Badr Hari en de geschifte rechter

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers, Luc van Lier en harry64 het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Vandaag aandacht voor de voortdurende onduidelijkheid over het regeerakkoord en een geschifte rechter die moordmachine Badr Hari vrijlaat.

Sorry, Luc. Je antwoord op de vraag, hoe het zit met de algehele verwarring over de geografische positie van het spuuglelijke Helmond, laat nog een dagje op zich wachten. TheGrandWazoo zal hopelijk je vraag morgen even beantwoorden. Ik zit met andere vragen in mijn maag. Over hoe onduidelijk onduidelijk kan zijn, en wanneer onze rechters in een dwangbuis worden afgevoerd naar psychiatrische ziekenhuizen.

Eerst maar eens over die onduidelijke onduidelijkheid. Het komt hier in de columnhoek, en in deze politieke rubriek in het bijzonder, regelmatig voorbij. Er is nog heel erg veel onduidelijk over wat voor iedereen persoonlijk de gevolgen zullen zijn van het regeerakkoord. Nog erger: het regeerakkoord bestaat al niet meer. Want een van de belangrijkste maatregelen is inmiddels weer ingetrokken, na wat Rob Hoogland in De Telegraaf zo treffend het Parelkettinkjesoproer noemde. Meesterlijke vondst. Parelkettinkjesoproer. Ik buig diep. Maar wat prachtig om te zien hoe binnen de VVD de pleuris uit kan breken wanneer de rijken als de dood zijn dat ze wat moeten inleveren, terwijl de PvdA degene die zijn baan verliest of pech heeft qua chronisch ziek gewoon in de stront laat zakken. Maar er blijft dus een heleboel onzeker. Want die inkomensafhankelijke zorgpremie is dus van de baan, ook tot grote vreugde van de verzekeraars. Maar betekent dat, dat voor de lagere inkomens de zorgtoeslag dan blijft voortbestaan, inclusief alle geldverslindende bureaucratische rompslomp? En hoe gaat het kabinet dan de inkomens nivelleren? Via de fiscus? Of is de hele nivellering nu zo’n beetje van de baan, terwijl de PvdA wel de in ons land nu nog fatsoenlijke rechtsbescherming van werknemers heeft verkwanseld? Hoog tijd voor een nieuw oproer. Een blauweboordenoproer. Binnen de PvdA, geregisseerd door de vakbeweging.

Ik voorzie trouwens nog een heel ander soort van oproer. Ik vrees dat op korte termijn burgers in de straten en op de pleinen massaal het recht in eigen hand zullen nemen. Mogelijk zal ik daar dan ook toe oproepen. Moordmachine Badr Hari is door de rechter met onmiddellijke ingang vrijgelaten. Ondanks dat hij wordt verdacht van een lawine van grof geweld, inclusief mensen die het ziekenhuis in zijn geschopt, inclusief een blijvend invalide slachtoffer. Met veel tumult werd Hari gisteren door zijn stoephoer opgehaald in de gevangenis.

Intermezzo: lezers vragen zich af, waarom ik die Estelle Cruyff steeds beledig. Of ik wat tegen haar heb. Nee. Ik heb niets tegen dat mens. Ik vind dat altijd juist heel erg zielig, die meisjes van de ZMOK-school. Nee, ik heb iets tegen Badr Hari. De gebruikt zwaar fysiek geweld om mensen die kritiek op zijn peroxidesnol uiten, de mond te snoeren. Dat zal Hari als het aan mij ligt niet lukken. Als gevolg van Hari’s poging om met geweld een ander de mond te snoeren qua kritiek op zijn neukertje, zal ik dat smerige wijf van hem -tegen wie ik dus niets persoonlijks heb- voorlopig nog wel even blijven beledigen. Om die Hari aan zijn verstand te peuteren, dat geweld niet het middel mag zijn om iemand het zwijgen op te leggen.

En nu niet lopen  jammeren dat die Hari slechts verdachte is, en dus nog niet schuldig. En dat hij daarom wel vrijgelaten moest worden. Kletskoek. Een meneer die slechts een lullige waxinelichthouder tegen een protserige koets van een oude mevrouw gooide, heeft heel lang vastgezeten, in afwachting van het oordeel van de rechter. Dus iemand die waarschijnlijk een keer een stuk servies tegen een koetsje gooide, werd in afwachting van zijn proces langdurig opgesloten, maar iemand die verdacht wordt van een waslijst van geweld, mag in vrijheid zijn zaak afwachten. Dat allemaal met dank aan een geschifte rechter.

De kans is groot, dat Hari hem met zijn Marokkaanse paspoort op zak zal smeren. Handige bijkomstigheid voor Badr: Marokko levert geen onderdanen uit. Als Badr Hari niet verschijnt op zijn strafzitting, en later niet om zijn straf uit te zitten, dan is dat het definitieve failliet van de rechtsstaat. Dan leven we dus in een land waar de overheid -die nu al wereldrecordhouder in de telefoontapkampioenschappen is- in ieders computer mag rondneuzen, op zoek naar zware criminaliteit zoals het luisteren naar een liedje op Spotify of iets in die geest. Dan leven we in een land waar de opbrengst van het Quality Of Life Gala, een actie tegen kanker bij kinderen, door een van de bestuursleden van het comité achterover wordt gedrukt. Waar rechters zoals de heer Kalbfleisch op meineed worden betrapt en vervolgens amper worden gestraft. Maar dan leven we vooral in een land waar verschrikkelijk tuig vrij mag rondlopen, met hartelijke groeten van de rechterlijke macht.

Dan wordt het hoog tijd dat het volk letterlijk de wapens opneemt.