FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 juli 2001

Internetdate met eigen vrouw

Cobaldus had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een Chinees echtpaar stond raar te kijken toen bleek dat de man en de vrouw via internet een geheime afspraak met elkaar hadden gemaakt. Het stel besloot elkaar na weken chatten eens in het echt te ontmoeten.

De twee zouden elkaar herkennen door ieder dezelfde krant bij zich te dragen. De schok was groot toen de twee oog-in-oog met elkaar kwamen en de man ontdekte dat de vrouw met de naam 'I want you' zijn eigen echtgenote was. Het stel vloog elkaar onmiddellijk in de haren en moest door voorbijgangers en gealarmeerde veiligheidsagenten uit elkaar worden gehaald.

Traumaheli mag voortaan altijd vliegen

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Traumahelikopters mogen in noodsituaties altijd vliegen en hoeven vanwege milieuregelgeving niet aan de grond te blijven. De beoordeling of van een noodsituatie sprake is, ligt bij de gemeentelijke of regionale autoriteiten.

Minister Pronk van Milieu deed deze uitspraak naar aanleiding van het incident met een traumahelikopter van het Nijmeegse Radboudziekenhuis die zaterdagmiddag aan de grond zou zijn gehouden wegens te strikte milieuregels.

Een ernstig ziek jongetje moest daarom met een Duitse helikopter vanuit Meppel naar Nijmegen worden vervoerd. Na dit incident werd gesuggereerd dat de Nederlandse milieuwetgeving te streng zou zijn in deze situaties.

Volgens Pronk zijn de regels al op 15 maart gewijzigd, naar aanleiding van de cafébrand in Volendam afgelopen nieuwjaarsnacht.

Geweld onder jongeren neemt toe

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Openbaar Ministerie heeft de laatste 5 jaar steeds meer jongeren vervolgd vanwege geweldsdelicten. Sinds 1996 is het aantal geweldszaken waarbij minderjarigen waren betrokken, gestegen met bijna een kwart, zo staat in het jaarverslag van het OM.

Er is met name een opvallende stijging in het aantal gevallen van mishandeling en bedreiging door jongeren. Niet alleen jongeren zijn gewelddadiger. Jaarlijks behandelt het OM 4% meer geweldszaken.

Het aantal gevallen van oplichting en diefstal neemt langzaam af. Mede hierdoor is het totaal aantal zaken dat het OM heeft behandeld, niet gestegen.

Boete bij laveerfouten

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie van plan is in Fryslân te gaan zeilen doet er goed aan de voorrangsregels goed te kennen en te gebruiken. Kruisende zeilers die in vaarten voorrang nemen op motorboten, kunnen van de waterpolitie een boete verwachten. Een voorrangsfout kost al gauw ƒ350. De strengere aanpak moet de overtreders op het rechte pad brengen.

Er bestaat nog veel verwarring over het verlenen van voorrang. De hoofdregel luidt dat een zeilschip voorrang heeft op een motorboot. Komt een zeiler laverend op een motorboot af, dan moet de laatste uitwijken. Uitzondering daarop vormt de situatie dat de motorboot in een sloot rechts vaart. De kruisende zeilboot moet dan voortijdig haar slag stoppen en overstag gaan.

Tot dusver liet de waterpolitie het meestal bij het opmaken van een proces-verbaal en werd het een zaak voor de verzekeringen.

Duitsland: homohuwelijk toegestaan

Het Duitse hof voor toetsing aan de grondwet heeft vandaag in een spoedprocedure de wet op het homohuwelijk niet verboden. De wet treedt daardoor op 1 augustus in werking.

De procedure tegen de wet was aangespannen door drie Duitse deelstaten, Beieren, Sachsen en Thüringen. Die vonden dat het "voorrang van huwelijk en gezin" in gevaar bracht.

Door dit wettelijke partnerschap krijgen homoparen nagenoeg dezelfde rechten als heterostellen. Pas later zal het hof bepalen of het in de wet voorziene partnerschap voor paren van hetzelfde geslacht met de grondwet in overeenstemming is.

Wederom met dank aan panzerfaust die dit artikel in de newssubmit stopte.

Seksversie Pippi Langkous stoort schrijfster

panzerfaust en Administr8or hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Schrijfster Astrid Lindgren irriteert zich mateloos aan een seksuele versie van haar populaire serie Pippi Langkous. Onlangs verschenen in Zweedse kranten foto's van scènes uit een film van regisseur Palle Thorsson. Daarin zou hij door het monteren van bepaalde beelden uit de beroemde televisieserie de avonturen van Pippi een seksueel tintje proberen te geven. De film is nog niet vertoond.

Naast de 93-jarige schrijfster noemt Inger Nilsson, die in de zeventiger jaren verschillende keren de rol van Pippi speelde, de film "smerig, walgelijk en op het randje van pedofilie."

