FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 31 juli 2011

'Vliegshow' Hans Klok in premiŔre

Illusionist Hans Klok heeft het luchtruim verkend in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. In aanwezigheid van talloze BN'ers, schrijvers en (oud-)politici ging daar zondag zijn nieuwe show High in première.

In deze show 'vliegt' Klok tot twee keer toe enkele meters in de lucht. Hij heeft in een leegstaand theater in Las Vegas maanden gerepeteerd om de kunst onder de knie te krijgen. Klok is naar eigen zeggen de eerste Nederlandse illusionist die het is gelukt om het geheim van de vliegtruc te ontrafelen.

Herdenking bloedbad Noorwegen live op tv

De NOS zendt de herdenking in Noorwegen van de slachtoffers van massamoordenaar Anders Behring Breivik maandag rechtstreeks uit tussen 12.00 en 13.00 uur op Nederland 1. Noorse politici en leden van het koningshuis zijn bij de plechtigheid aanwezig, meldde de omroep zondag.

Vrijdag 22 juli liet de rechtse extremist in de regeringswijk van Oslo een bom ontploffen, waardoor acht mensen stierven. Daarna schoot hij op het eilandje Utoya 69 bezoekers dood van een jeugdkamp van de regerende Arbeiderspartij.

Herdenking bloedbad Noorwegen live op tv
Herdenking bloedbad Noorwegen live op tv (Foto: ANP)

Parachutiste uit Utrecht overleden in Frankrijk

Een 38-jarige vrouw uit Utrecht is zaterdag om het leven gekomen bij een parachutesprong in het Franse Soulac-sur-Mer. Haar parachute ging niet op een juiste manier open, meldt de Franse krant Le Figaro. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt de dood van de vrouw.

Het ongeluk gebeurde rond 15.15 uur. De vrouw was met een groep vrienden aan het parachutespringen. Waarom de parachute niet goed opende is niet bekend.

Nog zes leden van Molukse motorclub vast

Zes van de 56 opgepakte leden van de Molukse motorclub Satudarah zitten nog vast. Van drie van hen moet de identiteit nog worden vastgesteld, drie anderen hebben een 'signalering', zoals een nog openstaande boete, achter hun naam staan. Dat meldt een woordvoerder van de Amsterdamse politie zondagavond. De politie verwacht dat het zestal spoedig vrijkomt.

De leden van Satudarah werden zaterdagavond in een café in de Scheldestraat in Amsterdam aangehouden. Er was informatie binnengekomen dat er een gevecht dreigde tussen Satudarah en de Hells Angels. Burgemeester Eberhard van der Laan had daarom een noodbevel uitgevaardigd waarin stond dat personen die niet in Amsterdam wonen de stad onder begeleiding van de politie moesten verlaten.

Met het noodbevel in handen hield de politie een identiteitscontrole in het café aan de Scheldestraat. Na een tijd probeerden de leden van Satudarah door de linie van de ME te breken. Daarbij werd met flessen, tafels en stoelen gegooid. Vier agenten liepen onder meer kneuzingen, blauwe plekken en een snijwond op.

De 56 arrestanten werden opgepakt vanwege het niet gehoorzamen aan de Algemene Plaatselijke Verordening. Daarvoor kunnen mensen niet lang worden vastgehouden. Voor openlijke geweldpleging kon niemand worden vastgehouden, omdat niet kan worden bewezen wie met de politie op de vuist ging. De twee vuurwapens en de twaalf messen die werden aangetroffen kunnen ook niet aan een specifiek persoon worden toegeschreven.

Rosenthal wil scherpere sancties tegen SyriŰ

Minister van Buitenlandse zaken Uri Rosenthal pleit voor aanscherping van de sancties van de Europese Unie tegen Syrië. Ook wil hij dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties snel een veroordelende resolutie aanneemt.

Rosenthal heeft 'met afschuw kennisgenomen' van het militaire geweld in Hama, zo laat het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten. Daar reden zondag tanks binnen om de protesten de kop in te drukken. Ook andere steden werden bestormd door Syrische troepen. Daarbij vielen zeker 62 doden.

Rosenthal noemt het gebruik van geweld tegen vreedzame demonstranten niet te rechtvaardigen en onacceptabel. Volgens de bewindsman verliest president Bashar Assad met de dag aan legitimiteit. Een buitenlandse interventie is op dit moment evenwel niet aan de orde. Rosenthal verwelkomt het streven van de Syrische oppositie in Algiers om tot een vreedzame oplossing te komen.

MRSA-bacterie in Medisch Spectrum Twente

Twee chirurgische verpleegafdelingen van het Medisch Spectrum Twente in Enschede nemen geen patiënten meer op vanwege de vaststelling van de MRSA-bacterie. Dat meldt het ziekenhuis zondag.

Alle noodzakelijke maatregelen zijn inmiddels getroffen om te voorkomen dat de bacterie zich verder verspreid. Zo gelden er aangescherpte hygiënevoorschriften. Dit is conform het MRSA-protocol van het ziekenhuis.

Dinsdag werd de bacterie bij een patiënt geconstateerd. Vervolgens is een onderzoek gestart. Zondag werd vastgesteld dat twee medewerkers ook besmet zijn. Daarop werd tot een opnamestop bij de afdelingen besloten. De besmette patiënt is geïsoleerd, de twee medewerkers zijn thuis.

Momenteel worden er nog meer patiënten en medewerkers onderzocht. De uitslagen hiervan worden maandag aan het einde van de dag verwacht. Dan wordt bekeken of de afdelingen weer open kunnen. Enkele al geplande operaties gaan maandag door.

De MRSA-bacterie is resistent tegen antibiotica en dus moeilijk te bestrijden. Voor gezonde mensen levert de bacterie geen gevaar op, maar mensen met een slechte weerstand kunnen er ziek van worden.


MRSA-bacterie in Medisch Spectrum Twente (Foto: Novum)

'Nederlanders op Kreta vast voor verkrachting'

Op het Griekse eiland Kreta zijn twee Nederlandse toeristen opgepakt op verdenking van verkrachting van een Nederlandse vrouw. Dat meldt de Wereldomroep zondag op basis van lokale media.

De twee mannen van 20 en 22 jaar zouden een 23-jarige vrouw in haar appartement hebben gedwongen tot seks. Dit zou gefilmd zijn met een mobiele telefoon. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Nog veel slavenarbeid in BraziliŰ

Het ministerie van arbeid van Brazilië heeft 251 werkgevers aangeklaagd, omdat zij gebruik zouden hebben gemaakt van slavenarbeid. Onder de ontslagen medewerkers zijn twee burgemeesters.

Het ministerie geeft tweemaal per jaar een lijst vrij met personen die worden vervolgd voor het uitbuiten van hun medewerkers. Vorig jaar december stonden er nog 220 namen op de lijst.

Werkgevers die hun personeel dwingen tot ellenlange werkdagen of medewerkers vanwege schulden verbieden hun heil elders te zoeken, worden op de lijst geplaatst. Hun namen worden pas na twee jaar verwijderd of zodra zij al hun boetes hebben betaald.

[WTCC] Uitslagen Oschersleben

Yvan Muller heeft vandaag in Oschersleben de eerste race van het World Touring Car Championship op zijn naam geschreven. De tweede wedstrijd was een prooi voor de Duitser Franz Engstler. Tom Coronel werd in de eerste omloop tiende en in de tweede vierde.

Race 1

Op een natte baan mocht Muller van poleposition vertrekken en leidde de gehele race. Teamgenoot Rob Huff zat de Chevrolet-rijder op de hielen. De Brit ging in de vierde ronde even wijd, waarna hij het gat met Muller weer moest dichten. In de laatste ronde was dit het geval, maar een zege zat er voor hem nimmer in. De laatste plaats op het podium ging naar Gabriele Tarquini. Coronel reed in de beginfase van de race even op de derde plaats, maar hij zakte uiteindelijk af naar de tiende positie omdat de BMW onderstuurd was en hij hierdoor in de bochten veel tijd verloor.

Race 2

Norbert Michelisz mocht de tweede race van poleposition beginnen. De Deen raakte deze plaats echter al snel kwijt aan Engstler die uiteindelijk als eerste werd afgevlagd en hiermee een einde maakte aan elf zeges op rij van Chevrolet. De BMW-rijder won bovendien zijn eerste race in het WTCC. Michelisz spinde in de achtste ronde waardoor hij enkele plaatsen verloor en na een botsing met Coronel kon hij uitstappen. Dit gaf de tweede plaats aan Menu, voor Tarquini. Coronel lag lange tijd vijfde, maar een foutje van Muller gaf hem de vierde stek. Uiteindelijk kwam de Nederlander op de streek een fractie van een seconde tekort om ook nog Tarquini in te halen.

Uitslag Race 1

Pos. Rijder Team Tijd
1 Yvan Muller Chevrolet 25:54.624
2 Robert Huff Chevrolet +0.289
3 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +13.810
4 Robert Dahlgren Polestar +14.665
5 Alain Menu Chevrolet +18.578
6 Stefano D’Aste Wiechers +25.058
7 Michel Nykjaer SUNRED +33.795
8 Pepe Oriola SUNRED +34.362
9 Alexey Dudukalo Lukoil-SUNRED +43.187
10 Tom Coronel ROAL +45.665
11 Mehdi Bennani Proteam +46.105
12 Javier Villa Garcia Proteam +46.328
13 Kristian Poulsen Engstler +46.627
14 Darryl O’Young Bamboo +46.919
15 Norbert Michelisz Zengo-Dension +47.560
16 Franz Engstler Engstler +55.237
17 Yukinori Taniguchi Bamboo +1:29.885
18 Ibrahim Okyay Borusan +1:52.554
19 Fabio Fabiani Proteam +1 Ronde
DNF Tiago Monteiro SUNRED +7 Ronden
DNF Fredy Barth SEAT Swiss +9 Ronden


Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 Franz Engstler Engstler 25:05.708
2 Alain Menu Chevrolet +0.750
3 Gabriele Tarquini Lukoil-SUNRED +2.361
4 Tom Coronel ROAL +2.392
5 Yvan Muller Chevrolet +3.117
6 Robert Huff Chevrolet +3.816
7 Robert Dahlgren Polestar +4.310
8 Tiago Monteiro SUNRED +8.762
9 Stefano D’Aste Wiechers +9.286
10 Javier Villa Proteam +12.352
11 Darryl O’Young Bamboo +15.585
12 Pepe Oriola SUNRED +17.167
13 Alexey Dudukalo Lukoil-SUNRED +34.582
14 Ibrahim Okyay Borusan +44.757
15 Yukinori Taniguchi Bamboo +47.096
16 Fabio Fabiani Proteam +1:30.934
17 Michel Nykjaer SUNRED +4 Ronden
DNF Norbert Michelisz Zengo-Dension +5 Ronden
DNF Fredy Barth SEAT Swiss +8 Ronden
DNF Kristian Poulsen Engstler +15 Ronden
DNF Mehdi Bennani Proteam +15 Ronden


De stand in het kampioenschap kan hier worden gevonden.

