Vrees over kredietwaardigheid VS
Amerikaanse staatsobligaties (schuldpapieren) stonden gisteren wederom zwaar onder druk. De rente die de Amerikaanse overheid moest betalen over 10-jaars staatsobligaties steeg naar een 6-maandsrecord. In december hoefde de Amerikaanse overheid nog 2 procent over een 10-jaars staatsobligatie te betalen, nu is dat 3,4 procent.
De stijging van de rente werd mede veroorzaakt doordat kredietbeoordelaar Standard & Poor's negatief was over het vooruitzicht van de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk. Bij de Britten lopen de tekorten flink uit de hand door de financiële en economische crisis.
Hierdoor vrezen investeerders dat ook de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten verlaagd zou kunnen worden. Nu genieten de Amerikanen nog de hoogste AAA-kredietbeoordeling (triple-A). Ook in de VS kampen de Amerikanen met biljoenen aan overheidstekorten.
Bill Gross
Bill Gross, de topman van Pimco, verkocht onlangs een deel van zijn posities in Amerikaanse staatsobligaties. Pimco is het grootste obligatiebedrijf ter wereld. Gross over een mogelijk lagere kredietwaardering voor de VS: "Het zal zeker niet plotseling gebeuren... maar financiële markten beginnen wel rekening te houden met de mogelijkheid."
De Amerikaanse centrale bank de Fed onthulde eerder een plan om voor 300 miljard dollar Amerikaanse staatsobligaties op te kopen om zo de rente te drukken en de geldpersen nog harder te laten draaien. De Fed liet deze week weten dat de centrale bank open staat voor het vergroten van de aankopen van Amerikaanse staatsobligaties.
Obligatiecrisis
Eerder waarschuwde China al voor een mogelijke obligatiecrisis. Het massaal aanzetten van de geldpersen en de overheidstekorten laten oplopen kan de inflatie en rente op termijn flink aanwakkeren, waardoor het aangaan van nieuwe schulden steeds duurder zal worden. Dit zal ook economisch herstel in de weg kunnen gaan staan.
China denkt daarnaast dat 'bepaalde munteenheden' zwaar onder druk kunnen komen te staan. De dollar verloor de afgelopen tijd fors tegenover de euro en staat momenteel bijna op 1,40 dollar per euro.
Munteenhedencrisis
De bekende Amerikaanse investeerder Jim Rogers waarschuwde deze week voor een financiële meltdown door een mogelijke 'munteenhedencrisis'.
Rogers: "Ik ben bang dat er de komende twee decennia enorme problemen zullen ontstaan met bepaalde munteenheden. Bijna alle overheden en centrale banken doen hun best om de waarde van munteenheden te vernietigen. Als mensen dat nu niet begrijpen zullen ze het later op de harde manier ervaren."
Inflatievrees
De vrees voor toekomstige hoge inflatie loopt steeds meer op. Dit is onder andere te merken aan de Euribor, de rente die Europese banken onderling aan elkaar rekenen. Vanaf september 2008 daalde deze rente gestaag van 5,5 procent naar 1,6 procent afgelopen dinsdag. Sinds die dag loopt de Euribor echter voor het eerst weer snel op.
De lange rente, mede gebaseerd op de rente over lange staatsobligaties, loopt sinds december al fors op. Dit is bijvoorbeeld nadelig voor hypotheken die langer vastgezet moeten worden. Tevens steeg de goudprijs de afgelopen twee maanden van 870 naar 960 dollar nu. Olie verdubbelde bijna, van 33 dollar afgelopen december naar 62 dollar nu.