Tong's WK-Atletiek 2019 column #8

Dina Asher-Smith. Bij menigeen gaat er geen lampje branden. Toch won ze gisteren de 200 meter sprint. Terwijl Ziyech briljant van afstand scoorde namens Ajax, won Asher Smith namens Groot-Brittannië goud op het WK. Het is een naam die lekker klinkt. Een aanstonds grote naam. Ze is snel, excentriek en welbespraakt. Feministe en modebewust. Twee jaar geleden rondde Asher-Smith haar studie geschiedenis af. Ze onderzocht hoe jazzmuzikanten als Louis Armstrong en Duke Ellington in de popcultuur en geschiedschrijving worden weergeven. Veel informatie voor een eerste alinea. Hetgeen haar juist typeert en karakteriseert.

De Nederlandse mentaliteit van, 'doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg' is niet op haar van toepassing. De Nederlandse Dafne Schippers won de twee afgelopen edities van de 200 sprint op de WK's van London en Tokio. Wat weten we van Dafne? Dat ze sla en pindakaas eet, en daarom geen doping nodig heeft. Dat is het wel zo'n beetje. Een enigma dat sneller loopt dan in het geheugen gegrift staat. Omarmen we haar? Natuurlijk om haar prestaties. Maar wie er achter de atlete schuilt blijft diffuus. Ze doet me denken aan de Russische tegenstander van Sylvester Stallone in Rocky-2. Stoïcijns, emotieloos en welbewust hun sportieve doelen nastrevend.

Dina Asher-Smith doet me eerder denken aan Florence Griffith Joyner, Dennis Rodman of onze eigen Nellie Fiere-Cooman. Uitgesproken types, waar je onwillekeurig door wordt aangetrokken. Ik hoop dat we nog lang van haar mogen genieten. Er ligt een oneindige put van klatergoud en fascinerende gebeurtenissen te wachten. Iets dat bij Dafne Schippers alleen op het tartan valt te verwachten. Zelfs toen ze in de put zat, na gehoord te hebben dat haar deelname op de 200 niet door zou gaan, beet ze minimaal op haar lip. De emotie vervloog in haar hersenpan. Uit haar dak gaan zien we ook zelden bij deze wereldtopper. Een klein beetje explicieter en expressiever mag wel bij een sprintster. Bij iedere sportman is dat een leuke bijkomstigheid. Zo even in de stemming komen voor deze atletiek-dag. Ik denk dat ik iets van Miles Davis ga draaien. De loftrompet mag immers schallen voor deze nieuwe grootheid.

tong80