Priem krijgt 18 mnd. voorwaardelijk

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voormalig TVM-ploegleider Cees Priem is door de rechtbank in Reims veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van 80.000 francs (bijna 30.000 gulden) voor zijn betrokkenheid bij de dopingaffaire van 1998. De enigszins aangeslagen Zeeuw, die de uitspraak bijwoonde, overweegt in beroep te gaan.

Verzorger Jan Moors kreeg naast een voorwaardelijke celstraf van zes maanden een boete van ongeveer 3000 gulden opgelegd. Andrej Michailov, de toenmalige Russische ploegarts van TVM, is bestraft met een jaar voorwaardelijk en een boete van 20.000 gulden.

De zaak dateert van drie jaar geleden. In maart 1998 werd in een wagen van de inmiddels opgeheven wieleréquipe bij een grenscontrole het verboden middel EPO gevonden. Pas maanden later, in de Tour de France van dat jaar, werd de hele wielerploeg onder verdenking gesteld. De politie deed invallen in hotels, verhoorde renners en begeleiding en nam veel zogenaamde medicamenten in beslag. Eenmaal in Zwitserland verliet TVM destijds de Tour.

Eind mei startte het proces in Reims, dat een week duurde. De aanklager zag in Priem toen de hoofdschuldige en eiste twee jaar voorwaardelijk en een boete van 100.000 francs. Tegen Moors was de eis tien maanden en 40.000 francs en tegen Michailov achttien maanden en 100.000 francs boete.