dat de vrouw jarenlang werd gestalkt door familieleden, die niet konden verkroppen dat de vrouw zich onttrokken had aan een uithuwelijking. De vrouw groeide op in Nederland, maar werd op minderjarige leeftijd door haar ouders meegenomen naar Marokko om te worden uitgehuwelijkt. Zij weigerde te trouwen en werd daarop in huis opgesloten. Met behulp van leden van de hervormde kerk in Haarlem wist zij te ontsnappen en keerde terug naar Nederland. De vrouw kreeg hier een nieuwe identiteit.

Door geknoei van een ambtenaar konden twee broers haar adres na 8 jaar echter achterhalen en deden een poging haar te ontvoeren. De vrouw vluchtte uiteindelijk naar de Verenigde Staten. Tweede-Kamerlid Dittrich (D66), die zich het lot van de vrouw al enkele jaren geleden had aangetrokken, bemiddelde hierin. De Nederlandse overheid kon haar veiligheid niet langer garanderen, zegt hij.

De broers zijn indertijd veroordeeld tot 35 dagen celstraf plus 4 maanden voorwaardelijk. Die straf hebben ze allang uitgezeten

Friends negende en laatste seizoen

Klingon had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nadat de sterren het met de programmamakers eens zijn geworden over hun salaris, 1 miljoen dollar per deel, is er besloten de serie nog een seizoen draaiende te houden, aldus de nieuwsdienst Ananova. De contracten van de sterren, eerst 'maar' 750 duizend dollar per contract waard, zouden eind dit seizoen aflopen, maar hier komt dus verandering in.

De zes sterren hebben samen met NBC en Warner Brothers besloten 24 nieuwe afleveringen te schieten voor het komende seizoen. Ieder seizoen trekt Friends gemiddeld 24,5 miljoen kijkers en daarmee heeft het programma in geen enkel seizoen de eerste plaats verloren als best bekeken serie.

Over de gesloten deal met de sterren van Friends, zegt Entertainment President Jeff Zuker van NBC het volgende: "Eigenlijk was deze overeenkomst makkelijk gesloten. We wilden immers allemaal dat Friends op een juiste manier zou worden afgesloten."

Huwelijk moet over door typfout

g-m-b had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De gemeente Enschede is kennelijk niet gewend aan het afsluiten van huwelijken tussen mensen van gelijk geslacht. Bij het op 02-02-02 gesloten huwelijk tussen Henk van Dijk en Marcel Hof is eerstgenoemde per ongeluk als vrouw in de huwelijksakte opgenomen.

Een woordvoerder van de afdeling Burgerzaken doet er luchtig over. "We maken dagelijks huwelijksaktes op. Er is gewoon een tikfout in die akte gemaakt." Volgens de twee partners moet hun huwelijk zaterdag helemaal over, met getuigen en al.

De "trouwfout" is mogelijk gemaakt omdat Marcel Hof de naam van zijn partner heeft overgenomen.

Regering verbiedt onthoofden hanen

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Carnavalvierders in het dorpje AlbalŠ bij de stad CŠceres in de regio Extremadura in Spanje moeten een punt zetten achter een 200 jaar oude traditie om tijdens de festiviteiten levende hanen te onthoofden, zo besliste de deelregering van Extremadura naar aanleiding van protesten van de dierenbescherming tegen het ritueel.

Jarenlang was het in AlbalŠ gebruik tijdens het carnaval een touw te spannen en daar tientallen hanen aan hun poten op te hangen. Ruiters reden onder het touw door en probeerden met de hand of een knuppel de kop van de haan te slaan.

De dierenbescherming heeft wereldwijd campagne gevoerd tegen de traditie. De druk op de deelregering van Extremadura werd zo groot dat die besloot het spektakel te verbieden. In het dorpje Valdelacasa del Tajo bij de stad Salamanco was het evenement al eerder verboden.

Python wurgt baasje

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De eigenaar van een python in de Amerikaanse staat Colorado is ten prooi gevallen aan zijn eigen huisdier. De drie meter lange en veertig kilo wegende Birmese netpython wurgde zijn baasje, meldde de Amerikaanse krant Rocky Mountain News maandag.

