De Vita heeft wél games

Het leven van een PlayStation Vita-eigenaar gaat niet over rozen. Als je de gaming-community op internet mag geloven staat Sony’s ovale handheld al met één been in het graf. Een veel gehoorde grap is dat de Vita (wat voor ‘leven’ staat) eigenlijk al sinds de lancering in februari morsdood is. Ik ga nu koppig beargumenteren waarom ik vind dat de Vita wél bestaansrecht heeft.

Het is duidelijk dat de 5-inch OLED-schoonheid in een negatieve spiraal zit. Niet te meer door de tegenvallende verkoopcijfers. Elke week wordt de stroom aan rouwadvertenties groter, vooral wanneer Media Create Japanse verkoopcijfers publiceert. Vorige week verkocht de 3DS maar liefst 47 keer meer exemplaren dan de Vita, absurde cijfers.

Hoe komt dat toch? Gelukkig hoef ik niet lang naar duiding te zoeken. Net als met voetbalfans is elke gamer met een internetverbinding een topanalist met een mening. Van de vele verklaringen die de ronde doen, pak ik de meest voorkomende er even uit.

Te duur!
Er leeft veel rancune om de memory cards. De stuitende prijzen (zeker in vergelijking met reguliere SD-kaartjes) hebben gamers bitter gemaakt. Terecht ook. Van de prijzen van de games word je ook niet blij, voor de grotere games zoals Uncharted en Assassin’s Creed willen ze 50 euro vangen.

De consument is inmiddels gewend om 0,89 cent te betalen voor handheldgames. Tuurlijk, Vita- en 3DS-games zijn vaak kwalitatief veel beter, maar zijn ze ook echt vijftig keer zo goed? Aan de andere kant van dit argument staat het cross-buy initiatief. Als je bepaalde games koopt krijg je zowel de PS3- als Vita-versie, dat is een hele goede deal.

Ten slotte is men ook niet te spreken over de prijs van de Vita zelf. "Dan koop ik voor dezelfde prijs liever een PS3"; mensen begrijpen niet waarom de Vita net zo veel als een console kost, het is immers 'maar een handheld'. Rare gedachte eigenlijk, want een laptop met vergelijkbare specs als een gemiddelde desktop kost zelfs meer. Hetzelfde geldt voor iPhone en iPad. Technologie krimpen kost nou eenmaal geld.

Geen games!
Volgens velen komen er bij lange na niet genoeg (goede) games uit voor PS Vita. Bovendien ontbreekt er ook een 'killer-app', die ene game waar je een console of handheld voor koopt. Zo'n spel van uitzonderlijke kwaliteit heb je veel minder snel op een handheld. Zo kan ik hem op 3DS ook niet identificeren. Hoe goed en leuk Mario Kart en Mario 3D Land ook waren, veel nieuws brachten ze niet.

Ik vind het belangrijker dat het simpelweg meerdere hele goede games heeft. Wat dat betreft heeft PS Vita mij niet teleurgesteld. Uncharted was erg degelijk, Gravity Rush was fantastisch en LittleBigPlanet is beter dan ooit. Verder komen PSN-titels zoals Motorstorm RC, Sound Shapes en Retro City Rampage beter tot hun recht op de handheld.

Ja, het is erg jammer dat AC: Liberation niet aan de verwachtingen voldoet, om maar niet over de superflop CoD: Declassified te beginnen. Maar gamers moeten zich niet blindstaren op de grote namen. Deze week komt Zero Escape: Virtue's Last Reward uit, de sequel op de DS-culthit 999. De hardcore fan kan ook Persona 4 Golden, misschien wel de beste RPG ooit, importeren uit Amerika.

Het is niet mijn intentie om een verkooppraatje voor Vita te houden. De publieke opinie lijkt ook muurvast te staan. Alleen een onrealistische stroom aan absolute topgames zou het tij kunnen keren. Nee, ik begrijp de doempraatjes wel, maar het wordt tijd dat de hardcore gamers onder ons hun ogen openen en inzien dat de Vita toch wel heel wat moois te bieden heeft. Anders moeten we straks nog een ‘Dreamcast’ betreuren.