Duitsland zet Libische gezant uit

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een hoge Libische gezant gesommeerd het land te verlaten. Hisham el-Sharif krijgt tot vrijdag om zijn spullen te pakken, zei een woordvoerder zondag. Waarom de gezant wordt uitgezet is niet bekendgemaakt.

Volgens het Duitse weekblad Focus onderhield El-Sharif nauwe banden met de Libische leider Moammar Gadhafi. Duitsland heeft opgeroepen tot het vertrek van Gadhafi en ging onlangs over tot het erkennen van de Nationale Overgangsraad van de opstandelingen als het wettige gezag in Libië.

Boze filerijders kiezen eigen weg

Automobilisten in een kilometerslange file met stilstaand verkeer in twee richtingen op een snelweg bij het Noord-Duitse Hildesheim raakten zo gefrustreerd, dat ze het heft in eigen hand namen. Ze knipten een 2 meter breed stuk uit een metalen hek met tralies en reden via de vluchtstrook naar een naastgelegen rijksweg. Dat heeft de politie zondag bekendgemaakt, meldden Duitse media.

Een politiewoordvoerder zei verbaasd te zijn dat automobilisten met dergelijk gereedschap onderweg zijn. Volgens de politie is het niet meer te achterhalen wie precies verantwoordelijk is voor het creëren van de illegale omleiding.

Clasie: "Over een basisplaats wil ik nog niet praten"

Jordy Clasie maakte in de voorbereiding op het nieuwe seizoen een sterke indruk bij Feyenoord. Tijdens de verloren oefenwedstrijd tegen het Spaanse Málaga (0-2) werd hem een basisplaats gegund. Dit was een lang gekoesterde droom van de jongeling.

"Van kleins af aan is het mijn droom geweest om in De Kuip te spelen. Die droom is vandaag uitgekomen. Ik krijg daar kippenvel van. Als het publiek zo hard voor je klapt, dan is dat hartstikke mooi", vertelde Clasie op de officiële website van Feyenoord.

De 20-jarige middenvelder denkt nog niet aan een basisplaats. "Over een basisplaats wil ik nog helemaal niet praten. Vrijdag begint de competitie. Daar gaat het om. Ik denk dat het wel goed gaat komen met dit elftal."

Duitsland vreest navolgers aanslagen Noorwegen

De aanslagen in Noorwegen zijn een teken van een 'nieuw soort' xenofobie die niet raciaal, maar cultureel en ideologisch gemotiveerd is. Geestverwanten van Anders Behring Breivik kunnen de bomaanslag in Oslo en het bloedbad op Utøya gebruiken als blauwdruk voor eigen terreurdaden, waarschuwde Alexander Eisvogel van de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst zondag.

Het gevaar schuilt in de voorbereiding die Breivik trof. Jarenlang werkte hij buiten het oog van de autoriteiten aan zijn terreurplan. Dit is een nieuwe vorm van xenofobie, die elders navolging kan krijgen, aldus Eisvogel tegen het Duitse tijdschrift Der Spiegel.

Weer goud voor inlineskater Mulder

Ronald Mulder heeft bij het EK inlineskaten in Heerde wederom een gouden medaille behaald. De Nederlander was na de 300 meter ook de sterkste op de 500 meter. Hij wist de Fransman Nicolas Pelloquin nipt voor te blijven. Het brons was voor de Spanjaard Ioseba Fernandez.

"Zo hoort een 500 meter te zijn. Fantastisch," zei Mulder die het in de finale op moest nemen tegen twee Fransen en een Spanjaard. "Je moet zorgen dat je er geen twee voor je hebt," zei de Nederlander die in de laatste ronde Pelloquin aftroefde. "Hij verwachtte waarschijnlijk dat ik binnendoor zou komen, hij ging wat naar binnen. Ik pakte het kleinste gaatje aan de buitenkant."

Mulder is in de zomer inlineskater en in de winter komt hij uit voor de schaatsploeg van Control. Hij is blij dat hij het waar kan maken voor eigen publiek. "Het is fantastisch om voor zoveel enthousiast publiek te mogen winnen. Pelloquin was de laatste jaren dé sprinter op de piste, om hem dan twee keer zo te kloppen is prachtig."

Bij de vrouwen was het goud voor de Duitse Jana Gegner. Het zilver was voor de Nederlandse Bianca Roosenboom en het brons ging naar de Italiaanse Erika Zanetti. De Duitse Sabine Berg kreeg een diskwalificatie aan haar broek, zodat zij een medaille misliep.

FOK!sport: Voetbal International beter dan Studio Voetbal

Het voetbalseizoen is weer van start gegaan en daarmee dus ook de voetbalpraatprogramma's. De NOS komt vanaf vandaag terug met het tiende seizoen Studio Voetbal, terwijl RTL7 morgen weer zal starten met Voetbal International. FOK!sport zocht middels een poll uit wat de bezoekers van de site het beste programma vind en met welke bezetting.

Het overgrote deel van de FOK!sport bezoekers vind Voetbal International een beter voetbaldiscussieprogramma dan Studio Voetbal. Het programma, met Johan Derksen, Wilfred Genee en René van der Gijp als vaste bezetting, kreeg in totaal 372 van de 504 stemmen, wat 73,8% betekent. Studio Voetbal kreeg slechts 132 stemmen (26,2%).

Het grote deel van de VI-stemmers ziet overigens ‘Hansie Hansie' liever niet dan wel aanschuiven. Van de 372 stemmers stemden liefst 273 personen voor VI zonder Hans Kraaij junior. Bij Studio Voetbal ziet men liever Jan Mulder wel dan niet aanschuiven. Van de 132 stemmen ziet 83 personen Jan Mulder graag aanschuiven.


VI beter dan Studio Voetbal

Petrova verslaat Peer in finale College Park

Nadia Petrova heeft het WTA-toernooi van College Park op haar naam geschreven. De 29-jarige Russische, als tweede geplaatst, was in de eindstrijd op het Amerikaanse hardcourt met 7-5 en 6-2 te sterk voor de hoogst ingeschaalde Shahar Peer. De 24-jarige Israëlische wist nog geen van de zes ontmoetingen met Petrova te winnen.

Voor Petrova is het de tiende toernooizege in haar loopbaan. De laatste titel van de mondiale nummer 32 dateerde uit september 2008, toen ze de sterkste was in het Canadese Québec.

Ten Dam sterkste in Profronde Tiel

Laurens ten Dam heeft vandaag de Profronde Tiel gewonnen. De renner van Rabobank kwam solo over de streep in het na-Tour-criterium. De tweede plaats was voor Johnny Hoogerland, terwijl Rob Ruijgh derde werd.

Ten Dam was goed in vorm in de Tour de France en kon met de besten mee bergop. Door een val in een Pyreneeënetappe, waarbij hij blessures in zijn gezicht opliep, kon hij die goede lijn echter niet doortrekken.


Laurens ten Dam winnaar Profronde Tiel (Foto: Pro Shots)

Mogelijk nog explosieven in woning Emmen

Mogelijk liggen er nog explosieven in de woning in Emmen, waar zondagmiddag een explosie plaatsvond. Politie en brandweer durven de woning aan de Torenvalk daarom niet te betreden en hebben de hulp ingeschakeld van de EOD. Tien woningen in de omgeving zijn ontruimd.

Dat heeft een woordvoerster van de politie gezegd. De bewoners van de ontruimde woningen moeten vannacht elders overnachten. Bij de explosie zijn twee mannen aangehouden. Eén van hen is met een ambulance afgevoerd.

Mogelijk nog explosieven in woning Emmen
Mogelijk nog explosieven in woning Emmen (Foto: ANP)

Kings of Leon zegt een miljoen keer sorry

Kings of Leon blijft zich verontschuldigen voor het voortijdig afbreken van het concert in Dallas, afgelopen vrijdag. Zanger Caleb Followill verliet na elf nummers het podium om vervolgens nooit meer terug te komen. Zijn medebandleden bieden via Twitter wederom hun excuses aan.

De 29-jarige Caleb vertelde tijdens het concert dat hij zich niet goed voelde, maar volgens zijn broer Jared Followill is er iets heel anders aan de hand. "Ik hou zoveel van onze fans", laat de basgitarist via Twitter weten. "Ik weet dat jullie niet dom zijn. Ik ga niet liegen. Er zijn problemen in onze band en die zijn groter dan het niet genoeg drinken van Gatorade."

Ook drummer Nathan Followill baalt flink van de afgang van zijn broer. "Niet zo'n goede ochtend voor mij. Ik schaam me voor het fiasco van gisteravond. Ik kan niet vaak genoeg mijn excuses aanbieden, ik ben diep teleurgesteld. Een miljoen keer sorry."

Het concert dat stond gepland voor zaterdagavond in Houston werd afgezegd. Verschillende bandleden geven toe dat er problemen zijn binnen de band. Maar The Cynthia Woods Mitchell Pavilion, waar het concert zou plaatsvinden, geeft aan dat zanger Caleb zich niet goed genoeg voelde om op te treden.

Man wil zichzelf in brand steken bij benzinepomp

Een 37-jarige man uit Oosterwolde heeft zichzelf bij een tankstation in het Drentse Hoogeveen overgoten met benzine. Hij dreigde zichzelf in brand te steken, maar omstanders konden dit voorkomen. Dat meldt de politie zondag.

De man was zaterdagnacht opgepakt omdat hij met zijn auto stilstond op de linkerrijstrook van de A28. Toen hij werd vrijgelaten maakte hij nog geen enorm verwarde indruk, meldt de politie.