De slang zou plotseling agressief zijn geworden en zich toen rond de hals van de man hebben gedraaid. Een medebewoner alarmeerde daarop de hulpdiensten, maar die kwamen te laat. Volgens de krant moesten er negen mannen aan te pas komen om de slang van het dode lichaam los te krijgen.

Volgens de wetgeving in Aurora, waar het ongeluk plaatsvond, is het verboden slangen langer dan 1.80 meter als huisdier te houden. De python is voorlopig naar een dierenopvangcentrum gebracht. Het is onduidelijk wat er met het dier gaat gebeuren.

Lachen op het werk!

Ik werk heel leuk als telefoniste bij een taxibedrijf, en ik maak hier dan ook de leukste dingen mee aan de telefoon
Een aantal voorbeelden:

- Goedemorgen met de teletaxi.
- Ja goedemorgen, ik wilde graag een taxi bestellen.
- Dat kan, wat is uw pasnummer?
- Ooh momentje die moet ik even pakken...
- *stilte*
- (heel erg in de verte klinkt wat geluid)
- Mevrouw ik versta u niet!! Mevrouw? Mevrouw u heeft de hoorn op zn kop denk ik! MEVROUW?! *tuut tuut tuut*
(later bleek dat ze idd de hoorn op zn kop had gehouden )

- Goedemorgen met de teletaxi.
- Ja hallo, ik wilde graag een taxi, naar mijn dochter, om 12 uur, want ze is jarig en dan komt heel de familie he, en ik wil niet al te laat komen hoor, want anders sta je ook weer zo voor gek, want ze word al 40 weet je, en nu zal je wel denken van, goh die is wel oud en... (blablablablabla)
- Nou Mevrouw dat is allemaal heel erg leuk en gezellig! Ik wens u veel plezier hoor.
- Ja dankjewel, en bedankt dat je ook even naar me wilde luisteren, want ja sinds mn man is overleden heb ik ook niemand meer om een praatje mee te maken en.. (blablabla)
- Jahoor mevrouw het is al goed Daaaaaaaaaag!!!
(weer een heel levensverhaal aangehoord)

- Goedemiddag met de lijntaxi.
- Ja goedemiddag, ik wilde de lijntaxi vanaf Den Bommel halte de molen bestellen...
- Sorrie mevrouw, maar u weet dat u vanaf die halte geen lijntaxi kunt krijgen.
- Ja $^&(%$^%!! Ik heb daar nou al 10x over gebeld, en ik bel de klachtenlijn, en reken er maar op dat jij snel je baan kwijt zal zijn, want dit slaat nergens op..!!!!
- Tuurlijk mevrouw, veel succes ermee, maar wilt u nou nog een lijntaxi of niet?
- *tuut tuut tuut*
(sommige mensen zijn zo lief voor me, vooral dit vrouwtje )

- Goedemorgen met de teletaxi.
- Ja, met mevrouw Kooiman, ik wil graag een otootje over een uurtje en dan ga ik even naar het ziekenhuis, en dan bel ik weer als ik terug ga!
- Ok, is goed! Dag mevrouw!
- Dag meisje
(zo een lief vrouwtje )

De macht van de klant

Ons Catootje is een beetje stil de laatste tijd, maar ze heeft het 'o' zo druk. Catootje is aan het verhuizen. Toch vond ze de tijd snel een stukje te schrijven dat ze achter de schermen neerzette met de boodschap"

*Catootje doet koppiescheef naar haar collega's* Zouden jullie asjeblief asjeblief mijn collumpie willen plaatsen? Pleeeeezzzz!! *weer dozen inpakken gaat*

Hier is haar pre-verhuisstukje

Hoofdverdachte ontvoering: 'Pearl leeft nog'

De ontvoerde Amerikaanse journalist Daniel Pearl is nog in leven. Dat heeft de hoofdverdachte van diens ontvoering, Sheikh Ahmed Omar, gezegd. Omar die eerder dinsdag in Pakistan werd gearresteerd, verklaarde tijdens zijn verhoor dat Pearl zich in Karachi bevindt.

