Handleiding Al-Qaeda online

De 'Jihad Encyclopedie', een 1.081 pagina's dikke handleiding voor Al-Qaeda-strijders, staat op het internet. Het boek is sinds kort te raadplegen op een taliban site. Het blijkt voor een groot deel gebaseerd te zijn op Amerikaanse bronnen, zoals militaire handboeken, CIA-handleidingen, en vooral underground-literatuur.

De vindplek werd vorige week bekendgemaakt door de Amerikaanse Muslim Students Association (MSA) uit de staat Ohio. Hoe die in het bezit is gekomen van het boekwerk is niet bekend.
Over het bestaan van een handleiding van Al-Qaeda is de afgelopen maanden veel gespeculeerd, maar tot nu toe waren slecht fragmenten van instructies bekend.

De encyclopedie bevat onderanderen instructies voor de bereiding van explosieven, het plaatsen van boobytraps, het plegen van aanslagen, spionage en gebruik van geheimtaal.
De illustraties in het boek hebben een opvallend Amerikaans karakter. Zo zijn de pistoolschutters blanke mannen met honkbalpetjes en staan ze voor westerse woningen. Veel illustraties hebben een Engels bijschrift.

De eerste pagina van het werk bevat een eerbetoon aan de vermaarde Palestijnse sjeik Abdullah Azzam, de grote inspiratiebron van Osama bin Laden, en de volgende bladzijde een eerbetoon aan Osama bin Laden zelf.

Veel informatie in het boekwerk lijkt afgekeken van Westerse bronnen. Voor de bereiding van explosieven is geput uit de serie 'Improvised Munitions Black Book' en informatie over vergiften komt uit 'The poisoner's handbook'.