FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 juni 2001

Dubbelslag voor Audi in 24 uur van Le Mans

De 24 uursrace van Le Mans is zondag gewonnen door het Audi fabrieksteam met de autocoureurs Frank Biela (Duitsland), Tom Kristensen (Denemarken) en Emmanuele Pirro (Italië). Dit trio was vorig jaar ook al winnaar.

Audi behaalde dit jaar in de autosportklassieker een dubbele triomf. De Fransman Laurent Aiello en de Italianen Rinaldo Capello en Christian Pescatori eindigden als tweede. De derde plaats was voor Andy Wallace (Engeland), Eric van de Poele (België) en Butch Leitzinger (Verenigde Staten) in een Bentley.

De twee Nederlandse teams waren met grote ambities in Le Mans gestart. Geen van beide kwam over de eindstreep. Tom Coronel viel zaterdag na amper een kwart van de wedstrijd al uit. De Audi van zijn team, op dat moment bestuurd door zijn Zweedse teamgenoot Stefan Johansson, kreeg technische problemen. Coronel had op dat moment zelf nog geen meter gestuurd. Hij stond op het punt de wagen over te nemen van Johansson.

De formatie van Lammers was opgeklommen naar de keurige vijfde plaats. Het technische euvel deed zich zondagochtend voor op het lange rechte stuk bij Mulsanne. Een electronicaprobleem kon het Racing for Holland-Dome-Judd-team niet overwinnen. Debutant Crevels zat op het moment van uitvallen achter het stuur. Eerder moest ook al Tom Coronel de wedstrijd verlaten. Diens Audi begaf het na 28 ronden.

,,Uitvallen is altijd jammer, maar je weet dat zoiets kan gebeuren bij deze race'', merkte Lammers nuchter op. ,,Het treft niet alleen ons, maar ook de grote fabrieksteams. Ik ben erg tevreden met de prestaties van Val en Donny. Vooraf werd er getwijfeld aan hun ervaring, maar ze hebben hier in Le Mans laten zien dat ze deze wedstrijd aankunnen.

Greenpeace bezet booreiland

Greenpeace heeft zaterdag een Amerikaans olieboorplatform op de Noordzee bezet. Het is een protest tegen het milieubeleid van de Amerikaanse president Bush, die zich niet aan de internationale afspraken van het verdrag van Kyoto wil houden.

Vijf actievoerders van Greenpeace waren aan boord van het platform geklommen. Ze hadden het met anti-Bushleuzen beklad en hsdden een capsule opgehangen, waarin zij de komende tijd hadden moeten verblijven. Hierdoor moest de
olieproductie voorlopig worden stilgelegd.
De actie is zondagavond omstreeks 19.00 uur beëindigd. Greenpeace besloot wegens het slechte weer de actie te stoppen.

De capsule waarin drie actievoerders hadden overnacht op het platform werd aan boord van het nabijgelegen schip van Greenpeace gehesen, toen twee helikopters van de kustwacht een arrestatieteam op het platform zetten. Arrestaties zijn volgens het Korps Landelijke Politiediensten niet verricht. De actievoerders hebben het platform uit eigen beweging verlaten.

De eigenaar van het olieboorplatform, de oliemaatschappij Conoco, heeft president Bush financieel gesteund tijdens zijn verkiezingstournee. Het concern heeft ook actief gelobbyd bij de Amerikaanse regering zich terug te trekken uit het Kyoto-verdrag.

Greenpeace voert al enkele weken wereldwijd actie tegen Bush en de Amerikaanse regering. Zij zijn bang dat door de opstelling van de Verenigde Staten ook andere landen het verdrag niet zullen naleven.

Sparta blijft in KPN eredivisie

Sparta blijft behouden voor de KPN eredivisie. De Rotterdamse club speelde op de laatste dag van de nacompetitie in groep B gelijk tegen Go Ahead Eagles, het werd 1-1.

De ploeg van Wim van Hanegem had aan één punt genoeg om in de eredivisie te blijven.
Doordat Cambuur Leeuwarden op eigen veld met 1-4 van Excelsior verloor deed de uitslag van Go Ahead Eagles-Sparta er eigenlijk niet meer toe.

