Ayatollah Iran stelt inauguratie Khatami uit

De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft zaterdag de inauguratie van hervormer Khatami tot president uitgesteld. Op de achtergrond speelt een meningsverschil tussen conservatieven en hervormers in het parlement.

De inauguratie zou zondag in de Majlis, het Iraanse parlement, plaatsvinden. Tegelijkertijd zouden drie nieuwe leden van de Raad van Hoeders worden beëdigd. Dat is een door conservatieven gedomineerd orgaan dat waakt over het naleven van de grondwet. Zes van de twaalf leden van de Raad worden door Khamenei aangewezen. Het parlement benoemt de overige zes op voordracht van het gerechtelijk apparaat.

Het hervormingsgezinde parlement weigert nu twee van de drie genomineerde nieuwe leden voor de Raad goed te keuren. De parlementariërs vinden de genomineerde geestelijken te conservatief. Volgens Khamenei moet het conflict over de nieuwe leden van de Raad van Hoeders eerst worden opgelost, voordat Khatami kan worden beëdigd als president. Khatami werd in juni herkozen.

Parlementsvoorzitter Karrubi, een bondgenoot van Khatami, heeft volgens de BBC een compromisvoorstel gedaan. Zijn suggestie is een arbitragecommissie te benoemen die het geschil moet oplossen. Volgens de BBC zou hij het parlement laten weten dat de inauguratie van Khatami binnen enkele dagen zijn beslag kan krijgen.

Het is voor het eerst dat beëdiging van een Iraanse president is uitgesteld. Khamenei werd in juni herkozen. De actie om zijn inauguratie uit te stellen lijkt niet zozeer gericht tegen de president zelf. Karrubi lijkt zich zorgen te maken over zijn gezag, omdat het parlement elke mogelijkheid aangrijpt om de Raad van Hoeders de voet dwars te zetten.