FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 januari 2002

Jaguar koopt eigen windtunnel

Raceplanet had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Jaguar is vannaf volgende maand de trotse eigenaar van een eigen windtunnel in Engeland. Dit betekent het einde van de reizen die het team moest maken naar Californië om onderdelen te testen in de windtunnel van moederconcern Ford.

Door deze stap van Jaguar lijkt het erop dat Arrows toch zijn windtunnel niet heeft verkocht aan Jaguar. Dit is goed nieuws voor het Arrows team van Jos Verstappen aangezien ieder team veel tijd door brengt in een windtunnel is het wel zo handig er eentje voor je zelf te hebben.

Vliegtuigongeluk in Engeland

ZuperMan had ons via de newssubmit het volgende (vertaald en al) te melden:

Een prive vliegtuig, type twin engine Canadian Challenger, is vanmiddag nadat het gestegen was gechrasht op Internationale Luchthaven van Birmingham.

5 mensen waaronder 3 bemanningsleden zijn hierbij om gekomen. Ooggetuigen verklaarden dat vliegtuig nadat het opgestegen was naar links "rolde" en crashte.

Zie BBC News voor meer info.

Jager stuit op menselijke resten

Lizardking, Mr_Opel en Klingon hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een jager heeft woensdag in Raamsdonk het lichaam van een mens gevonden. Het stoffelijk overschot van het persoon is in zo'n vergaande staat van ontbinding dat de politie nog niet weet of het om een man of een vrouw gaat.

Volgens een woordvoerster donderdag gaat het alleen nog om botten. De resten lagen in het riet, een meter of tien vanaf de waterkant. Hoe lang ze daar hebben gelegen is nog niet duidelijk. De politie denkt dat de doodsoorzaak niet natuurlijk is. Een misdrijf wordt niet uitgesloten.

Bejaarde beroofd & kort euronieuws

Bejaarde beroofd van 2000 euro
Twee dieven verkleed als politieagenten hebben donderdag 2000 euro gestolen van een 88-jarige. De bejaarde inwoner van Rozendaal had net geld gepint toen de twee mannen bij hem aanbelden. De twee lieten een pasje zien en gaven zich uit als politiemensen. Ze vertelden dat de euro's die de man zojuist had gepint mogelijk vals waren, het geld moest "voor onderzoek" worden meegenomen.

De nepagenten beloofden terug te komen, maar toen zij niet kwamen opdagen, belde het slachtoffer de politie.

Vrouw aangehouden met vals 50-eurobiljet
De politie in Gouda heeft donderdagavond een 43-jarige vrouw uit Dordrecht aangehouden die bij een loket op station Gouda CS wilde betalen met een vals 50-eurobiljet. Volgens de politie in Gouda ging het om een slechte kopie, gemaakt met een scanner. Alle echtheidskenmerken ontbraken. De vrouw is vrijdag na verhoor heengezonden.

Volgens een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut was het de eerste vervalsing in Nederland.

Winkels krijgen extra euro's
Winkels waar een tekort aan euro-wisselgeld dreigt worden vrijdag of zaterdag extra bevoorraad. Dit heeft het Euroforum vrijdag bekendgemaakt. "De problemen zullen uiterlijk zaterdag zijn opgelost", zo omschreef voorzitter C. van Dijkhuizen.

Vrijdagochtend meldde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel dat de eerste supermarkten noodgedwongen guldens als wisselgeld teruggaven in plaats van euro's. Volgens de supermarktorganisatie zouden in de loop van de dag honderden winkels op guldens moeten overschakelen.

Mr_Opel en Schumi / Schum1 bedankt voor het submitten

Amerikaanse soldaat doodgeschoten

Voor het eerst sinds het begin van de oorlog in Afghanistan is er een Amerikaanse soldaat gedood door vijandig vuur. Dit meld het Amerikaanse ministerie van Defensie. De man was een lid van een Special Forces-eenheid, en voerde een missie uit in de buurt van Gardez Khost.

