Welke stad móet ik hebben bezocht?

Days-of-wild is een paar weken afwezig. Zonnetje40 publiceert daarom op woensdagochtend een columnreeks over boeken/muziek/gerechten/films/steden die je moet hebben gelezen/beluisterd/geproefd/gezien/bezocht. Deze week deel 5 uit deze miniserie.

Zie voor de vorige columns:

http://frontpage.fok.nl/column/566847/1/1/50/welk-boek-moet-ik-hebben-gelezen.html

http://frontpage.fok.nl/column/567885/1/1/50/welke-film-moet-ik-hebben-gezien.html

http://frontpage.fok.nl/column/568885/1/1/50/welk-gerecht-moet-ik-hebben-geproefd.html

http://frontpage.fok.nl/column/569837/1/1/50/welke-muziek-moet-ik-hebben-gehoord.html

Juli 2007. Parijs. Met tranen in mijn ogen staar ik naar de verlichte Eiffeltoren. Daar sta ik dan eindelijk. Samen met de Liefde van mijn Leven, zijn armen stijf om me heen. Nog voor mijn veertigste verjaardag is mijn diepste wens in vervulling gegaan: naar Parijs! Hoe fascinerend is het om al die bekende plekken die ik alleen maar van foto’s ken in het echt te zien. Alles zit mee. Smoorverliefd, prachtig weer en een dikke portemonnee met geld om alles te kunnen doen wat we maar willen. We laten ons portret schilderen op Montmartre, we gaan naar het Louvre en zien daar onder andere dat piepkleine schilderijtje: de Mona Lisa. Wat een fantastische week. Geniete n van elkaar, van onze liefde en het feit dat we eindelijk – na een heel moeilijke periode- samen kunnen zijn. Nu al meer dan vijf jaar geleden, maar de geweldigste vakantie van mijn leven.

Mijn lief heeft al veel van de wereld gezien. Net als ik houdt hij erg van stedentrips. In Nederland wonen we in de geweldigste stad: Amsterdam. Ik woon nu vier jaar in onze hoofdstad en zie al die toeristen die hier net zo geïmponeerd zijn door de schoonheid van Amsterdam als wij in andere steden op de wereld. Ik ben tot mijn dertigste jaar Europa niet uit geweest. Geen gemis hoor, ik heb herinneringen aan geweldige vakanties in Egmond aan Zee, maar ook in Zuid-Frankrijk. Het plaatsje Sisteron zal veel mensen onbekend in de oren klinken, binnen mijn familie is het een begrip. Een prachtig plaatsje waar arm en rijk zijn vertegenwoordigd. Een krottenwijk, maar ook een prachtig winkelcentrum. Altijd prachtig weer. Een fruitkraampje aan de kant van de weg met de heerlijkste perziken van de hele wereld. Perziken, die je voorovergebogen moet eten, omdat het sap langs je kin druipt.

Toen ik drieëndertig was, heb ik voor het eerst gevlogen. Mijn zus woonde met haar gezin in die tijd in Curaçao en mijn zusje en ik zijn daar twee weken wezen logeren. Ook een fantastische ervaring. Voor het eerst gevlogen, voor het eerst in de tropen en bovendien gedoken in de Caraibische zee.  Nooit zal ik dat vergeten, die proefduik. Mijn zwager had een onderwatercamera en heeft heel veel foto’s gemaakt. Maar goed ook, achteraf kon ik gewoonweg niet geloven dat ik echt tussen de gekleurde visjes had gezwommen en al die prachtige dingen had gezien.

Als ik soms kijk naar de kinderen op mijn groep –peuters tussen de twee en vier jaar- dan hebben de meeste kinderen al eens gevlogen en zijn naar alle uithoeken van de wereld geweest. Misschien is dat iets van deze generatie hoor, maar ik heb dat vroeger niet meegemaakt. Trouwens: mijn kinderen ook niet. Toen de kinderen klein waren, gingen we in eerste instantie binnen Nederland op vakantie. Naar Egmond aan Zee, bijvoorbeeld. Later gingen we ook wel naar de Ardennen, naar Duitsland en naar Frankrijk. Maar daar hield het wel mee op. Vandaag heeft een jongetje van mijn groep (drie jaar) voor een maand afscheid genomen van ons: hij gaat met zijn ouders naar Maleisië. Wat geweldig. Ik vraag me wel af: zal hij zich dat later kunnen herinneren? En als een kind in zijn jeugd zo veel ziet van de wereld, is dat dan goed of juist niet? Het verrijkt je leven om veel  te reizen, andere culturen te ervaren, daar ben ik van overtuigd. Maar als je er in je jeugd aan gewend raakt om verre vliegreizen te maken, elk jaar een maand naar een ver land te gaan, kan je er dan nog aan wennen als je eenmaal op jezelf woont en je te weinig verdient om dit voort te zetten, dat je je tevreden moet stellen met een weekje Ameland? Ik weet het niet.

Turkije vond ik ook een leuke ervaring. Zo’n totaal ander land, met zo’n heel ander landschap dan wat we hier gewend zijn, zo’n andere cultuur. En ja, dan houdt mijn reisverhaal wel op. Europa, Curaçao en Turkije, daar houdt het bij mij mee op. Afgelopen zomer zijn mijn man en ik naar Antwerpen geweest. We hebben het erg leuk gehad, maar wat mij betreft kwam dit meer door het gezelschap dan de entourage. Ik vond Antwerpen een beetje tegenvallen, eerlijk gezegd. We logeerden in een prachtig hotel, de Vogeltjesmarkt vond ik erg leuk, maar dat was wat mij betreft wel het hoogtepunt van wat Antwerpen te bieden had. Het was heerlijk weer en we hebben het prima naar onze zin gehad, maar ik zou bijvoorbeeld nog heel graag een keer terug willen naar Parijs, maar Antwerpen heb ik wel gezien na één keer.

Mijn lief is al heel vaak in Londen geweest: ik nog nooit. Het lijkt me heel leuk om daar samen een keer naar toe te gaan. Ook staat Berlijn nog op mijn verlanglijstje. En Istanbul. Rome lijkt me ook geweldig, twee van mijn kinderen zijn daar geweest met school en waren ook diep onder de indruk van deze stad. Ik zou sowieso heel graag naar Venetië willen. Mijn man en ik zijn nog steeds smoorverliefd, dus we zouden op deze plek ook helemaal tot ons recht komen.

Je hebt van die mensen die heel goed zijn in het vinden van de goedkoopste reizen. Goedkope tickets, goedkope hotels. Ik heb daar helemaal geen ervaring mee, dus dat is misschien ook de reden dat ik denk dat reizen bij voorbaat heel erg duur is. Maar dan hoor ik collega’s over aanbiedingen waarbij ze voor nog geen tweehonderd euro een week onder de pannen zijn in een of andere leuke stad. Dat zou ik ook graag willen. Met Antwerpen is me dat gelukt, dit jaar. Geboekt via een aanbieding van drie nachten halen, twee nachten betalen. Dus dat was een leuke actie. Maar verder ben ik nog niet zo thuis in die wereld.

Ik wil heel graag, samen met mijn partner, nog heel veel stedentrips willen maken. Voor niet al te veel geld. Het hoeft geen chique hotel te zijn, als het maar netjes is en het personeel een beetje vriendelijk. Waar ben jij allemaal al geweest? Waarom was dat voor jou een onvergetelijke ervaring? Wat zou je ons aanraden? Welke stad móeten we hebben gezien en waarom? Ik kijk nu al uit naar al de tips die jullie hebben voor mij!