Thorsson zelf vindt dat hij niets fout doet met zijn film. Hij wil alleen maar de samenleving laten reageren op de manier waarop volwassenen tegenwoordig naar kinderen kijken. Hij vindt het vervelend als hij Lindgren heeft gekwetst met de film, maar is niet van plan iets te veranderen.

De Zweedse filmmaatschappij SF heeft gedreigd met juridische stappen. In 1998 kreeg Lindgren ook al een schadevergoeding van een Amerikaans tijdschrift dat een naaktfoto had gepubliceerd van haar boekheldin. Op de foto in het blad Interview stond een als Pippi Langkous geschminkt fotomodel.

Politie investeert in aanpak cybercrime

panzerfaust wist de weg naar de newssubmit voor de zoveelste maal te vinden:

De Nederlandse politie gaat flink in de buidel tasten om de cybercrime, de criminaliteit op de digitale snelweg, aan te pakken. Door deze uitgave kan deze sterk toenemende vorm van moderne criminaliteit in de toekomst beter worden bestreden.

De politie gaat dit doen doormiddel van een landelijke aanpak, die de kennis voor de opsporing van computercriminaliteit op regionaal en lokaal niveau sterk moet verbeteren. In elk van de 25 regiokorpsen worden politiemensen opgeleid om algemene basiskennis over digitaal rechercheren op te doen. Ook gaat de politie andere deskundigen op het gebied van informatica aantrekken.

Volgens deskundigen doet de overheid veel te weinig om de criminele activiteiten aan te pakken. Vooral de aanpak op internationaal terrein zou sterk achterblijven.

Marihuana kan hersenletsel voorkomen

Twee Utrechtse wetenschappers bestrijden de stelling dat het gebruik van marihuana schadelijk zou zijn voor de hersenen. Het tegendeel zou blijken uit een onderzoek, waarbij ratten werden behandeld met de werkzame stof THC in
de marihuanaplant. Deze zou de ratten juist beschermen tegen hersenschade. Als de ratten high zijn, is er minder communicatie tussen de hersenzenuwen. Dat zou de beschermende werking veroorzaken.

De wetenschappers keken in het kader van hun promotieonderzoek naar de effecten van THC op hersenschade na een herseninfarct. Ze beoordeelden het afsterven van zenuwen in acute hersenaandoeningen en in zich langzaam
ontwikkelende kwalen als de ziekte van Parkinson, de ziekte van Huntington en die van Alzheimer.

Met dank aan panzerfaust voor dit artikel!

Tadzjiekse berg naar Samaranch vernoemd

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Juan Antonio Samaranch, voormalig president van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), krijgt zijn eigen berg. Een 4380 meter hoge berg in de voormalige Sovjetrepubliek Tadzjikistan is vernoemd naar Samaranch. Een groep Russische bergbeklimmers heeft inmiddels de top van de Tadzjiekse berg bereikt en deze omgedoopt tot Samaranch-top.

Doordat de naam officieel is geregistreerd, zal deze opgenomen worden in alle nieuwe wereldatlassen. Samaranch neemt bij de Russen een speciale plaats in, omdat het IOC onder zijn voorzitterschap de Olympische Spelen van 1980 aan Moskou toewees. Deze spelen betekenden voor veel Russen de eerste kennismaking met buitenlanders.

Overigens is Samaranch in de nacht van dinsdag op woensdag uit voorzorg opgenomen in het academisch ziekenhuis van Lausanne. De ere-voorzitter van het IOC die dinsdag 81 jaar werd, had ademhalingsmoelijkheden als gevolg van extreme vermoeidheid. Het gaat inmiddels alweer beter met hem.

Airco moet weerstand reuzenpanda vergroten

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Chinese centrum voor reuzenpanda's Chengdu heeft 35 luchtkoelapparaten geïnstalleerd om de dieren koel te houden en hun weerstand te vergroten. De airconditioners vervangen de ventilators en het ijs die eerst werden gebruikt. Dat meldde het persbureau Nieuw China woensdag.

Oorspronkelijk leefden de reuzenpanda's drie miljoen jaar geleden in een gematigd klimaat in de bergen, op een hoogte van tussen de 3200 en 3500 meter. Op lagere hoogten vermindert door temperaturen van tot boven dertig graden de eetlust van de dieren en gaat hun gezondheid achteruit.

De soort staat op uitsterven en telt nog maar ruim duizend exemplaren, waarvan de meeste in China.