Later gooide hij op een tankstation benzine over zich heen en wilde zichzelf in brand steken. Aanwezigen wisten dit te voorkomen. De politie kwam ter plaatse en nam de verwarde man mee. Bekeken wordt of hij psychische hulp kan krijgen.

Huntelaar schiet Schalke verder in beker

Schalke 04 heeft overtuigend de eerste horde in het Duitse bekertoernooi genomen. Klaas Jan Huntelaar nam zijn team met vier treffers bij de hand tegen de amateurs van FC Teningen: 11-1. Naast de Nederlandse spits vonden Raul, Lewis Holtby, Mario Gavranovic (allen twee) en Kyriakos Papadopoulos het net.

Sc Freiburg blameerde zich in de eerste ronde. De Bundesligaclub ging met 3-2 onderuit tegen Unterhaching, dat op het derde niveau actief is. Eerder lieten VfL Wolfsburg, Werder Bremen en Bayer Leverkusen zich al verrassen.

Hoffenheim ontdeed zich ternauwernood van Germania Windeck. De ploeg van Ryan Babel en Edson Braafheid was pas na verlenging met 3-1 te sterk. Na negentig minuten stond het nog 1-1. Babel nam de bevrijdende derde treffer van Hoffenheim voor zijn rekening.

Hannover 96, Hertha BSC en FC Köln ontdeden zich eenvoudig van hun opponenten. Hannover maakte met 6-0 een einde aan de bekeraspiraties van FC Anker Wismar, Hertha schakelde ZFC Meuselwitz met 4-0 uit en Köln rekende met 3-0 af met sc Wiedenbrück.


Huntelaar schiet Schalke verder in beker (Foto: Novum)

[Upd] Website iBood plaatst zieke omschrijving

Vandaag was op dagknaller website iBood een wel heel vreemde productomschrijving te vinden. De website verwees erin namelijk mogelijk naar de schietpartij in Alphen a/d Rijn die eerder dit jaar plaatsvond.

De omschrijving beginnend met "Weet je wat? Ik hoop dat hij ECHT de ziel vastlegt. Sterker nog, ik reken erop. Mensen in het winkelcentrum, buig voor jullie nieuwe meester!" veroorzaakte ook commotie onder bezoekers op de site zelf.

De volledige omschrijving onder een 60 euro kostende camera is hier te vinden. Waarom de website besloten heeft deze vreemde omschrijving te plaatsen is vooralsnog onbekend. Mocht de website aangepast worden dan is hier een mirror te vinden.

Update 11.59 uur
Inmiddels is de omschrijving aangepast en heeft de website aangegeven dat de tekst een poging was om een originele invalshoek aan de productinformatie te geven. De makers zien in dat de woordkeuze zeer ongelukkig en ongepast was.

"Het is nooit iBOOD's bedoeling geweest mensen te beledigen of erger, te kwetsen, en daarom bieden wij onze welgemeende excuses aan.", aldus de reactie van iBOOD zelf onder het bericht.

iBood

Website iBood plaatst zieke omschrijving (Foto: iBood)

Bejaarde man overleden na ongeluk in Heemstede

Een 85-jarige man is zondag overleden aan de verwondingen die hij een dag eerder opliep bij een aanrijding in Heemstede. Dat meldt de politie.

De man uit Heemstede fietste rond 14.00 uur op de Valkenburgerlaan toen hij door een 88-jarige automobiliste werd aangereden. Hij werd met ernstige verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij een dag later. De 88-jarige vrouw is na het ongeluk voor verhoor meegenomen naar het politiebureau.

Neuer voetballer van het jaar in Duitsland

Manuel Neuer is door vakblad Kicker gekozen tot voetballer van het jaar in Duitsland. De doelman, die deze zomer overstapte van Schalke 04 naar Bayern München, is de opvolger van Arjen Robben.

Neuer kreeg van een verzameling sportjournalisten meer stemmen dan Bayern-aanvaller Mario Gomez en Dortmund-middenvelder Nuri Sahin, die inmiddels is verkocht aan Real Madrid. Robben, het afgelopen seizoen lang geblesseerd, eindigde ditmaal als tiende.

Jürgen Klopp (Borussia Dortmund) volgde Louis van Gaal op als trainer van het jaar.

Verkeerde bandenkeus kost Webber podiumplaats

Mark Webber werd vandaag in de Grand Prix van Hongarije slechts een vijfde plaats. De Australiër had de snelheid om vandaag op de Hungaroring op het podium te eindigen, maar een verkeerde bandenkeus weerhield hem hiervan. Hierdoor gaat de Red Bull-rijder met een teleurstellend gevoel de zomer in.

Webber kwam in de slotfase van de race binnen voor intermediates omdat het licht regende. De regen zette echter niet door, waardoor de Australiër enkele ronden later weer binnen kwam voor droogweerbanden. Daarna verloor de Australiër nog op de baan een plaats aan Lewis Hamilton die dezelfde fout had gemaakt.

"Het was mijn eigen beslissing, maar die was onjuist. Ik had posities kunnen winnen, maar helaas zat ik mis. Had het maar drie of vier minuten langer geregend, dan had ik de goede beslissing gemaakt. Zo gaat dat nu eenmaal in dit soort races, er valt weinig aan te doen. Wel sta je voor schut als je na twee ronden weer moet stoppen."

Webber had eerder in de race wel de juiste beslissing gemaakt door snel over te stappen naar de slicks, maar de tweede keer leverde hij veel tijd in. "Wat ik net al zei, zo gaat het soms op een dag als vandaag. De juiste inschatting maken is en blijft moeilijk, zo bleek maar weer."

Breivik waarschijnlijk niet krankzinnig verklaard

Het is niet waarschijnlijk dat Anders Behring Breivik, de verdachte van de bloedige aanslagen in Noorwegen, krankzinnig wordt verklaard. Dat zegt Tarjei Rygnestad, hoofd van de Noorse raad voor forensische geneeskunde, die de psychiatrische evaluatie van Breivik moet goedkeuren.

Het lijkt er niet op dat Breivik het contact met de werkelijkheid verloren had. Hij was zich waarschijnlijk bewust van zijn daden, aldus Rygnestad tegen persbureau Associated Press. "Het is niet waarschijnlijk dat hij psychotisch was."

De raad voor forensische geneeskunde heeft als taak om een onderzoek van twee door de rechter aangestelde psychiaters te evalueren en goed te keuren. Daarna is het aan de rechter om te bepalen of Breivik ontoerekeningsvatbaar moet worden verklaard.

De aanslagen op 22 juli zijn zo nauwgezet voorbereid en uitgevoerd dat deze moeilijk kunnen worden toegeschreven aan een gek die aan waandenkbeelden lijdt, zei Rygnestad.

Een psychotisch persoon is alleen in staat eenvoudige taken uit te voeren. Zelfs het ritje van Oslo naar het eilandje Utøya, waar Breivik op een jeugdkamp van de Arbeiderspartij tientallen mensen doodschoot, zou voor zo iemand te ingewikkeld zijn geweest

"Als je stemmen in je hoofd hoort, die je opdragen dit of dat te doen, wordt alles verstoord, waardoor het besturen van een auto erg ingewikkeld wordt", aldus Rygnestad. De wijze waarop Breivik zijn terreurdaden voorbereidde - het verkrijgen van de materialen en de vaardigheden voor de aanslagen en daar onderwijl tegen iedereen over zwijgen - wijst niet op een psychose.

Volgens eigen zeggen heeft de 32-jarige Breivik zijn operatie jarenlang voorbereid. Hij heeft bekend dat hij de aanslagen heeft gepleegd, maar vindt niet dat hij daarmee een misdaad beging, omdat hij Noorwegen en Europa wilde redden van de kolonisatie door moslims en van de 'culturele marxisten'. Zijn advocaat Geir Lippestad zei vorige week nog dat alles erop wijst dat zijn cliënt 'krankzinnig' is.

Als Breivik schuldig wordt bevonden aan terreur kan hij 21 jaar gevangenisstraf krijgen. In de praktijk kan deze straf telkens met vijf jaar worden verlengd. In het geval de rechter hem ontoerekeningsvatbaar verklaart, wordt hij opgenomen in een psychiatrische inrichting, waar hij blijft tot zijn artsen hem psychisch gezond achten.

Breivik zelf lijkt niet te willen dat hij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. "Ik heb een ontzettend sterke geest (sterker dan van iedereen die ik ooit heb gekend)", schreef hij in zijn vijftienhonderd pagina's tellende manifest.

De twee door het hof aangestelde psychiaters presenteren hun onderzoek naar verwachting op 1 november.


Breivik waarschijnlijk niet krankzinnig verklaard (Foto: Novum)

Estafetteloopsters naar WK atletiek

Technisch directeur Peter Verlooy heeft na afloop van de NK Atletiek in Amsterdam bekend gemaakt dat het vrouwen estafetteteam 4x100 meter geselecteerd is voor de Wereldkampioenschappen Atletiek in Daegu, Zuid Korea (27 augustus - 4 september 2011).

Het team had tijdens de EK Landenteams in Izmir, Turkije een tijd van 43,90 sec. gelopen en kwam daarmee vierhonderdste tekort voor de Atletiekunie-limiet van 43,86 sec. Het team haalde toen wel de internationale IAAF-standaard (precies 43,90 seconde). "We hebben hier te maken met een zeer talentvol jeugdig team, met juniorensprintsters als Jamile Samuel en Dafne Schippers. Ik zie het als een investering voor de toekomst en wil het licht voor hen nu al op groen zetten. Alle sprintsters hebben succesvolle maar zware jeugd- en neosenior-toernooien achter de rug en ik zou het onverstandig vinden in de laatste twee weken nog een limietenjacht in te zetten", aldus Verlooy.

De precieze samenstelling van het estafetteteam wordt in een later stadium bepaald. De limiettermijn voor de WK Atletiek sluit op zondag 14 augustus 2011. Maandag 15 augustus maakt de Atletiekunie het Dutch Athletics Team voor Daegu bekend.

Speelwijze N.E.C. spreekt huurling Ibrahim aan

N.E.C. Nijmegen kan een nieuwe speler verwelkomen op het trainingsveld. Abdisalam Ibrahim wordt voor een jaar gehuurd van Manchester City.

