Celstraf geëist tegen stel wegens verkrachting

Tegen een 55-jarige inwoner van Horssen en zijn 41-jarige vriendin zijn bij de Arnhemse rechtbank onvoorwaardelijke gevangenisstraffen van 30 maanden geëist wegens verkrachting. De twee zouden in eendrachtige samenwerking in de zomer van 1998 een vrouw uit Druten tot seks gedwongen hebben.

barbecue

Het verhaal zoals de aangeefster dat een jaar later bij de politie vertelde, begon met een barbecue die het Horssense stel ergens in die periode organiseerde en waarvoor ook de Drutense en haar dochter uitgenodigd waren. Na afloop werd zij weer teruggebracht waarna het stel in haar woning de feestelijkheden voortzette. Daarbij werd gedanst en op een gegeven moment zou de 55-jarige avances hebben gemaakt naar de Drutense.

Volgens de aangifte had de vriendin vervolgens de vrouw op de bank gedrukt terwijl deze een beetje versuft was nadat ze een glas cola had gedronken. Niet duidelijk werd gisteren tijdens de rechtszaak tegen het Horssense stel of er in het glas iets bedwelmends gedaan was. Toen de vrouw eenmaal met vereende krachten uitgekleed was, nam de man haar terwijl de vriendin de weerloze vrouw in bedwang hield. Zij zou zich zelf ook niet onbetuigd hebben gelaten bij de seksuele handelingen.

Doofstom slachtoffer

Na hun aanhouding ontkenden beiden aanvankelijk dat er iets gebeurd was, maar de verhoren leverde uiteindelijk een volledige en gedetailleerde bekentenis van de 41-jarige op. Zij vertelde hoe de vrouw - die doofstom is - tegengestribbeld had en op andere manieren had duidelijk gemaakt dat zij het niet wilde. Ook had ze aangegeven achteraf tot het besef gekomen te zijn dat het niet goed was geweest. De man gaf uiteindelijk toe dat er wel seks was geweest, maar hield vol dat dit geheel vrijwillig gegaan was.

Bij de rechtbank bleef de 55-jarige bij deze verklaring maar zijn vriendin trok haar bekentenis in. De woorden, zei ze, waren haar door de politie in de mond gelegd. Officier van justitie Van der Krabbe wond zich daarover nogal op en gebruikte voor zijn bewijs alsnog de aanvankelijke verklaring bij de politie. Hij vond dat onomstotelijk was vast komen te staan dat het stel wel degelijk de Drutense vrouw met geweld tot seks gedwongen had.

Beide evenveel schuld

Voor de verkrachting van de Drutense kwam de officier tot een strafeis van 2,5 jaar. "En ik maak geen onderscheid tussen hun beider rollen. Ze hebben samen deze smerige streek uitgehaald, waren er volgens mij ook echt op uit." Voorts vond hij dat het slachtoffer een schadevergoeding van ruim 16.000 gulden betaald moet worden.