Willem van Hanegem weg bij Sparta

Willem van Hanegem gaat weg bij Sparta. De coach liet de Rotterdamse club maandag weten dat hij geen zin heeft in nog een seizoen degradatievoetbal, omdat de vijf tot zes versterkingen die hij wenst, uitblijven.

Sparta heeft tot nu toe alleen Bouchiba (AZ) en Blinker (RBC Roosendaal) aangetrokken, en Nieuwenburg nog een jaar gehuurd van Ajax. Sparta hoopt ook nog steeds met Feyenoord zaken te kunnen doen over Thomas Buffel, afgelopen seizoen onderdak bij Excelsior.

Nacompetitie

De Kasteelploeg had de nacompetitie nodig om een langer verblijf in de KPN Eredivisie veilig te stellen. Sparta zag topschutter Elkhattabi vertrekken naar AZ, Kayis naar Emmen en Stroeve op huurbasis naar Heracles Almelo. Bovendien trekken Ajax en Newcastle United aan jeugdinternational David Mendes da Silva.

Op het Kasteel voerden de hoofdrolspelers wekenlang een schimmenspel op over het al dan niet aanblijven van Van Hanegem. De coach had het op Spangen goed naar zijn zin en wilde blijven. Sparta worstelde echter met het eisenpakket van Van Hanegem. Roks riep telkens weer dat de versterkingen eraan kwamen, maar kon dat in de open van Van Hanegem niet waarmaken.

Verlanglijst

De trainer had een verlanglijst met spelers ingeleverd, maar moest de afgelopen weken steeds meer namen schrappen. Henk Vos blijft bij RBC Roosendaal, Reinier Robbemond en Mitchell van der Gaag verhuizen van FC Utrecht naar respectievelijk AZ en Portugal en Gabor Torma van Roda JC naar hoogstwaarschijnlijk FC Groningen.

Van Hanegem ergerde zich mateloos aan het gebrek aan daadkracht bij Sparta. Volgens hem waren die ,,gasten transfervrij of te huur'' en dus niet duur. Roks begreep het ongeduld en onbegrip van Van Hanegem. Hij bleef erbij dat er versterkingen kwamen, ondanks de schuld van 5 miljoen gulden die Sparta heeft. ,,Ik weet dat alles in orde komt'', aldus Roks medio deze maand.

De geplaagde technisch manager kan nu opnieuw beginnen. Sparta hervat op 14 juli de training en er is geen hoofdtrainer. Dat Roks weer voor de groep gaat staan, is vrijwel uitgesloten.