Eerder stelde Fortuna Sittard lijfsbehoud ook al zeker.

Vrouw bijt hond

Een 73-jarige Amerikaanse heeft haar negen maanden oude hondje Alex gered, door de pitbull die hem belaagde twee keer te bijten. Margaret Hargrove was met haar scotch terrier Alex aan het wandelen in Tallahassee in de staat Florida, toen die door de hond werd aangevallen.

De pitbull beet Alex in zijn hoofd. De vrouw probeerde eerst met de hand de pitbull los te maken van haar hondje. Toen dat niet lukte, knielde zij neer en beet de pitbull in zijn hals.

De pitbull liet Alex los en bedreigde nu de vrouw, waarop deze hem een tweede keer beet. Uiteindelijk slaagde een buurman erin om de pitbull met een honkbalknuppel te verdrijven.

Alex raakte maar licht gewond. ,,Ik zou nooit hebben gedacht dat ik ooit een hond zou bijten'', aldus Hargrove. ,,Pas achteraf besefte ik hoe gevaarlijk het was. Twee minuten langer en mijn hond was dood geweest.''

Onschuldige geestelijk gehandicapte vrij

Een geestelijk gehandicapte in Florida heeft 22 jaar onschuldig in de gevangenis gezeten. De inmiddels 49 jaar oude man kwam vrijdagavond vrij nadat een DNA-test had uitgewezen dat hij enkele moorden, die hij had bekend, onmogelijk kon hebben gepleegd.

De man, Jerry Frank Townsend, heeft de geestelijke vermogens van een kind van acht. Zijn advocaat wees erop dat de man de moorden verscheidene malen had bekend alleen maar omdat hij graag wilde dat zijn ondervragers hem aardig vonden. De rechter die Townsend vrijliet uit de gevangenis bij Lakeland, sprak van een ,,enorme tragedie''.

Townsend was voor zes moorden en een verkrachting tot zeven maal levenslang veroordeeld. Zijn moeder, die weigerde te geloven dat haar zoon voor de misdaden verantwoordelijk was, wist in 1998 de recherche zover te krijgen dat die DNA-tests liet verrichten.

Deze tests, die ten tijde van de veroordeling van Townsend nog niet beschikbaar waren, toonden aan dat de man bij enkele van de moorden niet betrokken kon zijn geweest. Verder onderzoek toonde zelfs aan dat er voor geen enkele van de moorden bewijs was geweest en dat de politie tijdens de verhoren Townsend woorden in de mond had gelegd.

'Lijkwade van Turijn vervalsing Da vinci'

Britse experts menen dat de Lijkwade van Turijn een vervalsing is van de hand van Leonardo Da Vinci. Volgens de krant Trouw kwam een Brits team onder leiding van Lynn Picknett en Clive Prince tot de conclusie dat het doek geen afbeelding is van Christus, maar wel een zelfportret van Da Vinci. Volgens het team is de lijkwade een negatief van een foto-opname uit het begin van de Renaissance.

Over de authenticiteit van de Lijkwade wordt al decennia fel gediscussieerd. De Lijkwade wordt sinds lang beschouwd als één van de belangrijkste christelijke relikwieën. In 1988 meende een team aan met de C-14 methode definitief uitsluitsel te geven over de authenticiteit. Toen werd gesteld dat het mogelijk één van de geniaalste vervalsingen is uit de geschiedenis van de mensheid.

In het boek "Turin Shroud, in whose image" wijst het team van Lynn Picknett en Clive Prince op de perfectie waarmee het beeld gemaakt werd. Zo zijn de spijkers op de afbeelding perfect tussen de vier botjes van de polsen geslagen, net zoals de Romeinen dat deden om te vermijden dat het vlees zou afscheuren.
Bovendien moet de maker van de Lijkwade iemand geweest zijn met een grote kennis van de anatomie, een eigenschap die ongetwijfeld van toepassing was op Leonardo Da Vinci.

