Aantal internetsites gedaald

Aan de onafgebroken stijging van het wereldwijd aantal websites komt zo langzamerhand een einde. Het aantal internetsites is eind vorig jaar namelijk gedaald met 0,5 procent. Het is de tweede keer sinds 1995 dat het aantal websites is verminderd.

Het maandelijkse onderzoek van het Engelse internet-researchbureau Netcraft laat deze gegevens zien. In december werden 36,3 miljoen websites geregistreerd, tegen 36,5 miljoen in november 2001.

De onderzoekers menen dat de recente daling vooral moet worden toegeschreven aan de speculatie in internet-domeinnamen uit 1999. Veel van de site-namen die toen werden geregistreerd, moeten na twee jaar opnieuw aangemeld worden. De aanhoudende dotcom-malaise heeft ertoe geleid dat de meeste van deze eerder geclaimde domeinnamen nu geschrapt zijn.

Tegenover de terugval in het totale aantal sites, staat een stevige groei van de sites die SSL (secure socker layer)-gecertificeerd zijn. Netcraft komt uit op een jaarlijks groeipercentage van rond de 35 procent. Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat het aantal sites voor e-commerce-toepassingen steeds verder toeneemt.