Mars bevat nog steeds veel water

Een nieuwe analyse van de afbeeldingen van de Mars Global Surveyor (MGS) toont aan dat de Rode Planeet nog altijd grote hoeveelheden water bevat. Het water zou zich dichtbij de oppervlakte bevinden. Op de middelste breedtestroken op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond is jong landschap waargenomen dat lijkt te bestaan uit lagen van stof dat wordt vastgehouden door ijs. De leeftijd van het landschap wordt geschat op 100.000 jaar, omdat er zich nauwelijks kraters bevinden.

De totale hoeveelheid water kan zon 40.000 km2 bedragen, genoeg om de hele Rode Planeet met een laag van 25 cm te bedekken. Het water vergroot de kans dat er zich leven op Mars bevindt en kan een nuttige bron zijn voor toekomstige kolonisten. De stoflaag zou poreus zijn en een diepte van 10 m bereiken. Het lijkt erop dat het stof bij elkaar zou worden gehouden door iets anders, want de krachtige wind krijgt er geen vat op. Wetenschappers houden het erop dat deze tweede stof ijs is.

Volgens de klimaattheorie over Mars produceren veranderingen van de baan van Mars elke 100.000 jaar warmere en nattere omstandigheden. Deze theorie impliceert dat er in vroeger tijden meer bevroren water op Mars aanwezig was dan nu. Maar hoewel de hoeveelheid water langzaam afneemt, zegt de aanwezigheid van water vlakbij de oppervlakte wel iets over de mogelijkheid van leven op de Rode Planeet, zowel in het verleden als in de toekomst.

Er zijn geen aanwijzingen dat het water soms in vloeibare vorm bestaat. Tijdens koude periodes zou waterdamp vastvriezen in de stoflaag. In warmere tijden zou het water regelrecht van vaste vorm overgaan in gasvorm. Toekomstige ruimtesondes zullen vooral zijn gespecialiseerd in het afzoeken van de ijs- en stoflaag naar fossiele of levende micro-organismen.