Sergeant Eerste Klasse Nathan Ross Chapman (31) uit San Antonio in Texas maakte deel uit van een eenheid commando's. Hij kwam vrijdag om tijdens een vuurgevecht met onbekende schutters. De groene baret werkte samen met stamleiders in de regio Gardez-Khost bij de grens met Pakistan.

Dader paskamer moord is dood

De moordenaar van de Zaandamse kledingverkoopster Sandra van Raalten, die haar in 1984 heeft vermoord, is dood. Dit maakte het Openbaar Ministerie in Haarlem vanmiddag bekend. Het gaat om een man die in 1984 al als een verdachte werd beschouwd, maar tegen wie onvoldoende bewijs voorhande was.

Sandra van Raalten werd 30 novermber 1984 dood aangetroffen in een van de paskamers in boetiek Manouk in Zaandam. Zij was vastgebonden aan handen en voeten met repen gordijn, haar mond was gekneveld met een zakdoek.

Dankzij een nieuw DNA onderzoek dat is uitgevoerd kon de dader vastgesteld worden. Door dit onderzoek is ex-verdachte Rob van Zaane definitief vrijgepleit. Die werd in 1988 vrijgesproken, maar bij velen bleven twijfels over zijn betrokkenheid bestaan.

Het nieuwe onderzoek werd gedaan op verzoek van de moeder van slachtoffer Van Raalten. Zij schreef in het voorjaar van 2001 een brief aan minister van justitie Korthals en vroeg hem de moderne onderzoekstechnieken op het gebied van DNA op de paskamermoordzaak toe te passen. Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verrichtte DNA-onderzoek, waaruit een zogeheten match met E. tevoorschijn kwam. Er werd geen gelijkenis gevonden met het DNA-materiaal van de andere mogelijke verdachte.

Pizza pinnen kan binnenkort

Als je binnenkort een pizza laat thuisbezorgen is de kans groot dat je met je pinpas mag gaan betalen. De vier grootste pizzaketens in Nederland zijn in overleg gegaan met de banken om na te gaan of zoiets haalbaar is.
In principe zijn alle partijen er wel uit, het enige probleem is de kostprijs van zo'n mobiel pinapparaat, deze ligt al gauw rond de 500 Euro. Andere alternatieven bleken nogal problematisch te zijn. Chippen is geen optie omdat veel mensen geen toereikend saldo hebben op hun pasje, en mobiel betalen is vooralsnog onmogelijk omdat er niet genoeg telefoons in omloop zijn die deze mogenlijkheid bieden.

Man gedood met schep

Een 41 jarige man is afgelopen vrijdag overleden aan zijn verwondingen die hem werden toegebracht door een 43 jarige plaatsgenoot. De 41 jarige man was samen met een 35 jarige vriend op bezoek bij de dader toen het drietal ruzie kreeg. Het lijkt er op dit moment op dat de jongste van de drie met een mes werd bedreigd. Als reactie daarop sloeg de oudere van het drietal het slachtoffer op het hoofd.

Zwaar gewond werd de man naar het ziekenhuis gereden, maar hij overleed later die nacht. De beide andere mannen zijn in hechtenis genomen in afwachting van het onderzoek. De reden van de ruzie is nog niet bekendgemaakt.

Feyenoord en Tomasson niet bijeen

Jon Dahl Tomasson en Feyenoord lijken er niet uit te komen als het gaat om de contractverlenging van de Deen. Dit bracht Rob Baan tijdens de nieuwjaarstoespraak naar buiten. "Feyenoord heeft hun hoogste bod nu geplaatst en de bal ligt nu bij Tomasson" volgens Baan.

De zaakwaarnemer van de Deens international gaf aan verbaast te zijn over het feit dat zij de beslissing van Feyenoord via de pers moesten horen. Het vermoeden binnen hun kamp bestaat dan ook dat Feyenoord de aan Excelsior verhuurde spits Thomas Buffel al als opvolger heeft aangewezen.