De 20-jarige Somaliër met een Noors paspoort was de afgelopen dagen al op proef in Nijmegen. "Ik heb de afgelopen dagen een goed gevoel overgehouden aan N.E.C. Het voetbal wat hier gespeeld wordt spreekt me enorm aan. Ik ben er dan ook van overtuigd dat ik hier goed op mijn plaats ben om veel speelminuten te krijgen en het Nijmeegse publiek mooi voetbal te laten zien", zegt de middenvelder op de website van N.E.C.

Volgens technisch directeur Carlos Aalbers is de komst van Ibrahim het gevolg van intensief contract met Manchester City. "N.E.C. heeft de afgelopen tijd een goede relatie opgebouwd met Manchester City. Dit heeft onder andere geleid tot de komst van Abdisalam. We zijn blij dat hij zijn keuze op N.E.C. heeft laten vallen om de volgende stap in zijn ontwikkeling te maken."

Ibrahim kwam gisteren nog in actie tijdens een oefenwedstrijd van N.E.C. tegen Valenciennes. De middenvelder heeft nog een contract tot de zomer van 2014 bij Manchester City.

Doelman Luciano verliest basisplaats bij Groningen

Luciano is niet langer de eerste keeper van FC Groningen. Tweede keus Brian van Loo krijgt voorlopig de voorkeur boven de Braziliaanse publiekslieveling. Dat meldde trainer Pieter Huistra vanmiddag na afloop van het duel tegen Real Mallorca (2-2) in het Drentse Rolde aan RTV Noord.

Huistra is van mening dat de 36-jarige Van Loo beter communiceert met het centrale verdedigingsduo. De Almeloër staat daarom onder de lat in het eerste eredivisieduel van de noorderlingen, zaterdag uit bij Roda JC.

Thomas Acda en Joost Zwagerman zijn weer vriendjes

Thomas Acda en Joost Zwagerman hebben hun ruzie bijgelegd. Naar aanleiding van een 'tactloze tweet' van Acda over de dood van Amy Winehouse, haalde Zwagerman fel uit naar de cabaretier in zijn column. Maar inmiddels hebben de twee elkaar gesproken en de strijdbijl begraven.

Acda noemde Winehouse via Twitter een 'arme sukkel'. Ook maakte hij een opmerking over haar bekende nummer Rehab, waarin de zangeres zingt dat ze niet naar een afkickkliniek gaat. Winehouse kampte met drank- en drugsproblemen en overleed vorige week zaterdag op 27-jarige leeftijd.

Zwagerman schreef vervolgens in de Volkskrant het niet bepaald eens te zijn met deze 'eigen schuld dikke bult' theorie. De schrijver bestempelt Acda tot 'goedgemutste hoofdschudder' die geen begrip heeft voor mensen die anders zijn dan hij.

Acda reageerde zondag via Twitter op de uitspraken van Zwagerman. "Dat u uit mijn tweets verkeerde conclusies trekt en die ook nog eens publiceert is uw zaak. Dat u niet even checkt wat ik bedoel neem ik u ook niet kwalijk. Het is een column en we brullen wat en sturen een factuurtje."

Ook legde hij uit dat 'arme sukkel' niet kwaad bedoeld was. Maar dat hij het jammer vindt dat iedereen danste op het nummer Rehab, maar niemand zag dat het een schreeuw om hulp was en iedereen profiteerde.

Even later laat Acda weten dat alles inmiddels weer koek en ei is tussen de twee. "Zo. Zojuist Joost Zwagerman gesproken. We zijn weer vrienden hoor. Denk ik. Ik ben vergevingsgezind. Einde onderwerp.

Op naar het MaracanŃ

Mario Zagallo, Pelé, Zico, Bebeto, Ronaldo, Neymar en Lucas. Dat zijn niet zomaar een aantal namen. Nee, hiermee was iedere generatie van het Braziliaanse voetbal vertegenwoordigd in Rio de Janeiro, waar geloot werd voor de kwalificatie voor het WK voetbal in 2014. Geen enkel ander land kan een dergelijk rijtje namen neerzetten dat zo veel voetbal uitstraalt. Engeland mag zichzelf dan wel zien als de bakermat van het voetbal, maar voetbal komt in 2014 echt waar het thuishoort: Brazilië.

COC gematigd positief over homo-emancipatie

Het gaat de goede kant op met de acceptatie van homo's, maar de strijd voor homo-emancipatie is nog lang niet voltooid. "De tolerantie van Nederlanders is in veel gevallen flinterdun", zegt COC-voorzitter Vera Bergkamp bij de start van Gay Pride.

"De acceptatie neemt ieder jaar toe", ziet Bergkamp. "En ook vanuit politiek Den Haag komen hoopgevende signalen. Zo wil de regering harder optreden tegen discriminatie van homo's en hogere straffen invoeren voor geweld tegen homo's."

Toch zijn er ook een hoop signalen dat homoseksualiteit nog steeds als iets afwijkends wordt gezien. "Homo's worden vaak alleen geaccepteerd als ze zich aan de heteronorm houden. Dus mannen mogen niet te nichterig zijn, en vrouwen niet te stoer. Als homo's en lesbo's helemaal zichzelf willen zijn, blijkt de acceptatie toch minder groot te zijn."

Bergkamp wijst op de ophef die ontstond toen in Goede Tijden Slechte Tijden twee jongens zoenden. "Maar ook zien we een toename van geweldsincidenten, is het aantal zelfmoorden onder homo's nog altijd hoog en durft een derde van de homo's op het werk niet voor zijn geaardheid uit te komen."

Een belangrijk punt voor het COC is de voorlichting op basis- en middelbare scholen over homoseksualiteit. Volgens Bergkamp doet twee derde van de scholen hier nog niets aan.

"De Tweede Kamer heeft met een grote meerderheid een motie aangenomen waarin scholen verplicht worden hier aandacht aan te besteden, maar minister van Onderwijs en Emancipatiezaken Marja van Bijsterveldt (CDA) voert de motie nog niet uit" zegt Bergkamp. "Zaterdag sta ik met haar op een boot tijdens de Canal Parade. Ik zal haar daar dan persoonlijk op aanspreken."

Dit weekeinde begon Amsterdam Gay Pride, met aanstaande zaterdag als hoogtepunt de botenparade door de Amsterdamse grachten. Een evenement dat niet alleen bijdraagt aan de emancipatie van homoseksualiteit, maar ook gewoon een feestje is voor homo's en lesbo's, vindt Bergkamp.

Amsterdam probeert zijn imago als 'gay capital' weer te heroveren. De afgelopen jaren kwam de klad in het uitgaansleven voor homo's en lesbo's. In de Reguliersdwarsstraat sloten veel homocafés en clubs hun deuren en internationaal verloor Amsterdam als roze stad terrein aan onder meer Berlijn en Barcelona.

Bergkamp vindt het positief dat de gemeente Amsterdam er aan werkt om deze positie van terug te krijgen. "Ondernemers en de gemeente werken er samen aan om de Reguliersdwarsstraat weer te laten bruisen. Een goede zaak."

Zorgpunt blijft de veiligheid van homo's. "Mannen durven nog steeds niet overal hand in hand over straat te gaan. Gelukkig geeft de Amsterdamse politie er prioriteit aan, en ook buiten de hoofdstad besteden politiekorpsen er aandacht aan."

En hoewel er nog veel zaken te verbeteren zijn, zijn homo's in Nederland nog altijd goed af, vindt Bergkamp. "Vergeleken met landen als Polen, Roemenië of Oeganda is Nederland echt een paradijs."


COC gematigd positief over homo-emancipatie (Foto: Novum)

Haase ronde verder na opgave Starace

Robin Haase heeft de tweede ronde van het ATP-toernooi van Kitzbühel bereikt. De 24-jarige Hagenaar won in Oostenrijk de eerste set van de Italiaan Potito Starace, die na een 2-0 achterstand in het tweede bedrijf geblesseerd opgaf.

Feliciano Lopez is de tegenstander van Haase in de tweede ronde. De als tweede geplaatste Spanjaard hoefde niet in actie te komen vanwege een bye in de eerste ronde.

Busongeluk Zimbabwe eist zeker achttien levens

Zeker achttien mensen zijn zondag om het leven gekomen bij een busongeluk in Zimbabwe. Een minibus raakte van de weg nadat een wiel was afgebroken en knalde bovenop een boom. Dat heeft de politie gezegd.

Volgens de staatsradio raakten andere passagiers in het busje gewond. Het busje, waarin voor zestien mensen plek was, was overvol. Dagblad Sunday Mail meldde dat er mogelijk 29 mensen in het busje gepropt waren.

Busongelukken komen geregeld voor in Zimbabwe. De meeste ongelukken zijn terug te voeren op slecht onderhoud, versleten banden, te snel rijden of het vervoeren van teveel passagiers.

Snorfietser op A9 na klopjacht gepakt

Na een achtervolging heeft de politie zaterdagnacht in Krommenie een 16-jarige Amsterdammer aangehouden die zonder verlichting en zonder bromfietsrijbewijs op een snorfiets op de snelweg reed. De jongen is in een cel gezet en er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Dat meldt de politie.

Agenten zagen de jongen zonder verlichting op de A9 rijden. Toen hij doorhad dat de politie hem had gezien nam hij de afslag naar de N203 richting Krommenie. De snorfietser negeerde een aantal keren een stopteken van de politie en reed Krommenie in. Door het gevaarlijke weggedrag van de jongen, zoals abrupt keren en spookrijden, moesten verschillende automobilisten uitwijken of stoppen. Ook knalde hij tegen het openstaande portier van een politiebusje aan.

Dankzij een melding van een getuige konden agenten de jongen op de kruising van de Zuiderhoofdstraat en de Padlaan aanhouden. Hij was toen te voet. De snorfiets werd in een nabijgelegen steeg teruggevonden. De jongen bleek het rijwiel zonder toestemming te hebben geleend.

Martina wint ook 200 meter op NK atletiek

Churandy Martina heeft in een persoonlijk record beslag gelegd op de Nederlandse titel op de 200 meter. De Antilliaanse sprinter noteerde bij het NK atletiek in Amsterdam een tijd van 20,38 seconden, eenhonderdste onder zijn oude toptijd. Eerder op de dag was hij ook al de snelste op de 100 meter.