Zegt de ene Panda tegen de andere: "Ik ben cool"

Turken minst gericht op integratie

xxxl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Turken in Nederland vormen - veel meer dan Marokkanen, Surinamers en Antillianen - een gesloten groep. Turken zijn meer geneigd om hun eigen taal te blijven spreken en om te gaan met landgenoten. Bovendien hebben zij traditionelere opvattingen dan andere minderheden in Nederland.
Vooral de verschillen tussen de tweede generatie Turken en Marokkanen zijn groot. Marokkaanse jongeren zijn veel meer op de Nederlandse samenleving gericht dan hun Turkse leeftijdgenoten. Zij spreken vaker Nederlands met familie en vrienden en hebben vaker Nederlandse kenissen. Ook in haar opvattingen is de Marokkaanse jeugd moderner dan de Turkse, die vaker vasthoudt aan de oude traditionele rolpatronnen.

Dr. J. Dagevos, SCP-onderzoeker en auteur van het WRR-werkdocument Perspectief op integratie, noemt de integratie van de Marokkaanse tweede generatie spectaculair. "De kloof tussen de eerste en tweede generatie Marokkanen wordt steeds groter. Bij Turken is nauwelijks verschil tussen jongeren en ouderen."

Volgens Dagevos verklaart dit ook het gebrek aan spanningen in de Turkse gemeenschap. 'Turkse ouders hebben veel meer vat op hun kinderen dan Marokkanen. Bij Marokkaanse gezinnen leiden de verschillen steeds meer tot gezagsproblemen. Maar ook tot discussie over allerlei Nederlandse normen en waarden.'

Dagevos verwacht dat Marokkanen de komende jaren hun sociale en economische achterstand op de Turken snel zullen inhalen. 'Je ziet nu al dat Marokkanen in het basisonderwijs beter scoren dan Turken. Ook op de arbeidsmarkt beginnen Marokkanen zich te onderscheiden. Turken grijpen vaker terug op eigen netwerken. Deze bieden tijdelijk werk, maar maken een succesvolle carrière een stuk lastiger.'

Opvallend is dat jonge Marokkanen net zoveel waarde aan de islam hechten als hun Turkse leeftijdgenoten. Toch is het aantal jonge Turken dat een moskee bezoekt duidelijk veel hoger. Liefst 88 procent van de Turkse jongeren tussen de 15 en 24 jaar bezoekt weleens een moskee. Bij Marokkanen is dat 56 procent.

Hotel in Egmond aan Zee ontruimd

berney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Alle gasten van Hotel Bellevue Best Western en restaurant De Strandjutter aan de Boulevard in Egmond aan Zee zijn woensdagmorgen geëvacueerd nadat in het hotel brand is uitgebroken.

Beide panden staan vol rook, meldt de politiewoordvoerder. Er zijn geen gewonden. De omvang van de brand is onduidelijk. Zelfs de brandhaard is nog niet gevonden.

Ook is niet bekend hoeveel mensen precies uit de beide panden zijn gehaald. De brandweer gaat met ongeveer vijftig mensen, twee hoogwerkers en zeven bluswagens het vuur te lijf.

Overvaller verbergt zich in koffer

Snel inpakken en wegwezen, dacht Denzil Osbourne nadat hij had weten te ontsnappen uit een politiebureau op de Britse Maagdeneilanden en naar zijn huis was gevlucht.
Maar daarna moet er iets zijn misgegaan. Toen de politie, die de jacht op Osbourne had geopend, het huis van de ontsnapte kwam doorzoeken, viel die ene, uitpuilende koffer, formaat 66 bij 81 centimeter, al snel op. Toen hij ook nog warm aanvoelde, besloten de agenten de koffer te openen, alwaar ze de opgekrulde Osbourne vonden.

Osbourne was donderdag aangehouden als verdachte van een gewapende roofoverval. Een dag later ontsnapte hij uit de politiecel. Zaterdag werd hij in de koffer aangetroffen, maar de politie weet niet of hij er daadwerkelijk een dag heeft ingezeten. Wel had Osbourne in de koffer een klein luchtgaatje aangebracht om te voorkomen dat hij zou stikken.

Big Brother is watching you

xxxl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In het jaar 2003 zal éénderde van alle gemeenten haar burgers in de gaten houden door middel van camera's. Dat is ruim twee maal zo nu het geval is, nu staat het percentage op 16%. Dat blijkt uit onderzoek dat werd verricht in opdracht van het Platform voor de Informatiesamenleving in samenwerking met het Nederlands burgemeestersgenootschap.

Deze instanties besteedden het onderzoek uit aan de faculteit bestuurskunde van de Katholieke Universiteit Brabant in Tilburg, zo blijkt uit het KUB-blad Univers.

Student-onderzoeker Rob van Woerkum benaderde 476 gemeenten voor een enquête. De respons was 55%. Daaruit bleek dat 16% nu al camerabewaking hanteerde, de animo daarvoor was het grootst bij grotere gemeenten. Van camera's in winkelcentra, stations en uitgaansgebieden verwacht men een preventieve werking op crimineel gedrag.