De Pakistaanse politie noemt de aanhouding van de 29-jarige moslim-extremist een doorbraak in de ontvoeringszaak. Eerder werden al zestien anderen aangehouden.

Pearl, die werkzaam is voor The Wall Street Journal, werd drie weken geleden ontvoerd toen hij in Karachi contact zocht met een radicale islamitische beweging. In e-mail-berichten hebben de ontvoerders de vrijlating geŽist van de Taliban- en al-Qaeda-strijders die gevangen zitten op de marinebasis GuantŠnamo Bay op Cuba.


Deze foto stuurden de ontvoerders naar de pers

Amsterdam wil 500 extra agenten

De Amsterdamse burgemeester Job Cohen heeft, in een brief aan minister De Vries van Binnenlandse Zaken, laten weten dat hij 500 extra politiemensen wil om de toename van agressie en geweld in zijn regio aan te pakken.

Cohen schrijft dat de extra agenten een mobiele brigade zouden moeten vormen, die kan worden ingezet in onder meer het openbaar vervoer en de uitgaansgebieden.

Recent onderzoek toont aan dat inwoners van Amsterdam zich gemiddeld veel onveiliger voelen dan andere Nederlanders. Zo zegt bijna een derde van de Amsterdammers het openbaar vervoer te mijden uit angst voor agressie en geweld. De extra politiemensen moeten volgens Cohen bovenop de al bestaande kabinetsplannen komen voor achtduizend nieuwe agenten.

Vrouw ten onrechte doodverklaard

Rop2000 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ambulancepersoneel in New York hebben een 77-jarige vrouw ten onrechte dood verklaard. Ze vonden haar bewusteloos in de badkamer en dachten dat ze was overleden. De blunder kwam pas aan het licht toen de vrouw uren later bijkwam in een lijkenzak. De medisch onderzoeker die haar in de zak had gestopt kreeg de schrik van zijn leven toen de vrouw plotseling begon te bewegen en haar ogen opensloeg. De vrouw is in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. Zij had een beroerte gehad.

"Ik heb iedereen gebeld dat mijn moeder was overleden en moest daarna iedereen weer terugbellen om te zeggen dat zij nog leefde", zei haar dochter. "Ze had al die tijd voor behandeling in het ziekenhuis kunnen liggen."

LN: ''Miljoenen van Fortuyn broodje aap

Bestuurslid Broos Schnetz van Leefbaar Nederland (LN) zegt dat de miljoenen die Pim Fortuyn in LN zou steken een "broodje aapverhaal" zijn. Volgens hem heeft Fortuyn helemaal geen miljoenen in de partij gestoken.

Fortuyn heeft altijd beweerd te kunnen beschikken over miljoenen guldens vanuit het bedrijfsleven voor het voeren van een goede campagne. Zondagavond zei hij in Netwerk dit geld kwijt te zijn. "Dat geld zit in de Stichting Vrienden Leefbaar Nederland", aldus Fortuyn. Het zou om een bedrag van 8 miljoen gulden gaan.

Broos Schnetz zegt dat zijn partij bij lange na geen 8 miljoen in kas heeft, en dat het moeilijk is om aan sponsors te komen. "Van de giften die tot nu toe binnen zijn gekomen is het best mogelijk dat er gevers zijn die Fortuyn in hun achterhoofd hadden. Maar dat is volgens mij niet te herleiden. Als toch blijkt dat dit het geval is, dan moeten we bekijken of het geld zijn kant op moet."

Aangifte tegen Fortuyn teruggetrokken

Dongenaar P. Eelants wil zijn aangifte tegen voormalig Leefbaar Nederland-lijsttrekker Pim Fortuyn intrekken, omdat hij schriftelijk en telefonisch is bedreigd. Dat heeft Eelants dinsdag gezegd.