Jongetje dood door te zware schooltas

clowntje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 9-jarig jongetje is in Hongkong overleden nadat hij door het gewicht van zijn schooltas over de balustrade van een flatgebouw werd getrokken.

Een ooggetuige zei dat het jongetje op de 20ste etage stond en tegen de balustrade leunde. Op een gegeven moment glipte de zware tas over de railing en werd het kind meegesleurd.

Volgens de media woog de schooltas negen kilo. Kinderen in veel Aziatische landen krijgen veel huiswerk mee en moeten daarom met zware schooltassen rondzeulen. Veel kinderen in Hongkong kopen daarom koffers met wieltjes om hun boeken in te transporteren.

Oudste man ter wereld overleden

ZimZ en Realzm hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Drie weken voor hij 113 geworden zou zijn, is Antonio Todde, beschouwd als de oudste man ter wereld, op Sardinië overleden. Dit heeft zijn familie vrijdag bekendgemaakt.

Todde werd op 22 januari 1889 geboren in een Sardijns bergdorpje en werkte als herder in de rotsachtige bergen rond de stad Nuoro. De laatste vier jaar van zijn leven was hij door ziekte aan huis gebonden.

Todde leidde volgens kleindochter Vanni "een rustig leven van hard werken en was hij altijd zeer trouw aan zijn familieleden". Twee dagen geleden begon haar grootvader zich niet goed te voelen. Hij at niet meer, zijn bloeddruk ging omlaag en hij sliep in "zonder een zucht".

Todde, die leefde op een eenvoudig dieet van pasta, groentesoep en een stukje vlees, zei dat het geheim van hoge ouderdom het glas rode wijn was dat hij elke dag tot zich nam. "Houd van je broer en drink een goed glas rode wijn elke dag", beval hij op zijn laatste verjaardag de omstanders aan.

Torens WTC worden niet herbouwd

_Administr8or_ en Steije hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De twee torens van het World Trade Center in New York zullen niet herbouwd worden. Op de plaats waar zij stonden, nu Ground Zero, komt een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 11 september. Ook worden er een aantal kantoorflats gebouwd, die met iets meer dan tweehonderd meter slechts half zo hoog worden als het oude WTC.

De nieuwe burgemeester van New York Bloomberg heeft dit bekend gemaakt. Tijdens een ontmoeting van de burgemeester met de commissie voor wederopbouw van het verwoeste terrein in Manhattan kwam het voorstel aan de orde de puinhopen te verwerken in een reusachtig monument en het ongeveer 65.000 vierkante meter grote terrein niet meer te bebouwen.

De vorige burgemeester Gulliani stelde dit vorige week bij zijn vertrek voor. Bloomberg is van mening dat dit onuitvoerbaar is door de grote behoefte aan kantoorruimte in New York en de economische waarde van het verwoeste gebied.

Teampresentatie Jaguar

Deze morgen presenteerde het Jaguar Racing Team de nieuwe bolide. Deze presentatie was in het Futura House Milton Keynes. De nieuwe auto, met de naam R3, heeft een compleet veranderde Ford-Cosworth motor.

De R3 is de eerste Jaguar die niet op basis van de Stewart van 1999 is gebouwd. De auto, ontworpen door technisch directeur Steve Nichols, chef designer John Russel en hoofd-aerodynamica Mark Handford moet lichter zijn en ook aërodynamisch een stap vooruit betekenen. De nieuwe auto moet het team hoger op de grid plaatsen.

Binnenkort heeft Raceplanet een uitgebreid verslag (inclusief foto's) hiervan.

Kroegentocht met Monopolygeld

Quarentine had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een onbekende man heeft in de Zuid-Franse stad Auch een kroegentocht gemaakt waarbij hij afrekende met biljetten van 5 euro. Maar dan uit een Monopoly-spel.

Een van de gedupeerde caféhouders zei dat hij door de drukte geen tijd had om het 'valse' geld goed te inspecteren. De Monopoly-euro's hebben dezelfde afbeelding en kleur als het echte geld, maar een blanco achterkant.