Napster komt met eigen muziekformaat

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Napster zal voor haar nieuw op te starten betaaldienst een nieuw eigen muziekformaat gaan gebruiken met de extensie .nap.
Napster maakte deze week bekend dat het encoding-technologie van PlayMedia Systems zal gebruiken, waarmee de muziekbestanden worden beveiligd, zodat ze niet meer zonder beperking kunnen worden uitgewisseld.
Naar verwachting wordt de dienst in de zomer gelanceerd.

PlayMedia heeft de laatste tijd hard gewerkt aan de techniek met technici van zowel Napster als Bertelsmann.
PlayMedia is gespecialiseerd in de beveiliging van muziek en levert onder meer een gedeelte van de technologie achter de populaire WinAmp-speler van Nullsoft.

Meer over Napster:

VS: "Wit Rusland heeft doodseskader"

panzerfaust had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Verenigde Staten zeggen betrouwbaar bewijs te hebben dat president Loekasjenko van Wit-Rusland of kringen rond hem leiding geven aan een doodseskader. Dat heeft een woordvoerder van de Amerikaanse regering woensdag bekendgemaakt.

De informatie is afkomstig van twee onderzoekers van het Openbaar Ministerie van Wit-Rusland. Zij werden door de Amerikanen ondervraagd in het kader van hun asielaanvraag. De twee zouden "geloofwaardige en zeer gedetailleerde verklaringen" hebben afgelegd. Het regime maakt gebruik van de 'Almaz'-eenheid om politieke tegenstanders uit de weg te ruimen. Het doodseskader wordt door de twee gevluchte onderzoekers verantwoordelijk gehouden voor zeker dertig moorden.

Het bewind van Loekasjenko heeft dictatoriale trekjes. De afgelopen jaren is een aantal tegenstanders van Loekasjenko verdwenen, onder wie ex-premier Gontsjar.

Klachten over grote zoekmachines

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een consumentenorganisatie heeft een klacht ingediend bij de FTC over het feit dat zoekmachines prominente posities op hun site verkopen.

Commercial Alert – een consumentenwaakhond die drie jaar geleden is opgezet door activist Ralph Nader – heeft de Amerikaanse Federal Trade Commission gevraagd onderzoek te doen naar de handel en wandel van een aantal bekende zoekmachines.

Volgens Nader en consorten maken deze zich schuldig aan het gebruik van ‘misleidende advertenties’, zo schrijft The Wall Street Journal. Volgens de groep staat bij de zoekdiensten niet het hanteren van objectieve criteria voorop bij de presentatie van zoekresultaten. Topposities zouden verkocht worden aan de hoogste bieder.

Inderdaad is de afgelopen maanden bijna iedere grote zoekmachine begonnen met het verkopen van prominente plekken. De laatste in de rij was Yahoo. In alle gevallen is echter wel duidelijk dat het gaat om een betaalde link, bijvoorbeeld door de toevoeging dat het om een ‘sponsored link’ gaat.

Voor Commercial Alert is dat echter niet genoeg. De groep vindt dat de betaalde links zijn te vergelijken met zogeheten ‘infomercials’ op tv: programma’s die op het eerste gezicht over komen als normale, redactionele programma’s, maar feitelijk vermomde reclames zijn.

De acht zoekmachines die door Commercial Alert worden genoemd in haar klacht zijn: MSN van Microsoft, Netscape van AOL Time Warner, DirectHit van Ask Jeeves, HotBot en Lycos van Terra Lycos, AltaVista van CMGI, LookSmart en het relatief onbekende iWon.

De FTC heeft nog geen officiële reactie gegeven op de ingediende klacht.

Rokersclub wil subsidie van Borst

Joesoef en showan hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Roken is lang niet zo schadelijk als we denken, en om dat te kunnen verdedigen heeft de pro-rokers organisatie Forces Nederland subsidie nodig.

Vorige week heeft de pas opgerichte club een aanvraag bij minister Borst (Volksgezondheid) ingediend.

De organisatie wil een gelijke behandeling van de minister, omdat "ook rokers in staat moeten zijn hun stem te laten horen", aldus de subsidieaanvraag. Op de website van Forces Nederland haalt de organisatie fel uit naar de `antirooksekte' in Nederland.

Het ministerie van Volksgezondheid geeft de rokersorganisatie weinig kans: "Je kunt je afvragen of dit past in het ontmoedigingsbeleid van het ministerie ten aanzien van roken."

Volgende week valt een besluit over de subsidieaanvraag.