De 27-jarige Martina loopt sinds mei onder de Nederlandse vlag. Op de Olympische Spelen van 2004 en 2008 sprintte hij nog voor de Antillen, dat als land werd opgeheven. Patrick van Luijk moest net als op het koningsnummer genoegen nemen met de tweede plaats. In het Olympisch Stadion sprintte hij naar 20,67 seconden.

Joeri Moerman werd Nederlands kampioen op de 400 meter. Hij bleef in een persoonlijk record van 46,83 seconden Bjorn Blauwhof (47,17) en Jurgen Wielart (47,58) voor.

Schoorel onderuit in finale Dortmund

Thomas Schoorel heeft het challengertoernooi van Dortmund niet kunnen winnen. De Amsterdammer, als tweede geplaatst op het Duitse toernooi, bleek in de eindstrijd niet opgewassen tegen de Argentijn Leonardo Mayer: 3-6 en 2-6. Schoorel speelde in Dortmund zijn derde challengerfinale. In april won hij in Napels en Rome.

Schoorel werd naar eigen zeggen 'helemaal weggespeeld'. De 22-jarige Amsterdammer toonde zich op Twitter echter nuchter: "Weet ik ook hoe dat weer is. Geen enkele kans gehad om in de wedstrijd te komen."

Octomom: ik was gedrogeerd toen ik embryo's kreeg

Nadya Suleman beweert dat ze niet bij haar volle verstand was toen ze akkoord ging met de terugplaatsing van twaalf embryo's. De 36-jarige Amerikaanse, beter bekend als Octomom, hield een achtling over aan het avontuur. Suleman beweert nu dat ze gedrogeerd werd door haar vruchtbaarheidsarts.

"Ik had problemen met mijn baarmoeder en kreeg verschillende medicijnen", vertelt Suleman aan de Amerikaanse nieuwszender CNN. Octomom beweert dat ze onder meer valium kreeg. "Ik was niet helemaal helder en riep: plaats alles maar terug wat ik nog heb. Meteen kwam de arts met papieren die ik direct moest ondertekenen."

Suleman geeft toe dat ze het handgeschreven briefje niet heeft gelezen voordat ze een krabbel zette. "Dat was natuurlijk idioot", bekent de moeder van veertien kinderen. Sulemans vruchtbaarheidsarts verloor vorige maand zijn werkvergunning, omdat hij zich volgens de medische toezichtraad van Californië schuldig heeft gemaakt aan grove nalatigheid. De arts had nooit twaalf embryo's terug mogen plaatsen bij Suleman.

Aan de Ivf-behandeling hield Suleman een achtling over, die in januari 2009 ter wereld kwam. De alleenstaande, werkeloze moeder had toen al zes kinderen. Haar vruchtbaarheidsarts heeft altijd volgehouden dat Suleman zelf aandrong op het terugplaatsen van zoveel mogelijk embryo's, of hij daarbij naar het handgeschreven briefje verwees is niet duidelijk.

Suleman geeft in het interview met CNN ook toe dat ze hoopte dat de kinderen haar van haar emotionele problemen af konden helpen. Daarom wilde ze een groot gezin. "Is dat eerlijk? Nee, natuurlijk niet", zegt de 36-jarige. Naar eigen zeggen kampt ze met verschillende psychische problemen, waaronder paniekaanvallen en dwangneuroses.

Octomom heeft nog 29 embryo's in opslag liggen, maar vindt haar gezin groot zat. Suleman heeft al maanden problemen haar gezin te onderhouden en moet haar geld verdienen met interviews en televisieprogramma's.

Titels 800 m Hak en Lathouwers

Bij het NK atletiek in Amsterdam heeft Robert Lathouwers voor de tweede maal in zijn loopbaan de Nederlandse titel op de 800 meter veroverd. Lathouwers kwam in een tijd van 1.48,58 alleen over de meet.

Lathouwers is na een jaar vol blessureleed pas sinds kort weer terug op de wedstrijdbaan. Vanmiddag stak hij ver boven de concurrentie uit.

Yvonne Hak prolongeerde bij de vrouwen haar titel op de 800 meter. Hak kwam in een tijd van 2.05,54 over de finish.

'Deal over schuldenplafond dichtbij'

Politici in Washington zijn heel dichtbij een akkoord over verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. Dit zei de leider van de Republikeinen in de Senaat Mitch McConnell zondag tegen televisiezender CNN.

McConnell zei dat wordt gewerkt aan een akkoord met een omvang van 3 biljoen dollar (2,1 biljoen euro). Er zitten volgens hem geen belastingverhogingen in het voorstel. Gevraagd of het akkoord zondag wordt gesloten, antwoordde de Republikein met 'spoedig'.

'Deal over schuldenplafond dichtbij'
'Deal over schuldenplafond dichtbij' (Foto: ANP)

FC Oss huurt Stankov van Roda

FC Oss huurt Antonio Stankov komend seizoen van Roda JC Kerkrade. De verdediger was samen met zijn tweelingbroer Aleksandar op proef bij de Brabanders. Antonio mag blijven, Aleksandar is afgetest.

De twintigjarige Stankov kwam in Kerkrade totaal niet meer in de plannen voor. De speler uit Macedonië kwam, in tegenstelling tot zijn broer, nog niet in actie in de Eredivisie. Gisteren bereikte FC Oss overeenstemming met Roda JC over de huursom voor de jonge grijsaard.

Weer steeple-titel voor Vroemen

Simon Vroemen is in Amsterdam voor de dertiende keer Nederlands kampioen geworden op de 3000 meter steeple-chase. De inmiddels 42-jarige atleet won in een tijd van 8.56,92.

Vroemen, in 2008 verwikkeld geraakt in dopingaffaires, won zijn eerste nationale titel in 1995. Achter hem werd Olfert Molenhuis vandaag tweede in 9.07,93. Michiel de Ruiter eindigde op de derde plaats in 9.21,24.

Arbeiderspartij populairder na aanslagen

De regerende Arbeiderspartij in Noorwegen zit qua populariteit flink in de lift sinds de terreuraanslagen waarbij de partij van premier Jens Stoltenberg doelwit was. Dat blijkt uit een opiniepeiling, waarvan de resultaten zondag werden gepubliceerd.

Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden in Noorwegen, zou de Arbeiderspartij 41,7 procent van de stemmen krijgen. Een maand geleden had de partij nog steun van 30,6 procent van de kiezers.

[F1] Uitslag Grand Prix van Hongarije

Jenson Button heeft de Grand Prix van Hongarije op zijn naam geschreven. De McLaren-coureur bleef op de Hungaroring klassementsleider Sebastian Vettel en Fernando Alonso voor.

De race op de Hungaroring ging van start op een licht natte baan. De coureurs besloten dan ook op op de intermediates van start te gaan. Sebastian Vettel begon vanaf de eerste plaats. De beste start was voor Vettel, voor Lewis Hamilton, Jenson Button, Nico Rosberg, Michael Schumacher, Fernando Alonso en Felipe Massa. Opvallend was dat het hele veld goed weg kwam.

Alonso pakte aan het eind van de eerste ronde de vijfde plaats van Schumacher af. Het gebrek aan tractie was duidelijk zichtbaar omdat zowel Hamilton als Vettel zelfs even zijwaarts gingen. Alonso passeerde ook Rosberg voor plaats vier, terwijl Massa Schumacher inhaalde voor de zesde stek. Het leek er op dat Vettel geen grip kon vinden, want het veld bleef in de eerste ronden goed bijeen en Hamilton viel de Duitser aan, maar kwam er niet voorbij. Alonso viel in de derde ronde Button aan, maar ging wijd en verloor weer een plaats aan Rosberg.

Vettel ging na vijf ronden iets te wijd bij bocht twee in de derde ronde en verloor zijn eerste plaats aan Hamilton en kreeg meteen bezoek van Button. Hamilton sloeg meteen een gat met Vettel van ruim drie seconden. Alonso worstelde nog steeds met grip en kwam Rosberg niet voorbij. De baan droogde langzaam op, maar na acht ronden was nog geen coureur binnengekomen voor een pitstop. Massa maakte na acht ronden een fout, waardoor hij in bocht twee de muur schampte en terugviel naar plaats negen. Alonso had zich bevrijd van Rosberg.

Na ruim tien ronden kwamen de coureurs binnen voor droogweerbanden. Na veertien ronden leidde Hamilton, voor Button die Vettel passeerde. Hierachter haalde Webber Alonso in voor plaats vier. Beide inhaalacties kwamen doordat Button en Webber hun banden al op temperatuur hadden en zo sneller konden rijden. Pastor Maldonando (Williams) kreeg een drive-through vanwege te snel rijden in de pitstraat.

Her en der op de baan ontstonden na ruim een kwart van de race spannende gevechten. Opvallend was bijvoorbeeld dat Heikki Kovalainen rondenlang op plaats vijftien reed en onder meer Nick Heidfeld en Adrian Sutil achter zich wist te houden. Massa zat voor plaats acht klem achter Schumacher. Vooraan bouwde Hamilton een voorsprong op Button en Vettel op. Jarno Trulli was met een olielek aan de kant komen te staan, even later gevolgd door Heidfeld die met een brandende Renault de pits uit kwam rijden. Later bleek dat een deel van de motoronderdelen naar buiten was gekomen.

Veel rijders kwamen meteen naar binnen voor nieuwe banden, om zo te proberen naar voren te komen. Schumacher viel door onbekende reden uit. Na dertig van de zeventig ronden was de stand: Hamilton, Button, Vettel, Webber, Alonso, Kobayashi, Massa, Rosberg, Di Resta en Barrichello. Het verschil tussen de top vijf bedroeg achttien seconden.

Opvallend was dat Alonso na 36 ronden weer naar binnen kwam voor nieuwe banden. Ferrari kwam eerder naar buiten om zo te proberen Webber in te halen. Red Bull haalde de Australiër enkele ronden later binnen, maar hij kwam ruim achter Alonso weer naar buiten. De anderen stopten ook, waardoor Hamilton leidde voor Button, Alonso, Vettel en Webber. Button, Vettel en Webber stonden op harder rubber dan Hamilton en Alonso. Vettel had nieuwere banden, waardoor hij na 45 ronden Alonso voor de eerste bocht weer in kon halen.

