Rotterdam pakt 1000 illegale pensions aan

Rotterdam zal de ongeveer 1000 illegale pensions in de stad hard aanpakken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Zo meldde Zwaluw ons via de newssubmit. Een team van woninginspecteurs controleert de komende drie jaar alle illegale, vaak brandgevaarlijke hotelletjes in deze stad. Pensions die niet aan alle eisen voldoen, worden gesloten. Ze mogen pas weer open als alle gebreken zijn verholpen.

De grote actie is een initiatief van de gemeente en begint na de zomervakantie. Acht woninginspecteurs zullen jaarlijks zo'n 300 verdachte panden controleren op bouwkundige staat, brandveiligheid en hygiëne. Voorheen werden per jaar 100 illegale pensions aangepakt.

Aanleiding voor de actie is de verscherpte regelgeving sinds de cafébrand in Volendam. Ook een toename van het aantal illegale pensions in Rotterdam speelt een rol.

Vergelijking van bestanden van de sociale dienst, politie en gemeente wijst uit dat de stad zo'n 1000 illegale logementen telt. ,,Dat zijn er veel meer danwe hebben vastgesteld op basis van de plaatselijke meldpunten voor illegale bewoning'', zegt R. Tersteeg van Woningtoezicht.

Het aantal panden waarover de meldpunten tips binnenkregen is van 1997 tot 1999 gestegen van 118 naar 146. Vorig jaar daalde dit tot 97.

Volgens Tersteeg komt deze teruggang niet overeen met de werkelijkheid. ,,Inspecteurs krijgen heel andere signalen. Zij zien in bepaalde gebieden ineens juist meer logementen opduiken.''

Een logement is illegaal als er 3 tot 15 mensen wonen, het pand bij de gemeente staat geregistreerd als normale woning en de eigenaar geen vergunning heeft om het huis aan te passen aan eisen voor brandveiligheid en hygiëne. ,,Meestal zijn het vooroorlogse panden die in slechte staat verkeren'', aldus de Dienst Stedenbouw en Volkshuisvesting.