FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 29 juli 2001

Massale vechtpartijen in discotheek

Een ruzie in een discotheek aan de Dorpsstraat in het Groningse Sellingen is zaterdagnacht uitgelopen op een massale vechtpartij.

Een groep van tien jongeren zocht ruzie met andere bezoekers. Er ontstond een flinke vechtpartij, waarna de aanstichters er in twee auto’s vandoor gingen. Zij vergaten daarbij een van de vechtersbazen, een 16-jarige jongen uit Oude Pekela, mee te nemen. Hij is vervolgens aangehouden.

Bij de vechtpartij is een deel van het interieur gesneuveld.

Bezoekers record kermis Tilburg

De kermis in Tilburg heeft dit jaar een recordaantal bezoekers getrokken. Normaal komen er de laatste jaren zo'n 1 miljoen mensen op het evenement af, de afgelopen negen dagen waren dat er ruim 1,1 miljoen.

De stijging is te danken aan de massale belangstelling voor Roze Maandag, de dag dat traditioneel tienduizenden homo's en lesbiennes naar de binnenstad van Tilburg komen. Op die speciale kermismaandag waren er deze keer circa 300.000 bezoekers. Vorig jaar was dat nog maar de helft, ook al vanwege regenachtig weer.

Na het openingsweekeinde en Roze Maandag stond de teller al op 550.000 mensen. De afgelopen dagen viel de belangstelling voor de ruim tweehonderd attracties van de Tilburgse kermis overdag een beetje tegen door het warme weer, aldus een gemeentewoordvoerder zondagavond.

Partydrug GHB populair in Zaanstreek

Het gebruik van de partydrug GHB neemt toe in de Zaanstreek. De reden voor dit grote gebruik in de regio ten noorden van Amsterdam in vergelijking met de rest van het land, is dat het er extra agressief wordt verkocht. Dit stelt R. Kerssemakers van de Stichting Jellinek Kliniek in Amsterdam, die zich onder meer bezighoudt met de preventie van druggebruik.

In Europa heeft het verdovende middel al aan dertien of veertien mensen het leven gekost, zei hij. In Nederland bleef het tot nu toe bij een aantal bijna-ongelukken. Kerssemakers stelt dat het gaat om een harddrug, omdat het gebruik ervan volgens hem een onaanvaardbaar risico met zich meebrengt.

Duizeligheid, braken, misselijkheid

Het effect van GHB (gamma hydroxy butarate) lijkt in eerste instantie onschuldig. De gebruiker wordt vrolijk en angsten en remmingen verdwijnen. Het zijn effecten die sterk doen denken aan een alcoholroes. Ook werkt het seksueel stimulerend. Als de dosis te hoog is, heeft GHB een minder aangenaam effect. Duizeligheid, braken, misselijkheid en, bij zeer grote dosis, een onbedwingbare slaap.
De drug sorteert ongeveer twee uur effect, maar kan daarna niet opnieuw worden ingenomen omdat de stof nog in het lichaam circuleert. Met name de comateuze slaap bij een te grote dosis of herhaald gebruik leidde een aantal jaren geleden tot paniek, omdat werd gedacht dat de gebruiker bewusteloos was geraakt. GHB komt voornamelijk via het internet in Nederland terecht, waar het gemakkelijk kan worden besteld.

De drug was eind jaren negentig nog relatief populair in de grote uitgaanssteden, als goedkoop alternatief voor xtc, waarvan de kwaliteit dalende was. GHB kost in 'het circuit' ongeveer een tientje per portie (2 gram).
GHB is in de Randstad inmiddels op z'n retour, met name omdat de prijs van xtc is gedaald en de kwaliteit weer is toegenomen, zo stellen deskundigen van onder meer het Trimbos Instituut in Utrecht.

Jaren 70 hippie drug

Het gevaar van de drug schuilt ook in de onbekendheid. ,,Niemand weet nog welke effecten regelmatig gebruik op het lichaam heeft.'' Oorspronkelijk werd GHB als narcosemiddel gebruikt en het valt nog steeds onder de Wet op de Geneesmiddelen Voorziening. De drug GHB is sinds 1996 bekend bij de Stichting Jellinek Kliniek. ,,Toen werd het verkocht in de smartshops.''