Burgemeester verbiedt Pearl Harbor

guppekop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Inwoners van de Japanse stad Uwajima moeten afreizen naar een bioscoop buiten hun woonplaats om de Amerikaanse film Pearl Harbor te kunnen zien. De distributeur heeft in overleg met de burgemeester besloten de film in Uwajima te verbieden.

Dat meldt het Britse showbizzpersbureau WENN dinsdag. De burgemeester vindt het ,,ongepast'' om Pearl Harbor te vertonen in zijn stad. Hij denkt dat de bevolking teveel wordt herinnerd aan het drama met de Ehime Maru, de Japanse visserboot die in februari zonk na een aanvaring met de Amerikaanse duikboot Greeneville. Daardoor vielen negen doden.

Veel inwoners van Uwajima koesteren sindsdien bittere gevoelens jegens de Amerikaanse marine.

Elders in Japan draaide de film over de Japanse aanval op de Amerikaanse marine in 1941 wel. Het afgelopen weekeinde was de film in 425 bioscopen te zien. Nooit eerder trok een film zoveel Japanners naar de bioscoop in het openingsweekeinde. Ook de verdiensten braken elk record: ruim 18 miljoen gulden in het eerste weekeinde.

De officiële première, vorige maand in een stadion in Tokio, trok 30.000 bezoekers.

"Houdt u het wisselgeld maar..."

panzerfaust had via de newssubmit nog het volgende te melden:

Filmster Tom Hanks hoeft niet op een dollar meer of
minder te kijken. Dat heeft volgens het Britse showbizzpersbureau WENN een taxichauffeur in Los Angeles kunnen vaststellen nadat hij een fooi van bijna 2500 gulden had gekregen.

De 45-jarige ster uit de film Cast Away gaf de chauffeur een biljet van 1000 (2600 gulden) dollar voor een rit die 40 dollar (ruim 100 gulden) had gekost. "Dank U, houd het wisselgeld maar", zei de filmster, terwijl hij uit de wagen stapte.

Zouden er dan toch meer redenen zijn om taxichauffeur te worden

Dode vrouw aangetroffen bij parkeerplaats

Joesoef meldde ons via de newssubmit ook nog het volgende:

In de buurt van parkeerplaats Lucasgat langs de A1 bij Apeldoorn is gistermiddag rond vijf uur het stoffelijk overschot van een nog onbekende vrouw gevonden. De politie gaat voorlopig uit van een misdrijf.

Een automobilist ontdekte de vrouw toen hij enkele meters in het naast de parkeerplaats gelegen bos liep. De gealarmeerde politie zette Lucasgat direct af. De politie heeft inmiddels een recherchebijstandsteam geformeerd. Sectie moet uitwijzen hoe de vrouw om het leven is gekomen.

Nieuwe deadline Napster

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het inmiddels toch wel beroemde Napster heeft tot 9 augustus de tijd om bezwaar aan te tekenen tegen de laatste uitspraak van de rechter dat het systeem honderd procent waterdicht moet zijn. Door beroep aan te tekenen, heeft Napster de mogelijkheid om terug online te komen.

Napster is al sinds 2 juli offline omdat de dienst de technologie om de liedjes te filteren moest verbeteren. De rechter oordeelde vorige week echter dat Napster offline moet blijven indien het niet voor de volle honderd procent kan garanderen dat het systeem geen auteursrechtelijke bestanden meer doorlaat.

Advocaten van Napster hebben de rechter verteld dat het systeem voor meer dan 99 procent waterdicht is, maar hier nam de rechter echter geen genoegen mee.

De liefde van de man voor zijn club

guppekop had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 28-jarige Thailander heeft uit liefde voor voetbalclub Liverpool zelfmoord gepleegd. De fan sprong in Bangkok van een flatgebouw omdat hij geen kaartje kon bemachtigen voor het oefenduel tussen het nationale team van Singapore en de "Reds" in de Thaise hoofdstad.

Hij verklaarde zijn daad in een afscheidsbrief. De man stortte in het shirt van zijn favoriete club naar beneden.

Condooms in Noorse taxi's

Zwaluw en ac23278 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Noorse taxichauffeurs prediken vanaf gisteren veilige seks. Vanuit het handschoenenkastje krijgen de passagiers indien gewenst ook nog eens gratis condooms aangeboden.

In de taxi's staat op een sticker: Condoom vergeten? Vraag het uw taxichauffeur'. De campagne wordt betaald met overheidsgeld. Die wil iets doen aan de verspreiding van geslachtsziekten en ongewenste zwangerschappen.

Werkpremie voor Delftse werklozen

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Werklozen in Delft kunnen in twee jaar tijd ƒ4.000 verdienen als ze weer aan de slag gaan. De gemeente hoopt het op deze manier voor langdurig werklozen aantrekkelijker te maken om weer een vaste baan te vinden.

