Unnecessary English

“Welkom bij The Voice of Holland live! Na de blind auditions en de battles zijn er nog 24 voices over die gaan uitmaken wie zichzelf de opvolger van Ben Saunders mag noemen! Vandaag zien we team VanVelzen on stage, met Guy Barzily, Christopher Max, Wouter Vink, Paul Turner, Michelle Flemming en Sacha van Beek!” Het had maar zo de opening van Martijn Krabbé kunnen zijn bij de eerste liveshow van The Voice of Holland. Maar hoe Hollands klinkt die opening?

Even vooropgesteld: ik ben geen nationalist, een vreemdelingenhater of whatever. Maar ik vind het echt ongelofelijk hoeveel unnecessary English ze in één show weten te krijgen. Blind auditions kunnen ook gewoon blinde audities worden genoemd, en battles zijn ook maar gewoon duels. The Voice of Holland? Noem het gewoon De Stem van Nederland. Lekker simpel, en het geeft Wendy en Martijn de gelegenheid voor een cheesy oproep tot stemmen. “Wil jij deze stem volgende week weer horen? Laat dan nu jouw stem horen!”

Dat vorig jaar de eerste editie werd gewonnen door Ben Saunders, daar kan ik op zich nog mee leven. Hij is dan wel geboren in Londen, maar woonde al 25 jaar in Nederland toen hij deelnam aan The Voice of Holland. Bovendien kon met hem gewoon in het Nederlands gecommuniceerd worden. Daarmee is hij wat mij betreft Hollands genoeg om de titel Voice of Holland te mogen dragen. Wat betreft het Holland-deel dus. Of hij nu echt de Voice is, is weer een ander verhaal.

Twee van de favorieten van dit jaar, Paul Turner en Guy Barzily, spreken geen Nederlands. Daar moet in het Engels mee gecommuniceerd worden. Say what? Ja, echt, daar moet in het Engels mee gecommuniceerd worden. Dat is toch belachelijk! Dat je je programma een Engelse naam meegeeft om het als sterk internationaal merk neer te zetten kan ik nog wel begrijpen. Maar waarom mogen er mensen meedoen aan The Voice of Holland, De Stem van Ne-der-land dus, die geen Nederlands spreken?

Maar het allerergste is misschien nog wel die red room, van waaruit Winston Gerschtanowitz ons op de hoogte houdt van alles wat er op de social media wordt geroepen. Ja, ook vanwege de unnecessary English termen, maar meer nog omdat het simpelweg unnecessary is. Kan er niet gewoon een tv-programma komen dat De Stem van Nederland heet, met artiesten die het Nederlands machtig zijn? Of zou dat te weinig viewers opleveren?