In de jaren zestig en zeventig was GHB al bekend bij druggebruikende hippies en werd het vrijelijk legaal als voedselsupplement verkocht.

Op Koninginnedag van 1996 ging het flink mis in Rotterdam. Een aantal mensen werd na GHB-gebruik naar het ziekenhuis afgevoerd. ,,Vanaf die dag hebben de smartshops het uit de schappen moeten halen.''

Bende smokkelde 12.000 Oost-Europeanen

Rop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Duitse grenspolitie en de justitie in Münster hebben een van de actiefste mensensmokkelbendes van de afgelopen jaren opgerold.

Het weekblad Der Spiegel meldt in zijn uitgave van komende maandag dat de bende in het afgelopen jaar naar schatting 12.000 Oost-Europeanen via toeristische groepsreizen naar Duitsland heeft gesmokkeld. De illegale immigranten zijn voor een deel verder gereisd naar Italië, Portugal en Spanje.

De organisatoren van de mensensmokkel hebben volgens het weekblad vele miljoenen guldens verdiend. Volgens het Openbaar Ministerie van Münster had de bende haar hoofdkantoor in Kiev in Oekraïne.

In Duitsland zijn twee medeplichtigen aangehouden. Zij en nog ruim twintig anderen hebben volgens Der Spiegel meegewerkt aan het vervaardigen van visa voor de illegale immigranten. Tegen een medewerker van de Duitse ambassade in Kiev loopt nog een onderzoek. Hij is geschorst.

Ook als boek is Tomb Raider succesvol

Eerst was er het mateloos populaire videospelletje, onlangs ging de de film in première, en nu is Tomb Raider ook als boek bezig aan een opmars. De eerste 7.000 exemplaren van de vertaling van het boek, met de virtuele Lara Croft in de hoofdrol, kwamen begin juli uit in Vlaanderen en zijn nu al zo goed als uitverkocht. De Belgische uitgeverij De Eekhoorn is inmiddels begonnen aan een herdruk van enkele duizenden exemplaren.

De manier waarop het boek tot stand is gekomen, is tamelijk buitenissig. Tomb Raider is tot een roman verwerkt door Dave Stern, die zich daarbij baseerde op het scenario van de film, dat op zijn beurt weer op het videospelletje was geënt. Het boek telt 336 pagina's, waaronder acht pagina's foto's van vooral actrice Angelina Jolie als Lara Croft in de film. Het boek is bestemd voor de leeftijdscategorie vanaf veertien jaar.

Mars bevat nog steeds veel water

Een nieuwe analyse van de afbeeldingen van de Mars Global Surveyor (MGS) toont aan dat de Rode Planeet nog altijd grote hoeveelheden water bevat. Het water zou zich dichtbij de oppervlakte bevinden. Op de middelste breedtestroken op zowel het noordelijk als het zuidelijk halfrond is jong landschap waargenomen dat lijkt te bestaan uit lagen van stof dat wordt vastgehouden door ijs. De leeftijd van het landschap wordt geschat op 100.000 jaar, omdat er zich nauwelijks kraters bevinden.

De totale hoeveelheid water kan zon 40.000 km2 bedragen, genoeg om de hele Rode Planeet met een laag van 25 cm te bedekken. Het water vergroot de kans dat er zich leven op Mars bevindt en kan een nuttige bron zijn voor toekomstige kolonisten. De stoflaag zou poreus zijn en een diepte van 10 m bereiken. Het lijkt erop dat het stof bij elkaar zou worden gehouden door iets anders, want de krachtige wind krijgt er geen vat op. Wetenschappers houden het erop dat deze tweede stof ijs is.

Volgens de klimaattheorie over Mars produceren veranderingen van de baan van Mars elke 100.000 jaar warmere en nattere omstandigheden. Deze theorie impliceert dat er in vroeger tijden meer bevroren water op Mars aanwezig was dan nu. Maar hoewel de hoeveelheid water langzaam afneemt, zegt de aanwezigheid van water vlakbij de oppervlakte wel iets over de mogelijkheid van leven op de Rode Planeet, zowel in het verleden als in de toekomst.