De ƒ4000 wordt in twee jaar tijd in vier termijnen uitbetaald. Werklozen die nog niet in staat zijn een baan te vinden krijgen duizend gulden als beloning in het geva; dat ze een cursus gaan volgen. Delft telt momenteel ongeveer 2900 uitkeringsgerechtigden.

400 Wapens verdwenen bij de FBI

Joesoef en panzerfaust hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De FBI is weer in opspraak. Woordvoerders van de Amerikaanse recherchedienst hebben bevestigd dat er enkele draagbare computers en ruim vierhonderd wapens van de dienst zijn gestolen. Sommige verdwenen FBI-wapens zouden zijn gebruikt bij overvallen.

De FBI kwam dit jaar al twee keer eerder in opspraak: tijdens de rechtzaak tegen de onlangs terechtgestelde Timothy McVeigh vergat de dienst duizenden pagina's bewijsmateriaal aan de advocaten van de verdachte te geven. Verder werd de FBI in grote verlegenheid gebracht toen begin dit jaar bleek dat een medewerker 15 jaar lang voor de Russen had gespioneerd.

Priem krijgt 18 mnd. voorwaardelijk

Joesoef had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Voormalig TVM-ploegleider Cees Priem is door de rechtbank in Reims veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van achttien maanden en een boete van 80.000 francs (bijna 30.000 gulden) voor zijn betrokkenheid bij de dopingaffaire van 1998. De enigszins aangeslagen Zeeuw, die de uitspraak bijwoonde, overweegt in beroep te gaan.

Verzorger Jan Moors kreeg naast een voorwaardelijke celstraf van zes maanden een boete van ongeveer 3000 gulden opgelegd. Andrej Michailov, de toenmalige Russische ploegarts van TVM, is bestraft met een jaar voorwaardelijk en een boete van 20.000 gulden.

De zaak dateert van drie jaar geleden. In maart 1998 werd in een wagen van de inmiddels opgeheven wieleréquipe bij een grenscontrole het verboden middel EPO gevonden. Pas maanden later, in de Tour de France van dat jaar, werd de hele wielerploeg onder verdenking gesteld. De politie deed invallen in hotels, verhoorde renners en begeleiding en nam veel zogenaamde medicamenten in beslag. Eenmaal in Zwitserland verliet TVM destijds de Tour.

Eind mei startte het proces in Reims, dat een week duurde. De aanklager zag in Priem toen de hoofdschuldige en eiste twee jaar voorwaardelijk en een boete van 100.000 francs. Tegen Moors was de eis tien maanden en 40.000 francs en tegen Michailov achttien maanden en 100.000 francs boete.

Vlooien en luizen in Ziekenhuis

Zwaluw wees ons via de newssubmit op het volgende:

Het ziekenhuis Villa Sofia in de Siciliaanse hoofdstad Palermo blijkt voor een groot deel ook te worden bevolkt te worden door vlooien, luizen en zwerfhonden. Dat is gisteren uit een inspectie gebleken.

De directeur van het ziekenhuis, Libertino Tuttolomondo, verklaart dat er desondanks geen enkel gevaar is voor de zieken. "Dat met die zwerfhonden is inderdaad wel vervelend", erkent de directeur. "Ze komen allemaal uit het omringende park."

De inspectie volgde op een aangifte van de bekende Italiaanse voetbalscheidsrechter Stefano Cassarà. Hij bezocht een familielid in Villa Sofia, en schrok van de erbarmelijke toestand waarin de zieken moeten vertoeven.

Aardbeving in noordoost Italië

Albert had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een aardbeving met een kracht 5,2 op de schaal van Richter heeft dinsdagavond het zuidelijke Alpengebied getroffen. Er zijn geen berichten van doden en gewonden. Huizen zouden slechts kleine scheuren hebben opgelopen.

Het epicentrum van van de aardbeving lag ongeveer 7 kilometer van het stadje Merano, niet ver van de Oostenrijkse grens. Dat meldt het Italiaanse Nationale Geofysische Instituut. De beving is daarom ook zowel in Oostenrijk als in Zwitserland gevoeld.

Aardbevingen komen vaker voor Italië. De laatste zware aardbevingen waren in 1997 toen elf mensen het leven verloren door bevingen in Umbrië.

Eerste etappe Vierdaagse geen problemen

De eerste etappe van de Nijmeegse Vierdaagse van dit jaar is op één ernstig gebeurtenis na, verder zonder problemen verlopen. Vlak voor het begin in Nijmegen raakte een 55-jarige hoofdagent van de vrijwillige politie onwel en overleed.