Nog meer oplichting
Een Duitser is er in een casino in Mainz in geslaagd om met een vals briefje van 500 fiches te kopen. Hij had uit twee folders over de euro de afbeeldingen van het biljet geknipt en die tegen elkaar geplakt. De politie is nog naar de man op zoek.

Vader duikt onder met Rochelle

yolande had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De vader van het meisje van Nulde, Martin Huisman, is samen met zijn andere dochtertje Rochelle ondergedoken. Zo tracht hij te voorkomen dat zijn kind wordt ondergebracht bij een pleeggezin.

De Stichting Jeugdbescherming wil Rochelle bij een pleeggezin onderbrengen. Er kan dan onderzocht worden welke invloed de dramatische gebeurtenissen van het afgelopen jaar op Rochelle hebben gehad. Rochelle zou juist gebaat zijn bij rust en vader zou teveel aandacht trekken van de media. Volgens de advocaat is Martin Huisman juist daarom vertrokken.

Britney: "ik ben geen maagd meer"

De felbegeerde zangeres Britney Spears die er onderanderen om bekend staat tegen seks voor het huwelijk te zijn, heeft aan een van haar danseressen onthult dat ze geen maagd is.

"Justin en ik hebben geweldige seks. We zijn als ieder ander paar, maar ik praat daar nooit over in het openbaar." Hiermee doelt zij op haar relatie met popster Justin Timberlake. Britney openbaarde dit nieuws na een optreden in New-York, toen een danseres haar had gevraagd hoe het met Justin ging. De danseres was verbijsterd over de onthulling, omdat Britney altijd bleef volhouden dat ze maagd is.

Justin en Britney zijn al een jaar verloofd. Insiders twijfelden al aan de maagdelijkheid van Britney. Eerder bracht zij namelijk drie dagen door in een bruidssuite, waar je normaal gesproken meer doet dan alleen praten. Ook heeft Justin, nadat ze hun nieuwe villa in Los Angeles gekocht hadden, Britney zilveren handboeien gegeven. Een vriend: "Je koopt geen handboeien voor je vriendin om ze niet te gebruiken."

Piranha valt aan!

Jeromar had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er zijn veel katten in de wereld die een glas, gieter of aquarium boven hun drinkbakje verkiezen als het gaat om de dorstlessing. Zo ook het geval bij de Britse kat Pebbles.
Ze sprong op de tafel waar het aquarium van haar baasje stond en nam een paar verkoelende slokjes water.

Wat het arme beestje niet wist is dat het aquarium bewoond werd door een piranha, deze liet zich de kans om de rollen eens om te draaien niet ontzeggen en nam een knauw uit de snuit van de onfortuinlijke Pebbles.
De kat kwam er met een flinke snee in de neus nog goed van af.

Of ze ooit nog uit het aquarium zal drinken wist de eigenaar van beide dieren nog niet te vertellen.

Dolly heeft reuma

Het beroemdste schaap ter wereld, kloon Dolly, blijkt toch niet helemaal gezond uit de kloonprocedure gekomen te zijn. Bij het inmiddels vijf en een half jaar oude schaap is reuma geconstateerd.
Volgens professor Ian Wilmut, een van de onderzoekers betrokken bij het klonen van Dolly, zou de aandoening te maken kunnen hebben met de kloonprocedure, maar zeker is hij nog niet.
Verschillende dierenrechtorganisaties hebben direct gereageerd met het bericht dat het klonen van dieren moet stoppen.

Volgens Wilmut is er geen sprake van een algehele stopzetting, maar moet er wel nauwkeurig onderzocht worden of de aandoening daadwerkelijk aan het kloonproces ligt. Tevens gaf hij aan dat er uiteraard wel heel goed gelet moet worden op het welzijn van de dieren.

De verschillende dierenrechtorganisaties kwamen direct met een rapport waarin onder andere staat dat gekloonde dieren vaak in de eerste levensdagen sterven aan verschillende long- en hartkwalen.