Volgens Eelants worden hij en zijn gezin contstant lastiggevallen sinds de aangifte werd bekendgemaakt. De Dongenaar beschuldigde Fortuyn eerder van aanzetten tot rassenhaat, schending van de Grondwet en ondermijnen van de Staat der Nederlanden.

"Ik vind nog steeds dat er iets gedaan moet worden aan de discriminerende uitspraken van Fortuyn, maar het belang van mijn gezin telt nu het zwaarst. Ik vind het wel laf van mezelf dat ik me nu terugtrek. Ik hoop dat ik met mijn actie de discussie over Fortuyn een nieuwe impuls heb gegeven", zegt hij.

Volgens de politie is het echter niet mogelijk om een schriftelijke aangifte in te trekken. Wel zullen zij zijn intrekking doorsturen naar het landelijk expertisecentrum voor discriminatie in Amsterdam.

Intussen hebben meer mensen aangifte gedaan tegen Fortuyn. Bij het meldpunt discriminatie zijn zes meldingen genoteerd. Het parket in Breda zal samen met het landelijk expertisecentrum onderzoeken of Fortuyn vervolgd moet worden. In dat onderzoek worden ook de aangiften betrokken die gedaan zijn naar aanleiding van uitlatingen die Fortuyn in augustus deed in het Rotterdams Nieuwsblad.

Busstation New York weer vrijgegeven

Een deel van het grootste busstation van New York is dinsdag enige tijd ontruimd geweest. Op het station werd een verdacht pakketje gevonden, na drie kwartier is het weer volledig vrijgegeven toen duidelijk werd dat het pakketje niets gevaarlijks bevatte.

Veiligheidsmensen doorzochten het zuidelijk deel van de Port Authority Bus Terminal in Manhattan. De Amerikaanse opsporingsdienst FBI waarschuwde dinsdagochtend voor een op handen zijnde aanslag. Die zou gepleegd kunen worden in Jemen of de verenigde Staten. Een Jemeniet van Saudische komaf zou met enkele anderen de aanslag hebben beraamd.

Met dank aan boeltje.nl voor de tip.

Hyperlink gaat geld kosten

abraham had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Britse telecombedrijf British Telecom heeft 17 Amerikaanse providers een brief gestuurd omdat ze geld wil zien voor hyperlinks. Gisteren is tevens begonen met het eerste proces tegen een provider.

Onlangs ontdekte het bedrijf dat zij het patent bezit op de hyperlink. Dit betekent dat het bedrijf voor elke link een geldbedrag zou kunnen innen. British Telecom bezit het patent al sinds 1989, maar onderneemt nu pas stappen omdat het bezit van het patent hen jarenlang ontgaan was.

Nederlandse eigenaren van websites hoeven overigens niet te vrezen voor enorme kosten wanneer ze een site linken. Het patent geldt alleen voor de VS. British Telecom gaat achter de grootste vissen aan.

Keroppi en 'geknakte zieltjes dag'

Keroppi en 'geknakte zieltjes dag'

Dat valentijnsdag verzonnen is door de commercie is wel bekend. Maar ik heb ook zo mijn vermoedens dat de psychologen ook bijzonder blij zijn met 14-2. In de dagen erna zijn er namelijk massa's mensen met een geknakt zieltje...

En dit is de schuld van de mannen! Nou in mijn ogen dan.
Want ondanks dat de winkels al dagen van tevoren zo roze zien dat je vermoedens begint te krijgen dat je een afwijking aan je netvlies hebt. En hoewel "14 februari" op elke etalage ruit gekalkt staat, weten ze het nog voor elkaar te krijgen om uitspraken als: "Valentijnsdag... was dat niet eind februari?" uit hun keelgat te krijgen.

Nu moeten jullie me niet meteen gaan roepen: "Hee ik weet wel wanneer het valentijnsdag is". Ik baseer dit stukje op mijn eigen ervaringen en ervaringen uit mijn omgeving.