Marsleider W. Jansen noemde het voorval 'uiterst tragisch', maar sprak verder van een uitstekend verlopen eerste dag. De agent overleed vlakbij de startlocatie in het centrum van Nijmegen. Reanimatie door medisch personeel mocht niet meer baten. Toch vertrokken even later, om vier uur in de ochtend, de eersten van in totaal 38.409 wandelaars voor de eerste etappe. Op het programma stond een wandeltocht van 30, 40 of 50 kilometer door de Betuwe, waar de deelnemers onder meer Arnhem, Elst en Bemmel aandeden.

Volgens marsleider Jansen verliep de etappe zelf probleemloos. Ook in Elst, waar zich in voorgaande jaren opstoppingen voordeden bij de controleposten, hadden de wandelaars dit jaar vrije doorgang. Langs het parcours stonden duizenden mensen om de lopers aan te moedigen.

Voor 825 wandelaars waren de toejuichingen tevergeefs. Zij verloren de strijd tegen de blaren en de kilometers al op de eerste dag. Circa 1400 deelnemers kwamen naar het Rode Kruis voor behandeling tegen blaren, pijnlijke gewrichten of spieren. Het Rode Kruis zet elke dag weer 350 vrijwilligers in om de wandelaars weer op te lappen.

De 37.584 overgebleven wandelaars gaan vandaag voor de tweede keer op pad, dan voor een wandeltocht langs Wijchen en Beuningen. Veel mensen vinden de derde dag het zwaarst, maar uit de statistieken blijkt dat de tweede dag de meeste uitvallers telt. De weersvoorspellingen zijn volgens de marsleiding redelijk, met alleen kans op wat regen. Wandelaars doen er bij regen erg verstandig aan extra droge sokken mee te nemen, aldus het Rode Kruis.

Zie voor de Nijmeegse Vierdaagse ook:
Nijmeegse vierdaagse : 40.000 aanmeldingen
Gouden Annie loopt 65e 4-daagse

Kalverenmarkt in Utrecht begonnen

In Utrecht is vanochtend om 6.00 uur de veemarkt weer opengegaan voor de handel in kalveren. Donderdag kunnen er ook weer runderen verhandeld worden. Sinds de uitbraak van MKZ in Nederland werd er, op een alternatieve markt na, nergens meer veemarkten meer gehouden.

Minister Brinkhorst van Landbouw heeft strenge eisen gesteld die de organisatoren tot dure aanpassingen hebben verplicht. Tot de aanpassingen behoren onder meer een sproei-installatie bij de poort voor het reinigen van de wielen van de veewagens, een warmwaterinstallatie om het reinigen mogelijk te maken en een hygiënesluis voor bezoekers.

Hollanders op stap met ziekenhuisbed

Zwaluw© meldde ons via de newssubmit het volgende:

Drie Hollanders die op de Gentse Feesten veel te diep in het glas gekeken hadden, zijn maandagmorgen in de Volkskliniek er vandoor gegaan met het reservebed van de dienst spoedopname. Het trio was op de afdeling beland nadat een van hen bij een val een gapende wonde had opgelopen, waarna hij door zijn makkers naar het ziekenhuis was gebracht.

Toen de Hollanders na verzorging het ziekenhuis verlieten, vonden ze het geinig om een ziekenhuisbed mee te pikken en ermee door de straten te crossen richting Gravensteen. Enkele personeelsleden van de Volkskliniek die naar hun werk reden, keken dan ook raar op toen ze in de Lange Steenstraat een bekend bed zagen voorbijrijden, met een "patiënt" die voortgeduwd werd door twee bijzonder vrolijke "verplegers".

Vijf minuten later was het bed alweer terecht: de milieuwerkers van de vuilnisdienst Ivago troffen het aan vlak bij het Gravensteen. Met de hulp van de politie werd het bed weer naar het ziekenhuis gerold.

Omdat een ziekenhuisbed niet geschikt is om over kasseien te dokkeren, liepen de wielen en het onderstel heel wat schade op. De daders zijn bekend, want bij de spoedopname van de Volkskliniek hadden ze netjes hun identiteit achtergelaten.

Verlegging rivier de Linge

De rivier de Linge krijgt morgen over een lengte van 2 kilometer een compleet nieuwe route. Deze langste rivier van Nederland (meer dan 100 kilometer) is oostelijk van het dorp Echteld omgelegd zodat op de oude rivierbedding de Betuwelijn kan worden aangelegd.

Woensdag worden de laatste scheppen klei weggegraven, waarna het water uit de oude rivierloop zich zal storten in de nieuwe bedding. Zo meldde het Waterschap van de Linge.

De afgelopen weken is 120.000 kubieke meter klei uitgegraven. Die klei wordt weer gebruikt om de oevers van het nieuwe stuk Linge op te hogen. Het Waterschap wil extra brede oevers met een zo natuurlijk mogelijke begroeiing. Om diezelfde reden zijn er ook al 43.000 rietstekken gepoot.

