De Belastingdienst naar de kloten

Dus. De Belastingdienst kan het gewoon met 5000 mensen MINDER af? Al je kennis en ervaring eruit flikkeren en de afdeling ICT lost het verder wel op? Je zou haast denken dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën nog nooit een krant heeft gelezen.

Het bedrijf MarketCap onderzocht ooit 200 grotere ICT-projecten in de publieke sector in de periode 2005-2010. Geen enkel project was op tijd klaar. Doelstellingen werden nooit gehaald. De budgetten werden structureel stevig overschreden. Overschrijdingen bij de centrale overheid bedroegen gemiddeld een slordig 67%. Dat is veel! En gezien het laatste debacle bij Defensie – die pogen vanaf 2005 tot op heden tevergeefs al hun logistieke processen te automatiseren, dat is nog steeds niet gelukt en de kosten bedragen inmiddels 400% van het oorspronkelijke budget – is er dus nog geen reet veranderd.

Zat Eric Wiebes met z'n pik te spelen toen dit in de Tweede Kamer werd besproken? Dit speelde amper een jaar geleden en kwam onlangs weer breed in het nieuws! Hoe kun je in vredesnaam verwachten dat het deze keer wél goed gaat? Er is nog geen flikker veranderd en tóch durft die idioot te voorspellen wanneer en hoeveel medewerkers ze kunnen missen!

De medewerkers die er eerst uit gaan, zijn vanzelfsprekend de ouwe lullen. Dat is namelijk het makkelijkst. Die vloeien toch al vrij rap af of ze gaan wat handig voortijdig dood. En als je er al eentje af moet kopen, is dat ook nog relatief goedkoop. Een paar jaar doorbetalen tot aan het pensioen is een beproefd recept bij de overheid.

Maar dit zijn dus ook meteen de meest ervaren medewerkers!

O ja. Er komen wél nieuwe functies beschikbaar. Klopt. ICT specialisten met NUL ervaring worden door de Belastingdienst aangetrokken. Specialisten die daar enorm veel van zullen leren en vervolgens weer net zo vlot door zullen schuiven naar het bedrijfsleven. Dat is zo'n beetje het principe waar Defensie al jaren kapot aan gaat: korte dienstverbanden, waardoor je beste mensen vertrekken als ze op hun top zijn.

Een compleet overheidsorgaan, waar binnen een vastgesteld planning onervaren mensen met minder mankracht een compleet nieuw systeem op moeten gaan zetten en in stand moeten houden. Dit lijkt verrekte veel op de SVB, die nu ineens de PGB's mochten gaan regelen. En dat wordt juist NU in de Tweede Kamer aan gort geschoten!

Nee. Eric Wiebes heeft zich duidelijk nog nooit in het inkoopbeleid van de overheid verdiept. Blijkbaar heeft hij nooit ook maar één dossier over automatisering en personeelsbeleid binnen de overheid bestudeerd. Anders was hij zich meteen al de tering geschrokken toen zijn beleidsmakers en topambtenaren dit balletje opgooiden. Heel je ministerie op z'n kop gooien, in de hoop dat het na een jaar of vijf ooit nog een keertje gaat werken!

Leuker kunnen we het niet maken. De boel helemaal naar de kloten laten gaan? Daar zijn we dan weer godsgruwelijk goed in.