Reuma is overigens bij schapen van de leeftijd van Dolly niet ongewoon.

‘All Stars’ is definitief gestopt

De laatste aflevering van 'All Stars' op 18 december 2001 blijkt nu helaas ook het definitieve einde van de serie te zijn.

Even was er nog hoop op een vierde seizoen, maar de makers hebben inmiddels te kennen gegeven aan andere grote projecten te gaan werken. De serie kwam voort uit de bioscoopfilm ‘All Stars’ uit 1997, en was meteen een doorslaand succes. Na drie seizoenen was de koek op, en komt er dus geen vervolg meer.

Eerder produceerde het team van ‘All Stars’ al de succesvolle film ‘Lek’, en staan er een nieuwe film en een nieuwe serie op stapel. Wellicht dat de 'All Stars'-reeks herhaald wordt en dat er ooit nog een tweede film verschijnt.

Aantal internetsites gedaald

Aan de onafgebroken stijging van het wereldwijd aantal websites komt zo langzamerhand een einde. Het aantal internetsites is eind vorig jaar namelijk gedaald met 0,5 procent. Het is de tweede keer sinds 1995 dat het aantal websites is verminderd.

Het maandelijkse onderzoek van het Engelse internet-researchbureau Netcraft laat deze gegevens zien. In december werden 36,3 miljoen websites geregistreerd, tegen 36,5 miljoen in november 2001.

De onderzoekers menen dat de recente daling vooral moet worden toegeschreven aan de speculatie in internet-domeinnamen uit 1999. Veel van de site-namen die toen werden geregistreerd, moeten na twee jaar opnieuw aangemeld worden. De aanhoudende dotcom-malaise heeft ertoe geleid dat de meeste van deze eerder geclaimde domeinnamen nu geschrapt zijn.

Tegenover de terugval in het totale aantal sites, staat een stevige groei van de sites die SSL (secure socker layer)-gecertificeerd zijn. Netcraft komt uit op een jaarlijks groeipercentage van rond de 35 procent. Volgens de onderzoekers duidt dit erop dat het aantal sites voor e-commerce-toepassingen steeds verder toeneemt.

Kamasutra verkeerd vertaald

De Kamasutra is verkeerd vertaald. Dat heeft een professor van de Universiteit van Chicago ontdekt. De fouten in het boek zouden al in 1880 ontdekt zijn, maar toen is er niets aan gedaan.

De Kamasutra is in de derde eeuw geschreven in het Sanskriet. De titel betekent "Boek van verlangen". Een Engelse student is verantwoordelijk geweest voor het in het Engels vertalen van het boek.

Een van de verkeerd vertaalde teksten is die over de G-plek. Verder is de rol van de vrouw tijdens het vrijen als minder belangrijk voorgedaan in de vertaling.

De vernieuwde vertaling zal waarschijnlijk in mei dit jaar in de VS verschijnen.

Nieuwe Maserati coupé

Dit is hem dan, de nieuwe Maserati coupé. Uitgerust met een 4,2 liter V8 motor met een vermogen van 390 pk. Het uiterlijk van de Coupé lijkt sterk op de nieuwe Spyder die kortgeleden is geïntroduceerd, vooral de overeenkomsten in de achterkant vallen hierbij op.

Wat gegevens:
Lengte: 4,52 meter
Breedte: 1,82 meter
Hoogte: 1,31 meter
Wielbasis: 2,66 meter
vermoede topsnelheid: 285 km/h

De Coupé zal in de eerste helft van dit jaar verkrijgbaar zijn in Nederland. Over de prijs waarvoor dit juweeltje aangeschaft kan worden was op het moment van de presentatie nog niets bekend

VS wil bemiddeling wil tussen India en Pakistan

President Bush overweegt toch om een hoge regeringsfunctionaris richting India en Pakistan te sturen om te bemiddelen in het conflict tussen beide landen. Ondertussen loopt de spanning tussen India en Pakistan verder op. Het is vrijwel uitgesloten dat er vandaag een ontmoeting komt tussen de Indiase premier Vajpayee en de Pakistaanse president Musharraf tijdens de Aziatische top in Nepal.