Want in tegenstelling tot de jongens, weet elk meisje vanaf een jaar of 9 wel dat er een dag is dat je geacht wordt om kaarten van geheime aanbidders te krijgen. Maar de jongens van die leeftijd steken hun tijd niet in het schrijven van roze kaarten bezaaid met hartjes.
Nee, die maken een nog groter en nog beter Lego ruimteschip.

Op de 'dag des oordeels' rennen de meisjes naar huis, openen de deur en zien tussen de bankafschriften en reclame folders geen kaarten.
Koortsachtig kijken ze nog een keer de stapel met post door. Maar helaas, ze hebben echt geen geheime aanbidder. Voor het eerst in hun leven is op 14 februari hun zieltje geknakt.

Bij mij was het niet veel anders. Hoewel het idee altijd absurd was, had ik toch ergens de stille hoop dat een geheime aanbidder op raadselachtige wijze mijn adres had achterhaald en mij een kaartje had gestuurd.
Maar ook mijn zieltje kreeg er ieder jaar weer een schram bij.

Op de middelbare school herhaalde dit scenario zich. Hoewel het elk jaar weer een teleurstelling was, deden we op school laconiek onder elkaar over "de oogst".
"Hoeveel kaarten heb jij dit jaar gekregen?" was een veelgestelde vraag "the day after". En gemeen als ik was hoopte ik dat de gevraagde "0" zou antwoorden.
Ik geen kaarten, zij ook geen kaarten!

Op mijn 15e ging het heel anders. Iemand die mijn gejammer over gebrek aan kaarten had aangehoord besloot spontaan om mij dit jaar met een kaart te verblijden.
Met een ander persoon regelde ik een uitwisselingsproject. Hij kreeg een kaart van mij, ik 1 van hem.

Natuurlijk haalden deze kaarten het bij lange na niet bij een kaart van een geheime aanbidder. Maar iets is beter dan niets, en stiekem gaf het toch wel een fijn gevoel om de volgende dag met een gemene grijns te antwoorden dat je 2 kaarten had gekregen.

Ja als ik er achteraf over nadenk is het een beetje beschamend...

Nu maar wachten of ik dit jaar WEL een geheime aanbidder heb


Lord of the Rings oogst veel Oscarnominaties

The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring is bij voorbaat al de grote winnaar van de Academy Awards van dit jaar geworden. Bij de nominaties voor de Oscars haalde de verfilming van het eerste deel van J.R.R. Tolkiens boek een score van 13 kansen op een beeldje.

De nominaties zijn vandaag bekendgemaakt door de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, in Beverly Hills. De Oscars worden op 24 maart in Hollywood uitgereikt. Verdere genomineerden zijn onder meer Nicole Kidman in 'Moulin Rouge', Sissy Spacek en Tom Wilkinson in 'In the Bedroom', Russle Crowe in 'a Beautiful Mind', Renťe Zellweger in 'Bridget Jones's Diary' en Judy Dench in 'Iris' in de categorie Beste Acteur en Beste Actrice.

Eťn van de 13 nominaties voor The Lord of the Rings is die voor Beste Film, in welke categorie ook 'A Beautiful Mind', 'In the Bedroom', 'Gosford Park' en de musical 'Moulin Rouge' te vinden zijn.

Proces tegen Slobodan Milosevic begonnen

warmbakkertje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het proces tegen Slobodan Milosevic is begonnen. Voor het JoegoslaviŽ-tribunaal in Den Haag is onder grote mediabelangstelling (zie foto) de rechtszaak ''van de eeuw'' geopend. Hoofdaanklager Carla del Ponte zei bij aanvang van het proces dat Milosevic zich schuldig heeft gemaakt aan de ergst denkbare misdaden tegen de mensheid, daarbij gedreven door een zucht naar macht.

De voormalige president van JoegoslaviŽ is aangeklaagd wegens misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden tijdens de grote conflicten in KroatiŽ, BosniŽ en Kosovo. Milosevic wordt bovendien beschuldigd van volkenmoord in BosniŽ; de zwaarste aanklacht die tegen hem is ingediend.
Op de eerste procesdag gaan de aanklagers uitvoerig in wat volgens hen de belangrijkste drijfveer was van Milosevic: het creŽren van een Groot-ServiŽ.