Doodskisten voor fans van Kiss

De Amerikaanse rockband Kiss zorgt ook voor haar fans nadat zij zijn overleden. Op haar internetsite biedt de in de jaren zeventig erg populaire glamourband haar fans Kiss-doodskisten aan.

Kisten voorzien van het Kiss-logo, foto's van de groepsleden en de leuze 'Kiss forever'. Kiss heeft in 25 jaar tijd wereldwijd zo'n 80 miljoen albums kunnen slijten. Alleen al uit de verkoop van fanartikelen heeft de band haar rekening met goed een half miljard dollar kunnen spekken. Er zijn niet minder dan 2.500 officiële merchandising-prullaria met het Kiss-logo in omloop.

Een ruimteboodschap voor 120 gulden

Een Amerikaans bedrijf biedt troost voor aspirantastronauten die niet zoals Dennis Tito 50 miljoen kunnen betalen voor een ruimtereis. Het heeft een project gelanceerd om een menselijk DNA-archief naar buiten ons zonnestelsel te versturen.

Meer dan 50.000 mensen hebben zich inmiddels ingeschreven om voor ruim 120 gulden een haar mee te mogen geven. Onder de deelnemers is Arthur C. Clarke, schrijver van de beroemde science-fictionroman '2001: A space odyssey'. Behalve de haar, die de genetische bouwstenen van een persoon bevat, kunnen deelnemers ook een pasfoto een geschreven bericht aan buitenaardse beschavingen meesturen.

"Een ruimtevariant op een brief in een fles", noemt een woordvoerder van organisator Encounter 2001 het project. Aan het versturen hangt een prijskaartje van ruim 60 miljoen gulden, die het bedrijf behalve door inschrijfgelden via sponsors hoopt binnen te krijgen. De capsule zou in 2003 met een Franse Arianeraket moeten worden gelanceerd. Met behulp van een gigantisch zeil moet het toestel profiterend van de zonnewind in circa 13,5 jaar de rand van ons zonnestelsel bereiken. Daarna is het wachten op een reactie.

Broeder verkrachtte 30 jaar lang minderjarigen

In België is voor de correctionele rechtbank in Brugge het proces begonnen tegen Roger Huyghe (68). De beschuldigde was jarenlang directeur van het Medisch Pedagogische Instituut (MPI) Tordale in Torhout.

Ondanks zijn taak als geestelijke en directeur maakte de man zich dertig jaar lang schuldig aan de verkrachting en de aanranding van de eerbaarheid van een groot aantal bewoners, waaronder minderjarigen. Er dienden zich 29 burgerlijke partijen aan.

geestelijk gehandicapten

De feiten waarvoor Huyghe terecht staat, vonden plaats tussen 1969 en 1999. De slachtoffers zijn allen mentaal gehandicapte jongeren die in de instelling verbleven. Het gaat naar verluidt om tientallen feiten van aanranding op de eerbaarheid en verkrachting. Zeker is dat er vrijdag 29 burgerlijke partijen door de rechtbank werden weerhouden. Het proces werd achter gesloten deuren gevoerd. Broeder Huyghe zelf zit al een jaar in voorhechtenis.

De broeder riskeert een gevangenisstraf van twintig jaar. De feiten waarvoor hij terecht staat, zijn immers zeer ernstig. Normaal wordt de verkrachting van een minderjarige in België door een hof van assisen behandeld. Maar door het grote aanbod aan zaken, werd de zaak gecorrectionaliseerd. De maximumstraf ligt op twintig jaar. De procureur heeft twintig jaar cel geëist. De rechtbank zal vonnissen op 29 juni.

Goudvis : nog zo gezegd geen bommetje

Vleermuis had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Van goudvissen heb je doorgaans niks te vrezen, maar de plaats van de vissenkom kan voor een hoop ellende zorgen. In Londen weten ze daar sinds vrijdag alles van.

De zon scheen op een vissenkom die daardoor dienst deed als vergrootglas. De weerkaatsing van de zonnestraal kwam op een schuurtje waar een rattenvanger zijn giftige stoffen bewaarde. Na verloop van tijd vloog de hele boel in de fik en kwamen er een hoop giftige dampen vrij.

