'Lijkwade van Turijn vervalsing Da vinci'

Britse experts menen dat de Lijkwade van Turijn een vervalsing is van de hand van Leonardo Da Vinci. Volgens de krant Trouw kwam een Brits team onder leiding van Lynn Picknett en Clive Prince tot de conclusie dat het doek geen afbeelding is van Christus, maar wel een zelfportret van Da Vinci. Volgens het team is de lijkwade een negatief van een foto-opname uit het begin van de Renaissance.

Over de authenticiteit van de Lijkwade wordt al decennia fel gediscussieerd. De Lijkwade wordt sinds lang beschouwd als één van de belangrijkste christelijke relikwieën. In 1988 meende een team aan met de C-14 methode definitief uitsluitsel te geven over de authenticiteit. Toen werd gesteld dat het mogelijk één van de geniaalste vervalsingen is uit de geschiedenis van de mensheid.

In het boek "Turin Shroud, in whose image" wijst het team van Lynn Picknett en Clive Prince op de perfectie waarmee het beeld gemaakt werd. Zo zijn de spijkers op de afbeelding perfect tussen de vier botjes van de polsen geslagen, net zoals de Romeinen dat deden om te vermijden dat het vlees zou afscheuren.
Bovendien moet de maker van de Lijkwade iemand geweest zijn met een grote kennis van de anatomie, een eigenschap die ongetwijfeld van toepassing was op Leonardo Da Vinci.