Elf jaar cel voor Bouterse

Het Openbaar Ministerie heeft het hoger beroep in de strafzaak tegen Desi Bouterse grotendeels verloren.
Het gerechtshof in Den Haag heeft hem vrijdag vrijgesproken van leidinggeven aan een criminele organisatie die grote hoeveelheden cocaïne naar Nederland smokkelde. Wel kreeg hij voor zijn rol bij een in 1997 onderschept drugstransport elf jaar cel opgelegd.

Het hof sprak Bouterse vrij van betrokkenheid bij een vijftal drugstransporten eind jaren tachtig en begin jaren negentig. De belangrijkste tegenvaller voor justitie was het wegvallen van de verklaringen van een anonieme getuige. Deze had uitgebreid verklaard over de opbouw van de criminele organisatie waaraan Bouterse leiding zou hebben gegeven.

Deze getuige bracht Bouterse in verband met zijn medeverdacten R.L. en M.M.. Volgens het hof kan zijn verklaring niet worden gebruikt als bewijs omdat die vooral gebaseerd is op de verhalen die de man van twee kennissen heeft gehoord.

De identiteit van de anonieme getuige werd tijdens het proces bekend. Nadat hij vervolgens opnieuw als getuige werd gehoord, bestempelde het hof hem als onbetrouwbaar. Volgens de rechters sprak de man zichzelf verschillende keren tegen. Daarmee kwam het fundament onder het bewijs van het OM voor de invulling van de criminele organisatie te vervallen.

Het hof veroordeelde Bouterse wel voor zijn betrokkenheid bij een in september 1997 in de haven van Stellendam onderschepte partij van 474 kilo cocaïne. De voor deze zaak veroordeelde Belg P. van L. sloot een deal met justitie. In ruil voor strafvermindering verklaarde hij uitgebreid over de betrokkenheid van Bouterse.

Van L. is sinds vorige maand spoorloos. Hij is niet teruggekeerd van een dag verlof die hij in het kader van zijn deal had gekregen. Daarmee is ook zijn overeenkomst met het OM komen te vervallen.

Eerder veroordeelde de rechtbank de voormalig legerleider van Suriname tot zestien jaar cel en ruim 4,5 miljoen gulden boete. De rechtbank achtte wel bewezen dat Bouterse leiding gaf aan een criminele organisatie. In hoger beroep had het OM opnieuw zestien jaar cel en vier miljoen gulden geeist.

Ach, elf jaar is ook niet weinig. Had 'ie iemand vermoord was 't maar 3 jaar geweest