Vajpayee zei wel te willen praten, maar pas als Pakistan de steun aan het terrorisme afzweert. Beide landen hebben al sinds hun onafhankelijkheid in de jaren veertig ruzie over de deelstaat Kashmir.

Duitse geldautomaat half leeggeroofd

De euro's vliegen als warme broodjes uit de geldautomaten, zo ook in Duitsland. Een aantal Duitse dieven bedacht dat het makkelijker was om niet te pinnen maar een geldautomaat open te breken om de euro's op proletarische wijze mee te nemen. Op zich ging het openbreken niet verkeerd, ook namen zij een deel van de inhoud van de geldautomaat mee, maar toen de politie ter plaatse kwam bleek de geldcassette er nog te zijn. De dieven hadden alleen de doos met kwitanties meegenomen.

Osama bin Laden verslaat Hitler

Er zijn ranglijsten waar je beter maar niet op kan staan. Zo is er de ranglijst van de meest gehate personen sinds tientallen jaren stond Adolf Hitler stijf bovenaan zonder enige vorm van bedreiging, maar dat is nu voorbij. Wie anders dan Osama bin Laden heeft hem van deze koppositie verdrongen. Tenminste dat zijn de uitkomsten van een recente enquête onder de bezoekers van Madame Tussaud in Londen.

Hitler moet nu genoegen nemen met plek twee, op de voet gevolgd door Saddam Hoessein. Prinses Diana, 15 jaar lang nummer één op de lijst van mooiste vrouwen, haalde nu niet eens meer de top drie. Op één staat nu Jennifer Aniston van Friends, gevolgd door Kylie Minogue en Madonna. Voetballer David Beckham geldt als de mooiste man,met een neuslengte voorsprong op acteur Brad Pitt.

Ex-lid Ku Klux Klan toch voor rechter

Een voormalig lid van de racistische Ku Klux Klan wordt toch berecht voor moord, althans dit een rechter in de Amerikaanse staat Alabama heeft besloten om tot rechtsvervolging over te gaan. Bobby Frank Cherry, het voormalige lid van de KKK, wordt verdacht betrokken te zijn bij een bomaanslag op een kerk in Birmingham in 1963. Daarbij kwamen vier zwarte meisjes om het leven.

In juli vorig jaar werd Bobby Frank Cherry om gezondheidsredenen nog ontslagen van rechtsvervolging. De rechter is nu van mening dat Cherry met succes is behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis en dus toch voor de rechtbank kan verschijnen.

U2 weer naar Europa komende zomer?

Calvobbes had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Dat ze opnieuw naar Europa komen lijkt steeds waarschijnlijker te worden. Volgens U2 on tour zijn er zelfs al een aantal data bevestigd door lokale kranten /weekbladen in verschillende Europese landen.

Zo melde het Oostenrijkse weekblad afgelopen week dat U2 op zal treden in het Ernst Happel Stadion op 12 augustus. In een Zweedse krant werd al eerder een optreden op 23 juli in het Ullevi stadion genoemd. Dagblad de Limburger wist ook al te melden dat U2 naar Nederland zou komen en waarschijnlijk in het Amsterdamse ArenA stadion zal optreden. Maar daar is nog niets over bevestigd.

Daarnaast lijkt U2 ook op te gaan treden tijdens het jaarlijkse Pavarotti en Friends concert in Italie op 2 juni. Een duitse concertorganisator bied al reizen aan naar het concert en weet al te melden dat U2 één van de optredende acts zal zijn.