Er zijn geen aanwijzingen dat het water soms in vloeibare vorm bestaat. Tijdens koude periodes zou waterdamp vastvriezen in de stoflaag. In warmere tijden zou het water regelrecht van vaste vorm overgaan in gasvorm. Toekomstige ruimtesondes zullen vooral zijn gespecialiseerd in het afzoeken van de ijs- en stoflaag naar fossiele of levende micro-organismen.

Israëlische politie bestormt islamitische heiligdom

De Israëlische politie heeft naar eigen zeggen het islamitische heiligdom Haram ash-Sharif ,,bestormd'' nadat Palestijnse demonstranten stenen hadden gegooid. Bij de daaropvolgende botsingen raakten circa twintig Palestijnen en vijftien agenten gewond.

De politie voerde charges uit voor de al-Aqsa moskee in de oude stad van Oost-Jeruzalem. Het is een van de twee moskeeën die op de voor moslims heilige plek staan. Een aantal Palestijnen gooide stenen naar joden op een lager gelegen plein waar de Klaagmuur staat. Die muur is een overblijfsel van een joodse tempel die bijna 2000 jaar geleden werd verwoest. De joden herdenken deze zondag de verwoestingen van de twee tempels die op de plek stonden totdat de Babyloniërs en later de Romeinen die verwoestten.

Joodse tempel

De door islamieten in de gehele wereld verguisde en door de Israëlische ordebewakers gevreesde eerste steenlegging van een joodse tempel in Oost-Jeruzalem is zondagmorgen vrijwel geruisloos gedaan.

Ongeveer tien leden van de extremistische joodse groepering Getrouwen van de Tempel hadden hun 'eerste steen' op een vrachtauto geladen en reden ermee naar de rand van de oude stad van Jeruzalem. Daar hielden ze een korte plechtigheid en reden weer met de truck en de eerste steen weg. De Getrouwen konden door de afzettingen van de politie niet binnendringen in het islamitische heiligdom Haram ash-Sharif (Grootse of Verheven Heiligdom). Daar staan in de oude stad al eeuwen twee moskeeën.

Volgens de bouwplannen van de 'Getrouwen' moeten die moskeeën plaats maken voor een joodse tempel. Die zou dan staan op de plaats waar eens de Babyloniërs en vervolgens de Romeinen een joodse tempel verwoestten.

Inge de Bruijn pakt derde gouden WK plak

Machiel had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Inge De Bruijn'vis' pakte vandaag op het WK in het Japanse Fukuoka haar derde goude plak op de 50 m vrijeslag. Ze versloeg haar direkte concurenten de Zweedse Theresa Alshammer die 2de werd en de Duitse Sandra Völker.

De Buijn heeft nu echt op elk groot tournooi goud gepakt namelijk op de EK, OS en WK ; een grootse sportvrouw!

Een mooie afsluiting van dit WK!

Nederlandse chauffeurs 55 uur achter het stuur

heerlijkheid had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Zwitsere politie heeft zaterdagavond bij een controle op de snelweg bij Neunkirch twee Nederlandse chauffeurs aangehouden die 55 uur aan een stuk achter het stuur hadden gezeten.

Dat deelde de politie van het kanton Luzern zondag mee. De twee bleken in twee dagen niet meer dan drie uur en twintig minuten rust te hebben genomen. Zij waren van Italië op weg naar Nederland. Beiden kregen een boete en werden verplicht minimaal acht uur te pauzeren.

Ralf Schumacher wint derde grand prix

The FoXman had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Ralf Schumacher heeft zijn derde grand prix gewonnen. De Duitser wist met een grote voorsprong te winnen van Rubens Barrichello en Jacques Villeneuve. Giancarlo Fisichella en Jenson Button wisten de dag voor het Benetton team goed te maken door vierde en vijfde te worden, Jean Alesi werd zesde.

