Nieuwe transferdeal voetbal

De Europese Commissie heeft maandagavond met de voetbalbonden FIFA/UEFA een akkoord bereikt over een nieuw transfersysteem. Wat dat in de praktijk precies voor consequenties heeft, is vooralsnog niet geheel duidelijk.

Vragen overheersten, nadat de eerste details over het akkoord van Brussel bekend werden. Een volledig vrij verkeer van voetballers, zoals aanvankelijk geëist door de commissie, komt er niet. Contracten dienen, tot op zekere hoogte, gerespecteerd te worden.

Verbintenissen mogen minimaal een jaar en maximaal vijf jaar duren. Ze dienen in elk geval drie jaar gerespecteerd te worden bij spelers tot 28 jaar, twee jaar bij voetballers die ouder zijn. Bij een eenzijdige opzegging in een eerder stadium volgen er sancties.

Wat die precies zijn, moet nog worden besproken. Er zal een geldbedrag tegenover komen te staan, mogelijk volgen er zelfs schorsingen voor spelers of zaakwaarnemers. Vooralsnog is er een principeakkoord, meer niet. Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vroeg zich af of die al wel bij het begin van het komend seizoen is ingevuld.

Na de periode van protectie mag een speler, met inachtneming van vastgestelde transferperiodes, wel gaan of staan waar hij wil. Tenzij er in zijn contract een clausule over een afkoopsom staat.

Wil de speler eerder weg dan heeft hij twee mogelijkheden de afkoopsom te laten vaststellen. Dat kan door een onafhankelijke arbitragecommissie met afgevaardigden van spelers en bonden (en een onafhankelijke voorzitter), of de burgerrechter.

Tegenover het opleiden van spelers komt ook een vergoeding te staan. Daarvoor zijn twee systemen bedacht. De rechtstreekse vergoeding van de club die de speler ,,koopt'' aan de club die hem afstaat en een indirecte. De tweede behelst een soort van verdelingsfonds, waaruit bijvoorbeeld ook amateurclubs nog geld krijgen om te blijven investeren in opleidingen en trainingsfaciliteiten.

Theo van Seggelen, secretaris-generaal van de internationale spelersvakbond FIFpro, wist ook nog niet precies waaraan hij toe was. ,,Het is allemaal vrij ingewikkeld. De grote vraag blijft: Is dit voor ons voldoende? Er zijn positieve punten, maar uiteindelijk gaat het om de details. Bijvoorbeeld wat nu precies de sancties zijn bij het eenzijdig verbreken van een contract.''

De KNVB is uiterst sceptisch over het akkoord dat de Europese Commissie, de voetbalbonden UEFA/FIFA en de spelersvakbond FIFPro hebben bereikt over een nieuw transfersysteem. Henk Kesler vindt dat de overeenkomst wordt gekenmerkt door ,,vaagheden'' en heeft niet de indruk dat de nieuwe regels zo kunnen worden ingevoerd.

Kesler, jurist, neemt voorlopig afstand van het nieuwe transfersysteem. ,,Inhoudelijk is het lastig oordelen'', stelt hij. ,,Mijn indruk is niet dat de nieuwe regels de oude meteen kunnen vervangen. Er zal echt nog wel een hele tijd over heen gaan voordat dat het geval is.''

Hij vervolgt: ,,Er zijn zóveel onduidelijkheden, bijvoorbeeld over de hoogte van de compensatie voor de clubs die spelers hebben opgeleid en tegen welke voorwaarden een speler nu precies zijn contract kan opzeggen. Juist dit zijn de kardinale punten, hier draait het toch allemaal om. Maar nog weten we niet hoe het nu zal gaan.''