Na 48 ronden begon het licht te regenen, waarbij Hamilton verrast werd en na een spin de eerste plaats overdroeg aan Button. Hierdoor schoof de top drie in elkaar. Alonso wisselde meteen naar de hardere banden, waardoor hij ruim achter Webber weer als vijfde naar buiten kwam. Omdat Hamilton met de zachte banden meer grip had kon hij de eerste plaats weer overnemen, omdat Button in bocht twee wijd ging. Nog in dezelfde ronde wisselden de twee weer van positie. De regen verhevigde iets na ruim vijftig ronden, waardoor een aantal rijders naar intermediates gingen.

Voor Webber en Hamilton bleek dit een foute keuze te zijn, omdat de regen stopte en de slicks sneller bleken te zijn. Voor Hamilton stapelden de problemen zich op, omdat hij een drive-through kreeg vanwege zijn spin, waarbij hij Paul di Resta van de baan af dwong. Hierdoor was de stand na 56 ronden: Button, Vettel, Alonso, Massa, Webber, Hamilton, Kobayashi, Buemi, Di Resta en Alguersuari.

Webber en Hamilton passeerden Massa snel, waardoor de Braziliaan weer zesde kwam te liggen. Alonso spinde in de 58e ronde, waardoor hij enkele seconden verloor. Voor plaats zeven ontstond een gevecht tussen vijf rijders, waarbij Di Resta de zevende plaats van Kobayashi afpakte. De Japanner verloor nog enkele plaatsen, waardoor punten halen lastig voor hem werd. Hamilton profiteerde van het gevecht door de vierde plaats van Webber af te snoepen.

Na zeventig ronden op de Hungaroring werd Button als eerste afgevlagd voor Vettel en Alonso. Vierde werd Hamilton, voor Webber, Massa, Di Resta, Buemi, Rosberg en Alguersuari. Opvallend aan de zege is dat de Brit hier vijf jaar geleden zijn eerste Grand Prix-zege boekte en dit jaar in zijn 200e race weer.

Uitslag race

Pos. Rijder Team Tijd
1 Jenson Button McLaren 1:46:42.337
2 Sebastian Vettel Red Bull +3.588
3 Fernando Alonso Ferrari +19.819
4 Lewis Hamilton McLaren +48.338
5 Mark Webber Red Bull +49.742
6 Felipe Massa Ferrari +83.176
7 Paul di Resta Force India +1 Ronde
8 Sebastien Buemi Toro Rosso +1 Ronde
9 Nico Rosberg Mercedes +1 Ronde
10 Jaime Alguersuari Toro Rosso +1 Ronde
11 Kamui Kobayashi Sauber +1 Ronde
12 Vitaly Petrov Lotus Renault +1 Ronde
13 Rubens Barrichello Williams +2 Ronden
14 Adrian Sutil Force India +2 Ronden
15 Sergio Perez Sauber +2 Ronden
16 Pastor Maldonado Williams +2 Ronden
17 Timo Glock Virgin +4 Ronden
18 Daniel Ricciardo HRT +4 Ronden
19 Jerome d'Ambrosio Virgin +5 Ronden
20 Vitantonio Liuzzi HRT +5 Ronden
DNF Heikki Kovalainen Team Lotus +15 Ronden
DNF Michael Schumacher Mercedes +44 Ronden
DNF Nick Heidfeld Lotus Renault +47 Ronden
DNF Jarno Trulli Team Lotus +53 Ronden


Voorlopige stand bij de coureurs

Pos. Rijder Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 234
2 Mark Webber Red Bull 149
3 Lewis Hamilton McLaren 146
4 Fernando Alonso Ferrari 145
5 Jenson Button McLaren 134
6 Felipe Massa Ferrari 70
7 Nico Rosberg Mercedes Grand Prix 48
8 Nick Heidfeld Renault 34
9 Vitaly Petrov Renault 32
10 Michael Schumacher Mercedes Grand Prix 32
11 Kamui Kobayashi Sauber 27
12 Adrian Sutil Force India F1 18
13 Sebastien Buemi Scuderia Toro Rosso 12
14 Jaime Alguersuari Scuderia Toro Rosso 10
15 Sergio Perez Sauber 8
16 Paul di Resta Force India F1 8
17 Rubens Barrichello Williams 4
18 Pedro de la Rosa Sauber 0
19 Jarno Trulli Team Lotus 0
20 Vitantonio Liuzzi HRT F1 Team 0
21 Pastor Maldonado Williams 0
22 Jerome d'Ambrosio Virgin Racing 0
23 Heikki Kovalainen Team Lotus 0
24 Timo Glock Virgin Racing 0
25 Narain Karthikeyan HRT F1 Team 0
26 Daniel Ricciardo HRT F1 Team 0
27 Karun Chandhok Team Lotus 0


Voorlopige stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 383
2 McLaren 280
3 Ferrari 215
4 Mercedes Grand Prix 80
5 Renault 66
6 Sauber 35
7 Force India F1 26
8 Scuderia Toro Rosso 22
9 Williams 4
10 Team Lotus 0
11 HRT F1 Team 0
12 Virgin Racing 0

Botenparade Gay Pride live op YouTube

De botenparade van de Amsterdam Gay Pride is zaterdag rechtstreeks te volgen op videokanaal YouTube. De uitzending is een initiatief van Gay Pride-organisator ProGay, de AVRO en YouTube, lieten de partijen zondag weten. Volgens hen is de parade het eerste Nederlandse evenement dat live via de website is te volgen.

80 versierde boten varen vanaf half 2 's middags door de Prinsengracht. De botenparade is te volgen via youtube.com/weareproud.

Groep mishandelt tweetal in park Valkenburg

Een groep mannen heeft vrijdagnacht in een park in Valkenburg aan de Geul zonder aanleiding twee mannen mishandeld. Een van de slachtoffers liep een gebroken oogkas en twee gebroken tanden op. Dat meldt de politie zondag.

De twee mannen uit het Friese Opsterland, beiden 22 jaar, waren een weekend uit in Valkenburg. Rond 03.00 uur kwam in het Halderpark een groep van minstens vijf mannen op de twee af. Zij begonnen hen zonder aanleiding te schoppen en te slaan. Na een tijdje gingen de aanvallers er vandoor.

De twee mannen uit Opsterland namen een taxi naar het ziekenhuis. Een van hen moest de nacht ter observatie in het ziekenhuis doorbrengen, Hij wordt later aan zijn oog geopereerd. Het andere slachtoffer liep een groot aantal blauwe plekken op.

Wat de aanleiding voor de mishandeling was, kan de politie niet zeggen. Er zijn geen aanwijzingen dat het geweld homogerelateerd was, aldus een zegsvrouw.

Granollers klopt Verdasco in Gstaad

Marcel Granollers heeft in Gstaad zijn tweede ATP-titel gewonnen. De als achtste geplaatste Spanjaard was met 6-4, 3-6 en 6-3 zijn landgenoot Fernando Verdasco (4) de baas. Granollers, de huidige nummer 45 van de wereld, won in 2008 al eens de titel in Houston. Vorig jaar verloor hij in Valencia zijn tweede ATP-finale.

Granollers rekende op weg naar de finale af met thuisfavoriet Stanislas Wawrinka en Mikhail Youzhny (4). Wawrinka, de nummer twee van de plaatsingslijst, pakte maar vijf games in de kwartfinale op het Zwitserse gravel.


Granollers klopt Verdasco in Gstaad (Foto: Novum)

Kl÷den en Brajkovic naar Vuelta

Team Radioshack zal in de Vuelta à España van start gaan met Janez Brajkovic en Andreas Klöden als kopmannen. Beide renners moesten door blessures vroeg afhaken in de Tour de France, maar krijgen een kans op sportieve revanche.

De twee zijn opgenomen in een eerste selectie van zeven man, waar dus nog twee renners aan toegevoegd moeten worden. Naast Brajkovic en Klöden staan ook Haimar Zubeldia, Markel Irizar, Tiago Machado, Sergio Paulinho en Nelson Oliveira aan de start. De Vuelta start over die weken in Bendidorm.


Klöden gaat op revanche in de Vuelta (Foto: Pro Shots)

Hamstringblessure voor Afellay

Ibrahim Afellay heeft gisteren een hamstringblessure opgelopen. De speler van FC Barcelona kreeg in een oefenwedstrijd tegen Manchester United in de Verenigde Staten na een sprint last van zijn linkerbeen, meldt de Spaanse topclub vandaag. Volgens de eerste diagnose zit er een scheurtje in zijn hamstring.

Een echo moet uitwijzen hoe groot de schade aan de spier van de Utrechter precies is. Dan wordt ook duidelijk hoe lang het herstel gaat duren. Afellay speelde tot nu toe in alle vier de oefenduels van Barcelona mee.

Miley Cyrus neemt tatoeage voor homohuwelijk

Miley Cyrus heeft een tatoeage laten zetten om te laten zien dat zij het homohuwelijk steunt. Op haar ringvinger heeft de zangeres twee zwarte streepjes laten zetten. Zij plaatste een foto op Twitter en schreef daarbij 'alle liefde is gelijk'.

De Hannah Montana-actrice is er eerder openlijk voor uitgekomen dat zij voor het homohuwelijk is. Ze reageerde volgens The Hollywood Reporter op een rechtszaak over een vermeende kindermoord waarbij de hoofdverdachte werd vrijgesproken. "Er klopt iets niet in de wereld als mensen ermee wegkomen als ze een kind hebben vermoord, maar het homohuwelijk nog steeds illegaal is in Californië". Ook steunde ze roddelkoning Perez Hilton in zijn campagne voor het homohuwelijk. "Ik ben christelijk en ik hou van je, homo of niet. Je bent niet anders dan anderen, we zijn allemaal kinderen van God."

Het symbool op haar ringvinger is niet de enige tatoeage van de 18-jarige zangeres. In haar rechterzij heeft Cyrus een dromenvanger laten zetten en op haar pink een klein hartje. Ook liet ze de woorden Love en Just Breathe op haar lichaam vereeuwigen.


Miley Cyrus neemt tatoeage voor homohuwelijk (Foto: Novum)

Atlete Ruckstuhl zet punt achter loopbaan

Karin Ruckstuhl heeft een punt achter haar loopbaan gezet. De afgelopen jaren kampte de 30-jarige atlete met blessures. Ze ziet zichzelf niet meer terugkeren op het hoogste niveau.

Ruckstuhl bezit de Nederlandse records op de zevenkamp, de vijfkamp en de hinkstapsprong (indoor). Op Nederlands kampioenschappen won ze titels bij het verspringen, hoogspringen, hinkstapspringen en de 100 meter horden.