De race kende een hele rommelige start en zelfs een herstart. Bij de eerste start ging het nog voor de start fout voor de beide Minardi coureur. De wagen van Alonso vloog gedeeltelijk in de brand en die van Marques had ook een probleem. Uiteindelijk konden de coureurs nog wel starten, Alonso in de T-car en Marques in de wagen die even daarvoor in de brand had gestaan.

Tijdens de start ging het ook fout. Michael Schumacher's wagen viel volkomen stil en Luciano Burti kon hem niet meer ontwijken. Hij klapte achterop de Ferrari en sloeg over de kop. Gelukkig kon de jonge coureur uitstappen zonder enige verwondingen. Hiermee waren Michael Schumacher, Luciano Burti en Enrique Bernoldi uit de strijd. Bernoldi werd namelijk ook geraakt door brokstukken van dit ongeluk.

Hierna kwam een code rood en een herstart. Alle 22 coureurs konden weer vanaf hun eigen positie de race aanvangen. Jos Verstappen had een geweldige start en wist op te klimmen van positie 20 tot positie 11 na de eerste doorkomst. Hierna kwamen er echter wat problemen voor de Nederlander. Ricardo Zonta klapte op de Arrows en beide coureurs moesten naar binnen. Verstappen viel door deze pitstop een stuk verder naar achteren. Hij wist tijdens de race dan ook niet verder te komen dan positie 9.

Het werd een race om nooit te vergeten. In totaal wisten maar tien coureurs de race te finishen. Veel coureurs zoals Juan Pablo Montoya, Michael Schumacher, Mika Hakkinen en David Coulthard vielen uit. Maar Ralf Schumacher had het geluk aan zijn zijde en wist de race te finishen met een voorsprong van 50 seconden.

Drag-races in Amsterdam aangepakt

De Amsterdamse politie heeft zondag voor de derde keer achter elkaar een einde gemaakt aan illegale auto- en motorraces in het Westelijk Havengebied. Nog voordat de deelnemers konden beginnen, waren de wegen waarop ze racen door de politie afgesloten.
De zogenoemde drag races, waar honderden mensen uit het hele land op afkomen, worden niet meer getolereerd. Volgens inspecteur C. de Rijk gaat de gemeente binnenkort verkeersdrempels aanleggen en borden plaatsen om er een einde aan te maken.

De Rijk noemt het uit de Verenigde Staten overgewaaide fenomeen levensgevaarlijk. Bij de races halen de deelnemers op een korte afstand van een paar honderd meter snelheden van zo'n 200 kilometer per uur. Een jaar geleden raakte een deelnemer zwaargewond toen hij door een hek van een chemiebedrijf ramde.

Races gedoogd

Volgens de deelnemers en omstanders wordt het racen al meer dan tien jaar oogluikend toegestaan. Maar volgens De Rijk is het in Amsterdam een nieuw gebruik dat een jaar geleden de kop opstak en inmiddels is uitgegroeid tot een attractie waar vorige week al driehonderd mensen op afkwamen. ,,Het gebeurt wel al jaren in Nederland. Maar Rotterdam en Enschede hebben daar een eind aan gemaakt'', aldus de inspecteur. Hetzelfde staat nu de racers in de hoofdstad te wachten.

Twee weken geleden kwam de politie een kijkje nemen, omdat fietsers hadden geklaagd over auto's van toeschouwers die op het fietspad stonden. Toen een agent een bon uitschreef kreeg hij een steen tegen zijn hoofd. Daarop werd besloten een eind aan de races te maken. De zondag daarop maakte de politie vrij laat in de middag een eind aan de pret. Omdat de races toen al in volle gang waren en er zo'n driehonderd mensen op de been waren, ontstond een vrij dreigende sfeer. Maar tot gevechten of aanhoudingen kwam het niet.

