Slachterijen willen BSE-toeslag op vlees

Als het aan de slachterijen ligt, gaat de Europese consument een bse-toeslag op vlees betalen.
Met dit voorstel kwam voorzitter J. Ramekers van de Centrale Organisatie voor de Vleesindustrie (COV) afgelopen zaterdag. Deze zogenoemde 'verwijderingsbijdrage' moet volgens de voorzitter ongeveer twee kwartjes per kilo gaan kosten.

Door de bse-maatregelen moeten de slachters steeds meer delen van het rund vernietigen. Voor de gekkekoeiencrisis konden de slachters die delen nog gewoon verkopen door ze te gebruiken voor bijvoorbeeld veevoer.

Daarnaast verwacht men dat veehouders en slachterijen vanaf 1 april zelf moeten gaan betalen voor de bse-testen. Nu doet de overheid dat nog. De circa 50.000 testen per maand, kosten ongeveer ƒ230 gulden per stuk.

In Frankrijk betalen consumenten inmiddels al een bse-heffing op het vlees. België denkt ook over een belasting op vlees. In Nederland hebben de Tweede-Kamerfracties van CDA, GroenLinks, D66 en ChristenUnie gepleit voor een bse-heffing. Ook de boerenorganisatie LTO-Nederland heeft zich eerder sterk gemaakt om de kosten van bse door te berekenen aan de consumenten.
Minister Brinkhorst van Landbouw wil echter niet meewerken aan invoering door de overheid. Volgens Brinkhorst is zo'n heffing in strijd met Europese regels voor de vrije handel.