Ook aanslagen in Europa beraamd

Een in België gearresteerde extremistische moslim was van plan Amerikaanse doelen in Frankrijk aan te vallen. Zijn hoofddoel zou de Amerikaanse ambassade in Parijs zijn geweest, meldde de Franse radiozender Europe 1 zaterdag.

De man was een van de zes verdachte extremisten die donderdag in Brussel en Rotterdam werden gearresteerd. Volgens het radiobericht is de man een fundamentalist van Noord-Afrikaanse origine, ongeveer dertig jaar oud en getraind in Pakistan.

De politie zou in zijn woning een automatisch kalashnikov-geweer hebben gevonden. Ook werden verschillende documenten in beslag genomen. De man zou al meerdere reizen naar Frankrijk hebben gemaakt en contacten hebben met andere netwerken die in Europa opereren.

Rotterdamse terroristen

De vier extremistische moslims die vrijdag in Rotterdam werden aangehouden, zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) vermoedelijk betrokken bij een internationaal netwerk van extremistische moslims. Het gaat om een persoon van Nederlandse afkomst, twee van Franse afkomst en een van Algerijnse afkomst.

De arrestaties zijn het resultaat van intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Belgische justitie en de inlichtingen- en veiligheidsdiensten van beide landen. De verdachten kwamen in beeld, nadat justitie in België enkele weken geleden een tip had gekregen. De tipgever waarschuwde voor aanslagen tegen Amerikaanse doelwitten in Brussel.

Het OM in Nederland wil op dit moment geen uitspraken doen over het onderzoek.