Tijdens de voorbereidende zittingen heeft Milosevic geweigerd te reageren op de aanklachten omdat hij het JoegoslaviŽ-tribunaal niet erkent. Ook wil Milosevic geen advocaat in de arm nemen. Er zullen zo'n driehonderd getuigen worden opgeroepen. Naar verwachting gaat het proces zo'n twee jaar duren.

Vliegtuigongeluk in Iran: 117 doden

Een vliegtuigongeluk in Iran heeft aan alle 117 inzittenden het leven gekost. Het toestel, een Tupolev 154, stortte tijdens een binnenlandse vlucht neer bij de stad Khorramabad in het zuidwesten van Iran.

De rampplek in de bergen is moeilijk bereikbaar wat het bergingswerk hindert. De oorzaak van de crash is nog niet duidelijk. Bewoners van het rampgebied zeggen een luide explosie te hebben gehoord op het moment dat het vliegtuig neerstortte.

In Iran zijn de afgelopen jaren meerdere vliegtuigongelukken gebeurd. Het land heeft een sterk verouderde luchtvloot. Er vliegen veel oude Boeings die vůůr de Iraanse revolutie van 1979 zijn gebouwd. Iran Air Tours least voor het merendeel toestellen van voormalige sovjetrepublieken, en kan moeilijk aan onderdelen komen. Tegen Teheran zijn sinds 1996 Amerikaanse sancties van kracht, omdat het land het terrorisme zou steunen. Boeing kan daardoor geen nieuwe toestellen verkopen aan het land.

Een tupolev 154


Gesubmit door: ikke_ook, warmbakkertje en -=[Edstasy]=-.

Puttense moord: Getuige herroept verklaring

Eťn van de kroongetuigen in de geruchtmakende Puttense moordzaak heeft vandaag onder ede, tijdens het herzieningsproces, alle belastende verklaringen ingetrokken. De man had eerder zeer gedetailleerde verklaringen afgelegd; zo zou hij hebben gezien hoe de twee mannen de vrouw misbruikten en vervolgens om het leven brachten. Nu zegt de kroongetuige dat de belastende verklaringen onder druk van de recherche tot stand zijn gekomen.

H. Du Bois en W. Viets, die zijn veroordeeld wegens verkrachting en moord, van Christel Ambrosius (23), zijn volgens hem onschuldig. De getuige had indertijd tijdens een wandeling, in een gesprek met misdaadjournalist Peter R. de Vries dat gefilmd werd, al gezegd dat hij het verhaal verzonnen had. Maar tijdens de rechtszitting toendertijd herriep hij die verklaring weer.

Een andere 'kroongetuige' in de moordzaak zal later vandaag worden gehoord.

Belastingdiskette niet bindend

De Belastingdienst stuurt dit jaar iedere belastingplichtige naast de standaard aangifteformulieren ook de speciale aangiftediskette. Hiermee is de dienst half januari begonnen. De diskette is niet een geheel nieuw fenomeen, maar het is wel voor het eerst dat iedereen het stukje software krijgt toegestuurd.

Het aangifteprogramma heeft een aantal voordelen boven het papieren aangiftebiljet. Zo hoef je niet alle vragen in te vullen omdat een gedeelte door het programma wordt uitgerekend. De kans op fouten neemt hierdoor af. Het programma is echter niet helemaal te vertrouwen. De diskette biedt geen 100% garantie. De belastingdienst sluit niet uit dat er fouten in het programma zitten en accepteert de uitkomst van de diskette dan ook niet als bindend.

Dat laatste ondervond een belastingbetaler uit Amsterdam. Ze had netjes de diskette gebruikt om haar aanslag uit te rekenen, en ze bleek zo goed als niets te hoeven betalen. De belastingdienst zelf legde echter een aanslag van fl. 481,- op. Ze ging in beroep maar zowel het Hof van Amsterdam als de Hoge Raad lieten de aanslag in stand. De motivatie hiervoor is dat de diskette uitdrukkelijk melding maakt van het feit dat er geen rechten aan kunnen worden ontleend.