De geruchten dat U2 wederom concerten zal geven zijn er al sinds het einde van hun laatste Europese tour. Al in augustus waren er geruchten dat U2 al in onderhandeling was met het bedrijf dat eerder het podium maakte tijdens de POPmart en de ZOOtv tour.
Bono heeft in een interview zelf al toegegeven opnieuw concerten te willen gaan geven in Europa: "We vinden dat we Europa een beetje hebben verwaarloosd [..] dus daarom gaan we misschien terug en we willen ook een concert in Sarajevo geven."

Voorlopig is dus nog niks officieel bevestigd, op een optreden tijdens de "half-time show" van de Superbowl na. Op zondag 3 februari zullen de Ieren tijdens de rust van Super Bowl XXXVI een mini-concert geven. De wedstrijd is het hoogtepunt van het Amerikaanse Football seizoen en wordt door miljoenen mensen wereldwijd bekeken. De half time show is de laatste jaren uitgegroeid tot een muzikaal Amerikaans spektakel waar sterren als Tina Turner, Britney Spears en Aerosmith optraden in een strak geregisseerde show. De uitzending zal ook in Nederland te zien zijn.

Voor de Europese fans blijft het dus nog even afwachtten wanneer er meer bekend wordt. Zelfs een datum wanneer er eventueel een aankondiging wordt gemaakt is niet bekend

Trein ontspoord bij Groningen CS

karmel en Schumi hadden ons via de newssubmit het volgende ooggetuigenverslag te melden:

Om 19.30 gisteravond, lokale tijd, is een stoptrein vanuit de richting Assen ontspoord bij het Centraal Station Groningen. Gelukkig raakten er slechts 3 personen licht gewond. Mensen die in de omgeving stonden te kijken, onder andere op een viaduct, zijn verwijderd in verband met de bovenleiding die los zou kunnen komen. Door het ongeluk rijden er tussen Groningen en Zwolle, en Groningen en Zuidbroek geen treinen. Er worden weer eens bussen ingezet, en deze keer moet men rekening houden met een vertraging van 30 tot 60 minuten.

De trein vanuit de richting Assen werd aangereden door een goederentrein. Door de aanrijding is de Emmabrug beschadigd. Het verkeer daarover is stilgelegd. Het is nog onduidelijkof de aanrijding het gevolg is van een menselijke fout.

Arrows en Minardi wachten met testrijden

Wederom wat nieuws van het Nederlandse Formule 1 front. De Formule 1 teams Arrows en Minardi zullen volgende week ontbreken bij de eerste testritten in Barcelona. De Nederlanders Jos Verstappen en Christijan Albers blijven daarom nog even aan de kant zitten.

Arrows, het team van Verstappen, begint niet vóór eind januari. Een reden wordt hiervoor niet gegeven. Maar volgens een woordvoerder zal er in elk geval worden gereden met een nieuwe auto. Er wordt gezegd dat de levering van de motoren is vertraagd. Ook Minardi wil eerst de nieuwe wagen voor 2002 afhebben.

Mullah Omar mogelijk gearresteerd

Talibanleider Mullah Omar is mogelijk gearresteerd. De Afghaanse minister van Wederopbouw zei dat hij gehoord had dat Omar in een bergdorp ten noorden van Kandahar is opgepakt. Meer details had de minister op dat moment nog niet.

De interim-regering van Afghanistan heeft de afgelopen dagen met lokale leiders onderhandeld over het lot van Mullah Omar. De Talibanleider zou bereid zijn zich over te geven. Maar alleen als de VS stopt met de bombardementen. Washington eist dat Omar wordt overgedragen aan de VS.

Man na 17 jaar dodencel vrij

In de Amerikaanse staat Florida is een man vrijgelaten die 17 jaar geleden ter dood werd veroordeeld, wegens moord. Hij kreeg die straf op basis van een verklaring van iemand anders, maar de politie heeft nooit bewijs gevonden. De veroordeelde ging tevergeefs in hoger beroep.

De zaak werd in 2000 heropend, nadat een andere man zei verantwoordelijk te zijn voor de roofmoord. Die man is inmiddels overleden

Nieuwe NS topman bekend

De Nederlandse Spoorwegen hebben een nieuwe topman in de persoon van Karel Noordzij, oud-voorzitter van Transport en Logistiek Nederland TLN. De kersverse president-commissaris W. Meijer maakte zijn benoeming donderdagavond bekend.

