Tong's Tourcolumn #10

De zwijgzamen hebben eeuwigheidswaarde. Steven Kruiswijk is, en wordt er één van. Wie kent over dertig jaar Steven Kruiswijk nog? Er wordt gerefereerd aan zijn valpartij in de Giro. 'Oh was hij dat?' De aanstaande Touroverwinning zal niet in ieders geheugen gegrift staan. Sluipvoetend, zoals een andere stilzwijgende veelvraat, Joop Zoetemelk, zal hij toeslaan.

In de media later niet meer te vinden. Daar zitten de grote monden of te dikke buiken. Danny Nelissen volgepompt met anabolen, evenals Michael Boogerd. Ze schroomen niks, kennen geen pardon. Algemeen het liefst. Hun eigen blazoen zien ze met een korreltje zout, of ander wit poeder.

Gert Jacobs heeft de lachers op zijn hand. Zijn gimmick wordt op RTL tot in levensdagen herhaald. Hij was een subtopper. Zelf zegt-ie dat ie de sprint aantrok. Hij was gewoon te slecht om een rol te spelen. De bijrol speelt Eric Hulzebosch als de beste. Die begon plots plat te praten toen dat aansloeg bij Barend en van Dorp.

De enige die plat mag praten, is de vroegere wegkapitein Henk Lubberding. Authentieker en deskundiger vind je niet. Lang leve de platpratende wielerkenner. Over 20 jaar zit er een gele truidrager uit Nuenen. Met Henkie als leermeester.