,,Wij willen ook niet vechten met de politie'', stelt een lid van de oude Amsterdamse kern van drag racers. Hij wijdt het politieoptreden aan jongens uit Rotterdam die rotzooi trappen. ,,Wij hangen zelfs vuilniszakken en afscheidingslinten op om het gebied schoon te houden. Vorige week heb ik zelfs folders uitgedeeld om mensen te waarschuwen en op te roepen zich te gedragen'', aldus een van hen. Ze willen volgende week bij de gemeente aankloppen om een eigen terrein, waarop het wel mag. Als locatie hebben ze het oude Ford-terrein in het havengebied op het oog.

Tragisch ongeluk

DuchessX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een verkeersongeval nabij het Noordoost-Franse Lenizeul (Haute Marne) heeft zaterdagochtend vier Nederlandse vakantiegangers het leven gekost. Dat heeft de gendarmerie in Langres bevestigd.

Een Spaanse vrachtwagen kantelde en botste op de A31 tussen Nancy en Dijon door nog onbekende oorzaak op een Nederlandse personenwagen met caravan. In de auto zat een echtpaar met drie dochters. De ouders en twee meisjes van vijftien en zeventien jaar waren op slag dood.

Het jongste meisje, elf jaar oud, raakte zwaargewond. Ze is met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Nancy. Volgens de hulpverleningsdiensten verkeert zij niet in levensgevaar. Uit welke plaats de slachtoffers afkomstig zijn, is niet bekend. De twee inzittenden van de vrachtwagen raakten lichtgewond.

Tjeeses wat kan het leven hard zijn... op je elfde van het een op het andere moment wees zijn...

Vogelspin terroriseert legerbasis

Bas had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De soldaten op de Engelse legerbasis in Essex zullen de komende dagen iets onrustiger slapen dan normaal. Sinds een paar dagen loopt er een vogelspin rond op terrein. Het is de officieren volkomen onbekend van wie het dier is en waar het vandaan komt. Ook is onduidelijk waar de vogelspin is op het 360 hectare grote terrein.

De officieren kwamen achter het bestaan van de vogelspin toen ze zijn afgeschudde omhulsel aantroffen in het kluisje van een soldaat. Vogelspinnen moeten, net zoals alle spinnen, hun 'vel' afschudden om te kunnen groeien. Het omhulsel werd direct naar de plaatselijke dierentuin gebracht. Daar werd ontdekt dat de vogelspin uit Chili of Mexico afkomstig is.

Nederlandse toeristen verongelukt

ExtReMisT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij een vakantiedrama in Turkije is een jong Nederlands stel om het leven gekomen. Een Nederlandse man raakte gewond en moest in een ziekenhuis worden opgenomen. De drie toeristen, die verbleven in hotels in Alanya, namen deel aan een jeepsafari in de bergen rond de badplaats. In totaal waren er acht Suzuki-jeeps; de drie zaten allen in één voertuig.

Volgens de lokale autoriteiten werd er vermoedelijk te snel gereden, waardoor de jeep met de drie Nederlanders in een bocht van de weg raakte. De auto dook daarop het ravijn en kwam zo'n acht meter lager tot stilstand.

Het Nederlandse stel (35 en 36 jaar) zou voorin hebben gezeten. Zij waren op slag dood. De 52-jarige man zat achterin en werd uit de wagen geslingerd. Andere deelnemers aan de dramatisch verlopen jeepsafari, onder wie een aantal Nederlanders, verleenden eerste hulp.

Het fatale ongeluk gebeurde bij het plaatsje Yeliköy. De acht jeeps waren al weer op de weg terug naar Alanya, toen het noodlot toesloeg.

Het is niet de eerste keer dat Nederlandse toeristen om het leven komen bij een jeepsafari in het uiterst bergachtige gebied in de omgeving van Alanya. Zo vonden eind april van het vorig jaar nog drie Nederlanders de dood tijdens een soortgelijke tocht. Op een slecht begaanbare weg zou de bestuurder de macht over het stuur zijn verloren, waardoor de wagen met in totaal vier inzittenden ruim vijf meter naar beneden stortte. Twee van hen waren op slag dood, een derde persoon overleed in het ziekenhuis. De vierde Nederlander raakte gewond.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken was gisteren nog niet op de hoogte van het vakantiedrama.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.