Als meerkampster pakte ze zilver op het WK indoor en EK van 2006 en brons op het EK indoor van 2007. Vanwege een hernia-operatie moest ze de Olympische Spelen van Beijing in 2008 aan zich voorbij laten gaan. Daarna richtte ze zich op het verspringen maar Ruckstuhl bleef last houden van blessures.

Atlete Ruckstuhl zet punt achter loopbaan (Foto: PRO SHOTS)

'Zanger Rinus moet oppassen voor misbruik'

Zanger Rinus moet oppassen dat mensen geen financieel misbruik van hem maken. Dit blijkt uit een uitgezonden reportage van EénVandaag. Als zwakbegaafde met een IQ van onder de 60 staat de populaire zanger onder curatele.

Rinus' curator moet dus voorkomen dat de zanger nadelige contracten afsluit, waarschuwt curator Geert Jan de Jong tegenover EénVandaag. Rinus kan echter niet elk uur van de dag in de gaten worden gehouden door zijn curator, dus blijft de zanger de dreiging ondervinden van louche figuren die een contract met hem willen.

Het actualiteitenprogramma ging ook in op de ontstane populariteit van de Friese zanger. Bram Buunk, hoogleraar psychologie, vindt hem een type dorpsgek. Maar talent heeft Rinus wel, zegt de hoogleraar: "Rinus is geen groot zanger, maar hij heeft wel een zekere muzikale aanleg." Volgens Buunk kan de opkomst van Rinus goed zijn voor de emancipatie van zwakbegaafden in Nederland.


'Zanger Rinus moet oppassen voor misbruik'

Martina pakt eerste Nederlandse titel op 100 meter

Churandy Martina is Nederlands kampioen geworden op de 100 meter. De Antilliaanse sprinter noteerde bij het NK atletiek een tijd van 10,27 seconden. De 27-jarige Martina loopt sinds mei onder de Nederlandse vlag. Op de Olympische Spelen van 2004 en 2008 sprintte hij nog voor de Antillen, dat als land werd opgeheven.

Patrick van Luijk werd tweede in het Olympisch Stadion met 10,34 seconden. Giovanni Codrington (10,50) sprintte naar het brons in Amsterdam.

Martina pakt eerste Nederlandse titel op 100 meter (Foto: PRO SHOTS)

[WK] Zeventien olympische limieten voor zwemmers

Het wereldkampioenschap zwemmen was vrij succesvol voor Nederland. Er werden twee gouden, één zilveren en drie bronzen medailles veroverd, allemaal door de vrouwen equipe. Naast de zes medailles werden er ook nog zeventien limieten gezwommen voor de Olympische Spelen van volgend jaar.

Bij de vrouwen wisten Femke Heemskerk (100 en 200 vrij), Ranomi Kromowidjojo (50 en 100 vrij) en Sharon van Rouwendaal (100 en 200 rug) twee limieten te zwemmen. Daarnaast haalden ook Moniek Nijhuis (100 school) en Marleen Veldhuis (50 vrij) een olympische nominatie binnen, evenals de estafetteploegen op de 4x100 vrij en 4x100 wissel.

Bij de mannen wisten Lennart Stekelenburg (100 en 200 school) en Sebastiaan Verschuren (100 en 200 vrij) twee nominaties binnen te halen. Nick Driebergen (100 rug) en Joeri Verlinden (100 vlinder) haalden ook nominaties. Alle vier de mannen samen zorgden ook voor een gezwommen limiet op de 4x100 meter wisselslag.

Er volgen nog drie toernooien waar nominaties binnengehaald kunnen worden voor de zwemmers. De eerste is het Open NK in december. Daarna volgen in 2012 nog de Swim Cup in Amsterdam en in Eindhoven.

Meisjes slaan leeftijdsgenootje ziekenhuis in

Twee meisjes van 13 en 16 jaar hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Groningen een 16-jarig meisje het ziekenhuis in geslagen. Toen de politie hen aan wilde houden, krabde de 16-jarige dader een agent in zijn gezicht.

Agenten liepen van de Donkersgang naar de Oosterstraat en zagen dat daar een meisje werd aangevallen. Ze werd dusdanig geslagen en geschopt dat ze voor controle naar een ziekenhuis moest worden gebracht.

Toen de agenten de meisjes aanhielden, verzette de oudste zich hevig. Het duo is uiteindelijk ingesloten voor verhoor. Hun ouders zijn geïnformeerd.

Skil-renner Kittel wint in Polen

De Duitse wielrenner Marcel Kittel heeft de eerste etappe in de Ronde van Polen gewonnen. In de massasprint van de 101,5 kilometer lange rit bleef de renner van Skil-Shimano de Noor Alexander Kristoff (BMC) en de Italiaan Francesco Chicchi (Quickstep) voor.

Kittel voert dankzij zijn overwinning ook het algemeen klassement aan. Door zijn op de streep veroverde bonificatieseconden heeft de 23-jarige een voorsprong van vier seconden op Kristoff. Ook in het puntenklassement is Kittel de leider.

De Ronde van Polen telt zeven etappes. De rittenkoers in het Oost-Europese land duurt nog tot en met zaterdag.

Som wint 1.500 meter op NK atletiek

Bram Som heeft de nationale titel op de 1.500 meter voor zich opgeëist. De 31-jarige Achterhoeker klokte bij het NK atletiek in het Olympisch Stadion in Amsterdam een tijd van 3.48,73 minuten op de metrische mijl. Het is de tweede keer dat de 800 meter-specialist Nederlands beste is op de 1.500 meter.

René Stokvis (3.48,76) kwam driehonderdsten van een seconde tekort en moest zich tevreden stellen met het zilver. Het brons ging naar Lars Paardekoper in 3.49,92.

[WK] Chinees Sun snelt naar wereldrecord op 1.500 vrij

Yang Sun heeft op het WK in Shanghai het wereldrecord op de 1.500 meter vrije slag verbeterd. Voor eigen publiek noteerde de Chinees een tijd van naar 14.34,14 minuten. Hij was 42 honderdsten sneller dan de oude toptijd die de Australiër Grant Hackett in 2001 zwom bij het WK in Fukuoka.

De Canadees Ryan Cochrane pakte zilver in 14.44,46 minuten. Gergo Kis (14.45,66) uit Hongarije ging met het brons aan de haal. Het podium zag er precies hetzelfde uit als op de 800 meter eerder deze week.

Op de 50 meter rugslag prolongeerde Liam Tancock zijn wereldtitel. De Brit tikte aan in 24.50 seconden. De Fransman Camille Lacourt (24.57) pakte zilver voor Gerhard Zandberg uit Zuid-Afrika (24.66).


Chinees Sun snelt naar wereldrecord op 1500 vrij (Foto: Novum)

[WK] Estafetteheren vijfde op 4x100 wissel

De Nederlandse estafetteploeg op de 4x100 wisselslag heeft een verdienstelijke vijfde plaats behaald tijdens het WK zwemmen in Shanghai. Op het laatste nummer zwommen Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden en Sebastian Verschuren een 3.34,11, wat net boven het Nederlandse record was.

Het goud ging na een spannende race naar Amerika, dat in 3.32,06 Australië twee tienden voor bleef. Duitsland werd derde in 3.32,60.

Nederlander komt om bij crash vliegtuigje in Tirol

Bij een crash van een sportvliegtuigje bij Tirol in Oostenrijk is een Nederlander omgekomen. Een overlevende is buiten levensgevaar, meldt de Oostenrijkse bergreddingsdienst.

De inzittenden waren volgens Oostenrijkse media 48 en 45 jaar, maar het is niet bekend wie van hen het ongeluk heeft overleefd. De eenmotorige Cessna met twee zitplaatsen kwam vanuit Italië en stortte zaterdag kort na 12.30 uur neer op een bergkam tussen Bayern en Tirol. Volgens de bergreddingsdienst kan de zeer dichte mist een rol hebben gespeeld.

Ooggetuigen zagen het ongeluk gebeuren, waarna het wrak vanuit de lucht is gelokaliseerd op een schuin aflopend weiland op een berg. Het vliegtuig werd vastgezet om te voorkomen dat het in beweging zou komen. De zwaargewonde piloot moest met een helikopter van de berg worden gehaald.

Teams bezorgd over aangepaste F1-kalender

De Formule 1-teams zijn niet erg blij met de aangepaste kalender die Formule 1-baas Bernie Ecclestone voor het seizoen 2012 voor heeft gesteld. Ze zien vooral logistieke problemen voor zich nu er aan het eind van het seizoen in tien weken tijd drie keer twee races aan elkaar gekoppeld worden en in totaal zeven wedstrijden verreden worden.

Het voorstel wijkt sterk af van het in juni door de FIA gepresenteerde voorstel. Ten opzichte van dat voorstel is India verplaatst naar het voorjaar en verhuizen Bahrein, Zuid-Korea en de Verenigde Staten naar het najaar. Ook is de Grand Prix van Turkije geschrapt, waardoor er twintig races over blijven. De races van Japan en Zuid-Korea, Abu Dhabi en Bahrein en Verenigde Staten en Brazilië zitten aan elkaar gekoppeld.

De teams willen dat Ecclestone zijn voorstel nog eens te bestuderen. "We hebben een aantal ideeën die het iets eenvoudiger en goedkoper maken. Wij hebben geen zeggenschap over de definitieve kalender, maar ik heb begrepen dat er nog niets vast staat en dat er ruimte is voor suggesties," zei Lotus Renault GP-teambaas en FOTA-vicevoorzitter Eric Boullier tegen Autosport.

McLaren-teambaas en FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh vult aan: "De kalender ziet er zwaar uit. Maar ik heb vernomen dat het nog zal veranderen. Zolang er nog geen definitieve kalender is, heeft het weinig zin om te klagen over de voorlopige."

[GP2] Uitslag Race 2 Hongarije

Giedo van der Garde is op de Hungaroring bij Boedapest vierde geworden in de sprintrace in de GP2-klasse. De wedstrijd over 28 ronden werd gewonnen door Stefano Coletti uit Monaco. Gisteren eindigde de Nederlander ook al als vierde in in de hoofdrace. Van der Garde bezet in de strijd om het kampioenschap na veertien races de tweede plaats achter de Fransman Romain Grosjean.