De vraag is wat je er dan aan hebt...

(En bedankt slakkie voor de submit.)

Klopjacht op gedumpte wasbeer

Een nieuwe ''hobby'' van mensen schijnt het houden van wasbeertjes te zijn. Je kunt ze kopen bij dierenwinkels. Als ze klein zijn, zien ze er vreselijk leuk uit. Maar het zijn geen huisdieren. Ze slopen echt alles en zijn erg slim. Ze kunnen zelfs deurtjes van hokken openmaken. Wanneer de mensen er genoeg van hebben worden ze weggebracht naar een opvang, de stichting Aap in Lelystad heeft er al 22 zitten en er staan er nog tien op een wachtlijst, of ze worden gedumpd.

En zo'n gedumpte wasbeer heeft in het Drentse Uffelte en in het Overijsselse Nieuwleusen een ware klopjacht ontketend waarbij uiteindelijk de ladderwagen van de brandweer in Zwolle werd ingeschakeld om de wasbeer uit een boom te halen.

Het dier dook eerst in Uffelte op. Een bewoner werd gewekt door zijn luid kakelende kippen. Hij ging kijken en zag tot zijn verbazing een wasbeer rondscharrelen in de ren. Toen de wasbeer hem zag, ging hij ervandoor en klom in de eerste de beste boom. Pas na een verdovingsspuit van een dierenarts kon het beestje worden gepakt.

In vogelasiel Oehoe in Nieuwleusen werd het beertje ondergebracht, met eendagskuikens gevoed en voorlopig in een voliŤre gestopt. Maar toen het beestje was hersteld drukte hij zo het gaas kapot, stapte naar buiten en vloog boven in een boom. Waarna het opnieuw moest worden gevangen.


Het uiterst inventieve wasbeertje

Onderzoek naar dode dieren in natuurgebied

De politie in de kop van Noord-Holland doet onderzoek naar aanleiding van de vondst van vijf dode dieren in natuurgebied 't Zwanenwater bij Callantsoog. Uitwaterende Sluizen heeft maandag de Zijperzeedijk afgesloten voor publiek. De kans bestaat dat er vergiftigd vlees ligt. Op de dijk in het gebied, waar vaak veel vakantiegangers verblijven, tussen camping De Lepelaar en de Mariniersbocht, worden vaak honden uitgelaten.

In en vlakbij het natuurgebied zijn drie dode buizerds en twee dode vossen gevonden, die naar alle waarschijnlijkheid zijn vergiftigd. Natuurgebied 't Zwanenwater zelf is niet afgesloten. Hier mogen geen honden komen.

Buizerds en vossen zijn aaseters, vandaar dat er vooralsnog vanuit wordt gegaan dat er ergens vergiftigd vlees ligt. Maar het blijft voorlopig nog gissen naar de werkelijke oorzaak, toch is het vermoeden dat het om een snel werkend gif gaat.

Om duidelijkheid te krijgen over de doodsoorzaak van de beesten, worden ze opgestuurd naar een onderzoeksinstituut in Lelystad. Gisteren is in het buitengebied van 't Zwanenwater de zoektocht naar dode dieren voortgezet. Beesten die pijn lijden en dreigen dood te gaan hebben vaak de neiging weg te kruipen in een hoekje. Zij verstoppen zich. Bij vergiftiging worden de dieren eerst ziek.

Bij de dierenartsengroepspraktijk Schagen, die ook in Callantsoog dienst doet, waren tot gistermorgen nog geen meldingen van zieke honden binnengekomen.

FBI waarschuwt voor terreuraanslag

De recherchedienst van de Amerikaanse regering, de FBI, heeft een waarschuwing doen uitgaan voor een terreuraanslag, die mogelijk morgen al plaatsvindt. De aanslag zou beraamd zijn door Fawaz Yahya al-Rabeei, een Jemeniet van Saudische komaf.

