MKZ kwam 'aanwaaien' in Groot-Brittannië

labman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De massale uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) in het Verenigd Koninkrijk is volgens wetenschappers mogelijk veroorzaakt door een grote besmette stofwolk uit de Sahara. Dat bericht de Britse zondagskrant The Observer. "Satellietbeelden tonen een stofwolk aan boven de Atlantische Oceaan, die op 13 februari Groot-Brittannië bereikte. Een week later brak er MKZ uit. Gezien de incubatietijd van een week, is dat wel heel erg toevallig", aldus Dale Griffin van een Amerikaans geologische onderzoeksinstituut in de krant.

Internationale experts maken zich volgens The Observer steeds vaker zorgen over epidemieën die door de lucht worden aangevoerd. Ze wijzen onder meer op recente "astma-uitbraken" op Barbados en in Puerto Rico. Sahara-zand, dat op sommige plaatsen flink is vervuild door menselijk handelen, zou één van de belangrijkste besmettingshaarden zijn. Ook zijn er runderen in het Sahara-gebied die besmet zijn met MKZ.

Als gevolg van klimaatveranderingen zouden stofwolken uit de Sahara zich in toenemende mate een weg banen naar Europa en het Caribisch gebied, afhankelijk van de heersende winden in de tijd van het jaar. Bacteriën, virussen en schimmels die in stofwolken "meeliften" zouden onder invloed van de ultraviolette straling van de zon eigenlijk geneutraliseerd moeten worden, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat dit lang niet altijd het geval is. Zo zouden over de Atlantische Oceaan gewaaide micro-organismen verantwoordelijk zijn voor de huidige verwoesting van koralen in het Caribisch gebied.