Paar pond persoonlijkheid

Met het eerste deel van Debussy’s Nocturnes op zijn koptelefoon fietste hij in de wolken naar huis. Zij reed op haar racefiets in een andere werkelijkheid met Soilwork's Sadistic Lullabye. Ze ontmoetten elkaar in de enige werkelijkheid die we allen delen: de fysieke. Verwrongen spaken en bloed tekenden het asfalt. Zij kwam er met gekneusde ribben vanaf, hij had minder geluk. Hij was met z’n hoofd op de grond terecht gekomen en werd wakker in het ziekenhuis. Als gevolg van de impact had hij hersenbeschadiging opgelopen in de prefrontaalkwab, het voorste stukje van de hersenen, direct achter je voorhoofd. Dit gedeelte van de hersenen is verantwoordelijk voor de executieve functies, een breed spectrum van functies zoals planning, redeneren en remming, die samen controle over veel andere functies van de hersenen verzorgen: in zekere zin de manager van je hersenen.
Hij kon zich niets meer herinneren van voor het ongeluk en had weinig kracht in zijn rechterarm en -been. Dit trok echter bij: na enkele dagen kon hij zich weer wat meer herinneren en in de weken na het ongeluk kon hij zijn arm en been weer beter gebruiken. Een groter probleem was echter zijn persoonlijkheid. Van een rustige, beheerste jongen was hij een ongeremd persoon geworden die er geen probleem in zag om bij de zusters te informeren wat voor ondergoed ze aanhadden, de afdeling bij elkaar kon schreeuwen omdat hij niet van de voorgeschotelde peultjes hield en zelfs de ondersteek van de buurman door de kamer gooide omdat hij geen zin had om mee te werken aan de tests die werden afgenomen. De ondersteek was vol.

Hij was hiermee de volgende in een lange rij van patiënten die door hersenletsel een totaal ander persoon waren geworden. Een dubieuze eer die hij deelde met beroemde case studies als Phineas Gage, de voorman die in 1848 door een explosie een zware ijzeren staaf door zijn hoofd heen kreeg en het overleefde, al was hij nadien wel een totaal ander persoon; en Philippa, een lerares en liefdevolle moeder die door een inbreker met een hamer op haar hoofd werd geslagen en zo veranderde dat ze een gevaar werd voor haar eigen kinderen.

Deze case studies laten zien hoe ons persoon onlosmakelijk is verbonden met onze fysieke hersenen. Niet alleen motoriek, geheugen of perceptie worden geregeld in die paar pond vettige materie in ons hoofd, maar ook juist onze persoonlijkheid, ons karakter, onze geest ligt hier besloten. Als je aan onze hersenen komt, kom je aan ons: wij zijn ons brein. Een fysieke werkelijkheid van kilometers zenuwbanen, neurotransmitters en zuurstof die klaarblijkelijk niet de hulp van een immateriële geest nodig heeft om jou jou te laten zijn.

Dit item is geschreven door Benny van schrijverscollectief Kaf.