Pas na lang blussen was het vuur onder controle. Achttien brandweermannen, vier buren en vier mensen van de medische dienst moesten naar het ziekenhuis; ze waren allemaal nogal misselijk van de damp. De goudvis heeft het niet incident helaas overleefd.

Olie-multinationals spioneerden bij Greenpeace

Een particuliere geheime dienst die nauwe banden heeft met de Britse inlichtingendienst MI6 heeft in opdracht van Shell en BP gespioneerd bij Greenpeace. Dat blijkt uit gegevens die de Britse krant The Sunday Times onder ogen heeft gekregen.

De particuliere inlichtingendienst Hakluyt huurde de Duitse spion Manfred Schlickenlieder in voor het karwei. Schlickenrieder, alias Camus, werkte eerder voor de Duitse buitenlandse inlichtingendienst waarbij hij informatie over terroristische organisaties verzamelde.
De spion kreeg de opdracht de acties van een boot van Greenpeace in het noorden van de Atlantische Oceaan te achterhalen. Hij moest vermomd als linkse activist en filmproducent acties van de milieuorganisatie tegen de oliemaatschappijen zien te achterhalen.

Zowel BP als Shell hebben toegegeven Haklyut te hebben ingehuurd. Maar zij zeggen dat zij niet op de hoogte waren de tactieken die de dienst heeft gebruikt. Shell verklaart dat het zijn werknemers wilde beschermen tegen mogelijke aanvallen.
Britse parlementsleden hebben vragen gesteld over de onduidelijkheid tussen de geheime dienst, particuliere inlichtingendiensten en het belang van grote bedrijven.

Weer man neergeschoten in A'dam

Een nog onbekende man is zaterdagavond in de Van Beuningenstraat in Amsterdam doodgeschoten. Het was de derde schietpartij dit weekeinde in Amsterdam. De toedracht van het incident is nog onduidelijk.

De politie weet alleen dat na de schietpartij twee mannen zijn weggerend.

In de nacht van vrijdag op zaterdag werd een man doodgeschoten in De Pijp. Zaterdagmiddag raakte een man gewond bij een overval op een wasstraat in Amsterdam-Zuidoost. Hij werd in zijn been geschoten.

Toren van Pisa kan er weer 300 jaar tegen

De toren van Pisa is zaterdag, iets minder scheef dan elf jaar geleden, teruggegeven aan de burgers van de Toscaanse stad. Het omvangrijke, dringend noodzakelijke verstevigings-en renovatiewerk is tot een goed eind gebracht.

De experts die Italiës meest overhellende monument een beetje rechter trokken, gaven zaterdag symbolisch de sleutels van de toren terug aan het stadsbestuur. De plechtigheid viel samen met de viering van San Ranieri, de patroonheilige van Pisa.

Gewone bezoekers zullen nog moeten wachten tot november voor ze weer de 58 meter hoge toren op kunnen. Dan zijn de laatste kleinere herstelwerken aan de toren voltooid. In de toekomst zullen toeristen slechts in groepjes van dertig tegelijk worden toegelaten.

De wereldbekende toren werd in januari 1990 gesloten, nadat experts tot het besluit waren gekomen dat hij door het toenemend overhellen dreigde in te storten. Hoewel als 'recht' ontworpen, begon de toren al te hellen in de loop van de bouw. Die werd in 1173 gestart en pas tweehonderd jaar later voltooid.

Het rechter trekken van de toren werd verwezenlijkt door grond weg te nemen en extra gewicht te plaatsen aan de noordelijke kant van de fundering. Daardoor kon het overhellen naar het zuiden met 44 centimeter verminderd worden. In januari 1990 bedroeg de overhelling nog 4,5 meter.

De toren staat nu iets minder scheef, maar met het blote oog valt dat nauwelijks op. De operatie moet volgens de chef van het internationale reddingsteam, Michele Jamiolkowski, volstaan om ervoor te zorgen dat de toren de volgende 250 tot driehonderd jaar blijft staan.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1270
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
©FOK.nl e.a.