Het Federal Bureau of Investigation (FBI) zegt dat onlangs verkregen informatie er op duidt dat rond 12 februari er een aanval plaats kan vinden in de Verenigde Staten of tegen een Amerikaans doel in Jemen.

Het is een van de meest nauwkeurige waarschuwingen die de FBI de afgelopen maanden heeft uitgegeven. Exacte doelen zijn niet bekend, maar de FBI laat wel weten dat ťťn of meer mensen, rond de verdachte Jemeniet, een actie voorbereiden.

Nationaal record voor Gerard van Velde

Gerard van Velde heeft gister bij de eerste race van de 500 meter een nationaal record gereden. Van Velde finishte in 34.72, goed voor de vierde tijd.

Casey FitzRandolph was de snelste op de Olympic Oval. De Amerikaan finishte in 34 seconden en 42 honderdsten. De Japanner Hiroyasu Shimizu werd tweede in 34.61. Voorlopig is de Amerikaan Kip Carpenter derde. De prestaties van de overige Nederlanders vielen tegen: Erben Wennemars is achtste in 35 rond. Jan Bos lijkt uitgeschakeld voor de podiumplaatsen. De nummer twaalf van Nagano kwam tot 35.14. Ids Postma kwam zelfs niet verder dan 36.41.

Vrouwen klagen over betasting

Soundlevel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

18 vrouwen die alleen reisden hebben een klacht ingediend naar aanleiding van betasting op de luchthaven in Phoenix. De betasting vond plaats onder het mom van fouilleren door de strengere veiligheidsmaatregelen.

Sharon Schmidt uit CaliforniŽ zegt dat een beveiligingsmedewerker haar meenam naar een afgesloten ruimte en grijnzend haar borsten betastte onder haar trui. "Ik ben ontzet, woedend en walg ervan dat de FAA luchtvaartmaatschappijen toestemming heeft gegeven om mijn burgerlijke vrijheden willekeurig te schenden", aldus Schmidt.

Nieuw, het ''Sinaasappelkanon''

Een soort van raketwerper, het sinaasappelkanon, een buis waarin aan de voorkant een sinaasappel wordt gepropt waarna er haarlak in wordt gespoten en aangestoken, waardoor de sinaasappel wordt weggeschoten, lijkt een nieuw gebruik van de jeugd in Friesland

Op twee plaatsen in de Friese provincie (Wergea en Reduzum) zijn hiermee al ruiten kapot geknald.

Eťn sinaasappelkanon werd dit weekend door de politie in beslag genomen bij een 21-jarige inwoner van Wergea, die het object in zijn auto vervoerde.

Weer kritiek op internetservice UPC

De belangenvereniging van internetgebruikers COAX klaagt opnieuw over de slechte service van UPC-dochter Chello. De laatste tijd zijn er volgens de vereniging weer meer storingen. Bovendien worden klachten nog steeds slecht afgehandeld. COAX is de situatie nu zů zat dat ze internetgebruikers met klachten aanraadt hun betaling op te schorten.

COAX heeft het vermoeden dat UPC geen geld meer heeft om de internetdienst op peil te houden. Donderdag verdwijnt UPC uit de AEX, wegens het voortdurende negatief eigen vermogen.

Nieuwe zoektruc bij AltaVista

Met een nieuwe zoektruc bij AltaVista zijn populaire onderwerpen sneller te vinden. Veertien thema's hebben een eigen etiket gekregen, zoals het weerbericht, de auto, de geografische kaart, de beroemdheid, het nieuws en het recept.

Er wordt al enige tijd gepleit voor een zoeksysteem waarbij de zoekterm een vast anker krijgt. Bijvoorbeeld 'bio wim kok' laat alleen maar de biografie van Wim Kok zien en 'foto's wim kok' toont alleen maar foto's van de minister-president van Nederland en 'uitspraken wim kok' laat alleen citaten van hem zien. AltaVista experimenteert nu met Engelstalige shortcuts, vergelijkbaar met deze ankers.

Meer hierover op Voelspriet.nl
Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.