Geen splitsing Microsoft

Het Amerikaanse softwareconcern Microsoft hoeft zich niet in tweeën te splitsen. Dat bepaalde de rechter donderdag in hoger beroep.

Vorig jaar gaf een lagere rechter het concern opdracht zich op te delen, nadat hij had vastgesteld dat het misbruik had gemaakt van zijn dominante marktpositie. Microsoft was tegen die uitspraak in beroep gegaan.

De beroepsrechter heeft de zaak terugverwezen naar een lagere instantie. Rechter Thomas Penfield Jackson zal zich niet meer met de zaak bezighouden. Hij had de opsplitsing verordonneerd. Tijdens een hoorzitting eerder dit jaar had de rechter in beroep zich er zorgen over gemaakt dat Jackson zich in enkele interviews tegen Microsoft had uitgesproken. ,,Jacksons gedrag heeft de procedure duidelijk gekleurd en de integriteit van het juridische proces in twijfel getrokken'', aldus het beroepshof donderdag.

Hij oordeelde dat er wel sprake is van misbruik van een dominante positie, maar vond de eis van de splitsing te zwaar. De lagere rechter moet een andere methode vinden om Microsoft van machtsmisbruik te weerhouden.

Een woordvoerder van Microsoft verklaarde dat de uitspraak wordt bestudeerd. Volgens hem komt het concern later met een reactie. Op de effectenbeurs van New York werd de handel in het aandeel Microsoft stilgelegd.