Op naar het Maracanã

Mario Zagallo, Pelé, Zico, Bebeto, Ronaldo, Neymar en Lucas. Dat zijn niet zomaar een aantal namen. Nee, hiermee was iedere generatie van het Braziliaanse voetbal vertegenwoordigd in Rio de Janeiro, waar geloot werd voor de kwalificatie voor het WK voetbal in 2014. Geen enkel ander land kan een dergelijk rijtje namen neerzetten dat zo veel voetbal uitstraalt. Engeland mag zichzelf dan wel zien als de bakermat van het voetbal, maar voetbal komt in 2014 echt waar het thuishoort: Brazilië.

De Braziliaanse Seleção heeft nog nooit een WK gemist en mocht zich al vijf keer de beste van de wereld noemen. In 1958, 1962 en 1970 was Pelé er telkens bij, in 1994 schoot Romário Brazilië naar het goud en in 2002 leidde Ronaldo de Zuid-Amerikanen naar de titel. Daarna lukte het tweemaal op rij niet en was de kwartfinale het eindstation. Ondanks de aanwezigheid van sterren als Ronaldinho, Kaká en Robinho. Voor de komende jaren is de hoop vooral gevestigd op Neymar, de jonge vedette van Santos.

In 1950 vond hét dieptepunt van het Braziliaanse voetbal plaats. Als grote favoriet moest het door een gelijkspel de titel laten aan Uruguay. Ook op dit moment is Uruguay succesvoller dan Brazilië: vorig  jaar op het WK, waar Brazilië in de kwartfinale werd uitgeschakeld door Nederland, bereikten de Uruguayanen de halve finale. En een week geleden kroonden Suárez en de zijnen zich ook nog officieel tot de beste van Zuid-Amerika. Ondanks dat alles zijn de Goddelijke Kanaries in 2014 natuurlijk ‘gewoon’ de torenhoge favoriet voor de wereldtitel.

Ik noemde het net al even: vorig jaar won het Nederlands Elftal in de kwartfinale van Brazilië. Dat was helaas geen voorbode van een wereldtitel voor Oranje, maar het was goed weer eens op een eindtoernooi van Brazilië te winnen. Er stond namelijk nog een rekening open van 1994. Toen was Brazilië, met onder meer Bebeto en Romário, met 3-2 te sterk. Er staat echter nog een rekening open: de na strafschoppen verloren halve finale in Frankrijk, 1998.

Nederland werd gisteren bij de loting gekoppeld aan Turkije, Hongarije, Roemenië, Estland en Andorra. Daarmee ontliep het een groot land als Frankrijk, maar vooral Turkije mag niet onderschat worden. We hebben het namelijk al eens eerder op een belangrijk moment af moeten leggen tegen een team van Guus Hiddink. Toch, als vice-wereldkampioen moet Oranje zich natuurlijk gewoon kunnen plaatsen voor het WK. Met deze generatie moet er nog geoogst worden, en waar kan dat mooier dan in het voetbalgekke Brazilië? Op naar de wereldtitel, op naar het Maracanã!