De ergste leugen

Religie is de ergste leugen die de mensheid ooit geteisterd heeft. Al eeuwen slachten mensen elkaar af omdat een of ander fabeltje uit een slecht geschreven boek ze dat volgens hen opdraagt. Eeuwenlang zijn mensen in groten getale vervolgd, gemarteld, onderdrukt, gediscrimineerd en vermoord, puur omwille van religie.

En vandaag de dag is dat niet anders. In Syrië worden de meest gruwelijke misdaden begaan omdat er twee groepen van nota bene dezelfde wereldreligie er andere religieuze opvattingen op nahouden. In Israël en Palestina heerst een decennialang bloederig conflict omdat joden en moslims elkaar daar het licht in de ogen niet gunnen. In Soedan worden nog elke dag mensen afgeslacht omdat moslims en christenen elkaar geen leefruimte willen geven. En zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar ook in de westerse wereld weet het verschijnsel religie nog flink wat levens te verzieken. Niet alleen in Amerika, waar religieuze freaks hard lobbyen om homoseksuelen het leven zuur te maken, maar ook in Nederland proberen religieuzen een ruim half millennium na afloop van de middeleeuwen nog hun idioterie aan de rest van de bevolking op te dringen. Zie de SGP, De ChristenUnie en, in mindere mate, het CDA.

Flikker op! Mensen horen zelf uit te kunnen maken van wie ze houden, met wie ze seks hebben, in wat ze (niet) geloven, wanneer ze willen sterven en hoe ze voor de rest hun leven willen inrichten. Er is geen enkele religieuze invloed geweest die de wereld iets goeds heeft gebracht. En nee, dat we in Nederland niet willekeurig mensen afslachten is geen verdienste van het gebod dat we niet mogen doden. Religie heeft alleen maar weerstand aan vooruitgang geboden. Leuk als je een fan bent van de middeleeuwen, maar voor de rest van de mensheid is het een verschrikking.

En al dat gezeik over dat geloof mensen ‘hoop’ geeft, of dat ze er steun aan hebben… Sodemieter toch op. Je gelooft maar wat je wilt, maar val anderen er alsjeblieft niet meer mee lastig. God is één grote, extreem uit de hand gelopen grap. Religie is een ziekelijke leugen.

Tot zover mijn geschreeuw.

Dit gesprek vond een kleine vijftien jaar geleden plaats tussen mijn moeder en mijn oma, die na een heel lang, maar ongelukkig leven op het punt stond te overlijden:

“Ga ik nu dood?”
“Ja, mama. (stilte) Vind je het erg?”
“Nee hoor. (stilte) Ik ga nu naar de Here Jezus toe.”
“Ja mama.“

(stilte)

(stilte)

Soms zijn de ergste leugens de beste optie.