Politie Alkmaar klaagt over ramptoeristen

De politie in Alkmaar beklaagt zich over de vele kijkers (ramptoeristen) die afgelopen zaterdag massaal kwamen kijken naar de brand in een olie-opslagplaats van Unil.

In totaal kwamen ongeveer 10.000 ramptoeristen op de brand af, gelokt door de enorme rookkolom van wel 14 km hoogte die tot in grote delen van Noord Holland te zien was. Volgens Fokko Klok van de politie Alkmaar weigerden veel mensen om de bevelen van de agenten op te volgen. ''We hadden 65 man extra ingezet en die ondervonden veel tegenwerking''. Veel mensen wilden niet weggaan omdat volgens hun de politie niets te zeggen had over de openbare weg. Kennelijk zijn vele niet op de hoogte van het feit dat men wettelijk verplicht is aanwijzingen van een politieagent altijd op te volgen''. Veel mensen maakten er ons op attent dat ze ook belasting betalen en dat ze daarom recht hadden om te kijken'', aldus Klok. Ook werd de politie volgens hem veelvuldig grof uitgescholden.

In totaal werden 5 mensen aangehouden. Vier mensen voor het negeren van een politiebevel en één persoon voor het inrijden op de politie. ''Die man werd zo kwaad dat hij niet mocht kijken bij de brand, dat hij met zijn auto op ons inreed''. Deze laatste persoon blijft voorlopig vastzitten en wordt later deze week voorgeleid. De andere vier zijn inmiddels weer thuis met een proces-verbaal op zak.