De omlegging van deze rivier heeft maar liefst 2,8 miljoen gulden gekost.

Nederland erkent Int. strafhof

Nederland heeft gisteren het statuut ter oprichting van het Internationaal Strafhof bekrachtigt. Nederland, dat de thuisbasis wordt van het hof, is het 37e land dat het statuut ratificeerde. Het ICC wordt in Den Haag gevestigd, maar pas nadat maar liefst 60 landen het statuut ondertekent hebben. Dat meldde het Internationaal Strafhof (ICC).

Het Internationaal Strafhof moet bevoegdheid krijgen voor de berechting van de zwaarste misdaden: genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. In tegenstelling tot de reeds bestaande internationale tribunalen voor ex-Joegoslavie en Rwanda, moet de bevoegdheid van het ICC uiteindelijk internationaal worden en zich niet beperken tot bepaalde gebiede gebieden op deze wereld. Ook krijgt het ICC een permanent bestaansrecht, iets wat het Joegoslavie-Tribunaal en het Rwanda-Tribunaal moeten missen.

Rotterdam identificeert vreemdeling met irisscan

De politie in Rotterdam heeft samen met de Immigratie- en Naturalisatiedienst een proefproject gestart om vreemdelingen te identificeren met behulp van een irisscan.
Het experiment met deze zogenoemde biometrische (lichaamseigen kenmerken) methode maakt deel uit van vier andere ICT-proeven van het ministerie van Binnenlandse Zaken, die minister van Boxtel (Grote Steden- en ICT-beleid) in april reeds aankondigde.
Biometrische kenmerken, zijn lichaamseigen kenmerken die bij elk persoon uniek zijn. Daardoor zijn deze kenmerken zeer goed bruikbaar voor identificatie.

Volgens een woordvoerder van de Rotterdamse politie is de proef op 1 juli in gang gezet. Vreemdelingen die zich periodiek moeten melden, kunnen zich in de Maasstad met een persoonspasje melden bij een zuil. Na het lezen van deze pinpas moet de betreffende persoon een oog voor een camera houden, waarna de iris wordt gelezen. Donderdag wordt dit nieuwe identificatiesysteem gepresenteerd aan de media.

Minister Van Boxtel kondigde in april aan dat in 2003 bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten een grootschalige proef gehouden waarbij mensen niet meer naar het stembureau in hun eigen gemeente hoeven om hun stem uit te brengen. Kiezers kunnen dan terecht in een stemlokaal naar keuze of in een 'virtueel stembureau' op een openbare plaats, zoals een trein- of tankstation.
De bedoeling is dat in een dergelijk bureau elektronisch gecontroleerd wordt of de identiteit van de kiezer klopt met het pasje waarop de code van een bepaald lichaamskenmerk staat vermeld. Dit kaartje is persoonlijk eigendom. De persoonsgegevens worden opgeslagen in een chip.

In de Amsterdamse wijk Oud-Zuid en in Delft begint dit najaar een test met identificatie aan de hand van vingerafdrukken. Eind 2001 houdt Hilversum een proef waarbij het gelaat van mensen wordt gecontroleerd. Beide kenmerken vallen onder de biometrische eigenschappen van het lichaam.

Gisteren hadden wij ook al een artikel over vingerafdrukken,
Vingersensor wordt gemeengoed

Na treinen nu ook alcohol stilgelegd

Zwaluw had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De NS gaat alle treinen tussen Rotterdam en Hoek van Holland droogleggen. Met dit rigoureuze, unieke alcoholverbod in het Nederlandse treinverkeer wil het spoorbedrijf een einde maken aan de voortdurende vechtpartijen, misdragingen en openbare dronkenschap op het traject.

Passagiers en NS-personeel op de Hoekse Lijn, beter bekend als rellenlijn, worden al jaren aan de lopende band geterroriseerd door groepen jongeren die onder invloed van zowel alcohol als drugs verkeren. Een van de beruchtste is een bende van enkele tientallen Antilliaanse jongemannen die er te pas en te onpas op los slaan.

"Met een alcoholverbod kunnen wij beter en sneller tegen relschoppers optreden", wist NS-woordvoerster F. Kraaijeveld te melden. "Bovendien zullen andere reizigers zich veiliger voelen. Veel passagiers vinden het uitermate angstig om met asociale, drinkende jongeren in een trein te moeten zitten."

Het alcoholverbod moet voor het eind van dit jaar van kracht zijn en wordt aangekondigd op borden in de stations en op de perrons in Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en Hoek van Holland.

De zegsvrouw van de NS bevestigde gisteren dat de dood van de Vlaardingse student Daniel van Cotthem (17) anderhalf jaar geleden op een station in Vlaardingen doodgeslagen door dronken jongeren de invoering van dit verbod heeft versneld.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.