Kerstvirus in aantocht

Thurminator had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Er is een gevaarlijk computervirus in aantocht met de illustere naam W32.Kriz. Het wordt actief op eerste kerstdag en tracht het vitale BIOS-deel van de computer uit te schakelen. Als dat lukt moet de computergebruiker in de meeste gevallen op zoek naar nieuwe hardware.

Deze waarschuwing komt van het Leidse bedrijf Symantec. Volgens de virusjagers van Symantec ontstaat het virus bij een aanval op een computer waar al onopgemerkt een ander in zit. Het resultaat is een ongewenst computerprogrammaatje, want dat is een virus, dat de lastigste eigenschappen combineert. "Het virus verspreidt zich langzaam, maar is uiterst destructief."

Symantec denkt dat vooral consumenten en kleine bedrijven het slachtoffer worden. "Dankzij virusuitbraken als Loveletter en Melissa zijn grote ondernemingen zich bewust van virusdreigingen. Daarom hebben zij hun internetbeveiliging sterk verbeterd."

Het virus werkt alleen op eerste kerstdag. Om er echt zeker van te zijn dat er niks gebeurt, is het derhalve verstandig de computer die dag niet aan te zeten. Of een goed antivirusprogramma aanschaffen, aldus de Symantec-experts.

Het zal dus lekker rustig worden op eerste kerstdag op internet