Hij volgt H. Huisinga op, die woensdag min of meer onder druk van minister Netelenbos van Verkeer en Waterstaat vertrok. Met hem legden ook de commissarissen van het op alle fronten falende vervoersbedrijf hun functie neer.

Noordzij was voor hij bij TLN kwam lid van de directie van de Luchthaven Schiphol. Verder is hij onder meer ook lid van de Sociaal Economische Raad SER geweest. Meijer zei dan ook dat de NS bij Noordzij, met zijn ervaring in de transportsector, "in goede handen is". "De benoeming van Noordzij is na zorgvuldige afweging tot stand gekomen. De overgebleven directieleden en de Centrale Ondernemingsraad hebben ingestemd", aldus Meijer.

Noordzij krijgt als interim-manager de zware taak NS in zes maanden weer op de rails te zetten. Daarbij is vooral een verbetering van de gespannen arbeidsverhoudingen binnen het bedrijf hard nodig.

Noordzij verklaarde donderdagavond de gebeurtenissen van die dag positief te hebben ervaren. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat ik deze klus kan klaren."

Bioscopen draaien beste week ooit

De Nederlandse bioscopen zijn nog nooit eerder zo druk bezocht als de afgelopen week. Met een totaalopbrengst van 16,3 miljoen gulden behaalden alle Nederlandse filmtheaters bij elkaar in zeven dagen tijd de hoogste recette ooit.

Dit heeft de Nederlandse Federatie voor de Cinematografie (NFC) donderdag meegedeeld. Maandag maakte de NFC al bekend dat de filmtheaters het drukst bezochte weekeinde ooit hadden beleefd.

Films die de week na kerst extreem goed scoorden, waren familiefilms als Harry Potter (400.000 bezoekers), The Lord of the Rings (300.000) en de Nederlandse speelfilm Minoes (220.000). Ook de zogenoemde arthousebioscopen deden goede zaken. Op relatief kleine schaal uitgebrachte films als Le fabuleux destin d'Amelie Poulain (20.000) en Familie (5000) trokken de afgelopen dagen volle zalen.

Met de voorzichtige schatting van een jaartotaal van 23,5 miljoen bezoekers die de NFC half december deed zou de bioscoopbranche al het beste jaar sinds 1981 kennen. Dit was het jaar waarin de videorecorder zijn intrede deed en het bioscoopbezoek sterk afnam.

Auto iets te goed ontdooid

Een inwoner van Nieuwegein heeft zijn auto iets te goed laten ontdooien. De man wilde namelijk zijn auto snel op temperatuur brengen en zette daarom een straalkacheltje in zijn auto, waarna hij weer even zijn huis naar binnen ging. Toen hij korte tijd later ging kijken of zijn auto al lekker warm was, stond het dashboard in brand.

Voor hij kon iets kon doen, vatte de gehele auto vlam. Ook een naast zijn vervoermiddel geparkeerde auto vloog in de brand. De brandweer kon voorkomen dat nog eens twee auto's in brand vlogen

Vaker kop dan munt met Euro

Misschien een tip als je met iemand om iets wedt en 'kop of munt'gooit, gok dan in ieder geval op kop

Poolse wiskundigen hebben namelijk na een test beweerd dat wanneer je een euro rondtolt hij vele malen vaker op kop zal vallen dan op munt. De groep wiskundigen (een professor met zijn leerlingen) tolde een Belgische euro 250 maal rond en 150 maal kwam de afbeelding van koning Albert boven te liggen.

De Poolse verklaarde daarop dat de euro asymetrisch geslagen is. De wiskundige, die statistiek doceert, zegt het verschijnsel ook te kennen van het Poolse muntstuk van 2 zloty.
Laatste reviews en specials
review
AO Tennis 2
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
©FOK.nl e.a.