Uitslag race 2

Pos. Rijder Team Tijd
1 S. Coletti Trident Racing 45:53.864
2 E. Gutiérrez Lotus ART +7.293
3 R. Grosjean DAMS +7.401
4 G. van der Garde Barwa Addax Team +11.595
5 S. Bird iSport International +14.524
6 J. Bianchi Lotus ART +16.646
7 L. Razia Caterham Team AirAsia +17.153
8 K. Mirocha Ocean Racing Technology +17.840
9 R. González Trident Racing +19.602
10 C. Vietoris Racing Engineering +32.077
11 F. Leimer Rapax +43.201
12 A. Carroll Super Nova Racing +49.030
13 C. Pic Barwa Addax Team +59.579
14 D. Valsecchi Caterham Team AirAsia +60.461
15 M. Aleshin Carlin +63.372
16 M. Ericsson ISport International +80.478
17 J. Kral Arden International +81.280
18 J. Palmer Arden International DNF
- J. Cecotto Ocean Racing Technology DNF
- D. Clos Racing Engineering DNF
- J. Leal Rapax DNF
- P. Varhaug DAMS DNF
- L. Filippi Scuderia Coloni DNF
- F. Fauzy Super Nova Racing DNF
- M. Chilton Carlin DNF
- M. Herck Scuderia Coloni DNF

Serieplakker teistert Heerenveen

Heerenveen wordt sinds enkele weken geteisterd door een man die protestposters plakt. De 42-jarige man uit Nieuwehorne is zaterdag voor de derde keer opgepakt voor het plakken van diverse posters in het centrum, laat een politiewoordvoerder weten.

Op de posters uit hij verschillende politieke standpunten, gevolgd door de tekst 'Donner op' in hoofdletters. "Minister Donner is een ondersteuner van oorlogsmisdaden en genocide", valt op een poster te lezen. "Pedofiele priesters zijn niet gelijk voor de wet, maar worden door een van de rijkste organisaties vrijgekocht", vermeldt een ander.

Er is echter niet altijd een peil op te trekken, zegt de woordvoerder. "Soms is de tekst onbegrijpelijk." In het kader van de vrijheid van meningsuiting mag de man wel op daarvoor bestemde plakplaatsen plakken. "Maar hij plakt onder meer op elektriciteitskastjes, parkeermeters en vuilnisbakken."

Ook het huis van de politiewoordvoerder is al een keer beplakt. "Hij gebruikt ook nog eens lijm die heel lastig is te verwijderen. Verschillende prullenbakken zijn al beschadigd geraakt bij een poging de poster te verwijderen."

De man wil niet uitleggen waarom hij de posters plakt en waarom hij daar geen legale locatie voor kiest. "Hij beroept zich op zijn zwijgrecht." De eerste keer dat de wildplakker werd aangehouden, viel hij een agent aan. Daarvoor moet hij nog voor de rechter verschijnen. Tegenwoordig gedraagt hij zich beter als hij wordt aangehouden.

Vermaelen: ''Van meet af aan succes boeken''

België lootte voor de WK-kwalificatie Kroatië, Servië, Schotland, Macedonië en Wales. Arsenal-verdediger Thomas Vermaelen waakt nu al voor onderschatting.

België werd ingedeeld in een poule zonder echte toplanden, maar de groep is lastig genoeg. "We ontsnapten dan wel aan Duitsland, Nederland, Frankrijk en Spanje, maar we lootten wel een lastige tegenstanders", was de reactie van Vermaelen tegenover Het Nieuwsblad.

De ex-Ajacied waakt voor onderschatting. "Veel Kroaten en Serviërs spelen in vooraanstaande competities, terwijl nogal wat Schotse en Welshe internationals voetballen in de Premier League. En Macedonië moeten we al evenmin onderschatten."

Voor de Rode Duivels is het dus van belang er direct te staan. "We zullen van meet af aan succes moeten boeken en geen misstappen begaan in onze thuiswedstrijden", blikt Vermaelen vooruit.

Vermaelen: ''Van meet af aan succes boeken'' (Foto: PRO SHOTS)

Over en uit met de aflossingsvrije hypotheek

Hypotheken die vanaf maandag worden afgesloten, moeten voldoen aan de Gedragscode Hypothecaire Financieringen (GHF), waarmee de volledig aflossingsvrije hypotheek verdwijnt. Nieuwe woningeigenaren kunnen vanaf 1 augustus hoogstens de helft van het hypotheekbedrag lenen zonder af te lossen.

De GHF gaat wat de banken en de verzekeraars betreft gelden voor alle hypotheken, ook de leningen die onder de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vallen. Leningen die met behulp van de NHG worden aangegaan, moeten voldoen aan de daarvoor geldende voorwaarden en aan de gedragscode. "Bij een inhoudelijk verschil tussen de normen zal voor banken de gedragscode leidend zijn", stelt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) op de website. De VVD heeft daar Kamervragen over gesteld.

Behalve dat de volledig aflossingsvrije woninglening het veld ruimt, mag voortaan ook in principe maximaal 110 procent van de woningwaarde worden geleend. "Door de tijdelijke verlaging van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2 procent is dit percentage automatisch (tijdelijk) verlaagd naar 106", aldus de NVB.

De nieuwe regels moeten consumenten beter beschermen tegen overkreditering; meer lenen dan je kunt terugbetalen. Het Verbond van Verzekeraars, de NVB, het ministerie van Financiën en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hebben samengewerkt bij het opstellen van de nieuwe gedragsregels.

Over en uit met de aflossingsvrije hypotheek
Over en uit met de aflossingsvrije hypotheek (Foto: ANP)

Capello: ''Mijn opvolger krijgt het lastig''

Fabio Capello, bondscoach van Engeland, is niet erg zeker van de kansen van het land in de WK-kwalificatie. Gisteren na de loting voorspelde hij dat z'n opvolger het lastig krijgt.

Volgens Capello staat Engeland voor een lastige klus bij het afdwingen van deelname aan het WK in 2014. Engeland treft in de kwalificatie Montenegro, Oekraïne, Polen, Moldavië en San Marino. Volgens Capello is het zaak dat het elftal elk duel speelt 'alsof het om een finale gaat'. De Italiaan neemt na het EK 2012 in Polen en Oekraïne afscheid van het land, waarna zijn opvolger in Capello's ogen dus aan een lastige missie begint.

"Het is geen gemakkelijke loting. Je moet elke wedstrijd zeer geconcentreerd zijn en spelen alsof het om een finale gaat. Maar dat is aan mijn opvolger. Ik richt me op het EK 2012 en op mijn werkzaamheden", zegt Capello in gesprek met Sky Sports.

"We kennen Montenegro heel goed, we treffen dit land nu opnieuw. Polen wordt steeds beter en zal een lastige tegenstander blijken. Van Oekraïne herinner ik me nog dat we het laatste kwalificatieduel voor het WK 2010 van dit land verloren. Moldavië is niet zo sterk, net als San Marino", stelt Capello, die overigens wél denkt dat Engeland met opstormende talenten als Kieran Gibbs, Jack Wilshere, Jordan Henderson en Andy Carroll een mooie toekomst tegemoet gaat.

"Videogames schuld geven van geweld is racistisch"

Gewelddadige videogames worden steeds vaker gelinkt aan gewelddadige incidenten. Zo noemde de schutter van de Noorse terroristische aanslag Modern Warfare 2 een geweldige trainingsimulator en zijn gewelddadige games uit Noorse schappen gehaald. Toch zegt een psycholoog nu dat de schuld geven aan videogames een soort racisme genoemd kan worden.

Christopher Ferguson, een psycholoog die veel onderzoek heeft gedaan naar gewelddadige videogames en gewelddadige incidenten zoals de schietpartij op de Texas A&M International University, zegt dat het linken van geweld en videogames niet alleen fout is, maar dat het daarnaast een soort racisme is.

Volgens Ferguson vinden er genoeg schietpartijen op Amerikaanse scholen plaats. Dit gebeurt vooral in scholen in mindere wijken en hierbij wordt nooit de schuld gegeven aan videogames. Op het moment dat er zo'n schietpartij op een 'witte' school gebeurt worden games meteen als schuldige aangeduid.

"But when these things happen in white majority schools and in the suburbs, people start to freak out and video games are inevitably blamed. I think that there's a certain element of racism or ignorance here."

Ferguson vindt dat games nog steeds onterecht als eerste de schuld krijgen van gewelddadige incidenten. Toch wordt de focus bij het drama in Oslo minder op de games gelegd. Ferguson verklaart dit doordat het ver van de VS heeft plaatsgevonden. Er zijn verschillende groepen in de VS die na een ramp de schuld zo snel mogelijk bij games willen neerleggen om er in de politiek beter van te worden.

Als laatste wil Ferguson kwijt dat het wetenschappelijk is bewezen dat gewelddadige videogames, films en televisieseries niet de schuldige zijn aan zulke rampen. De uitspraak van de Supreme Court heeft daarbij zeker geholpen.

"Linking the playing of violent video games to a mass homicide when the perpetrator is a young male is like blaming the killing on the fact that he was wearing sneakers. The base rate of that behavior is so common that it has no predictive value whatsoever."

Waar hebben we dit laatste toch eerder gehoord?

Doden door geweldsuitbarsting China

Twee Chinese mannen met messen hebben zaterdagnacht een vrachtwagen gekaapt, de bestuurder vermoord en zijn vervolgens met de vrachtwagen op een groep mensen ingereden. Het tweetal stapte daarna uit en viel voetgangers met messen aan. In totaal kwamen zeven mensen om het leven en liepen 22 mensen verwondingen op. Dat heeft de Chinese politie zondag bekendgemaakt.

De aanslag vond plaats in de stad Kashgar, in het noordwesten van de provincie Xinjiang, een regio die de afgelopen jaren is opgeschrikt door etnisch geweld. Een van de daders werd gedood en de andere man werd aangehouden. Wat het motief voor de geweldsuitbarsting is, is niet bekend.

Volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua vonden ongeveer een uur voor het incident twee explosies plaats, een bij een minibus en een in de straat waar de vrachtwagen werd gekaapt. De politie kon niet bevestigen dat er explosies hadden plaatsgehad.

[WK] Kromowidjojo baalt van zilver

Ranomi Kromowidjojo behaalde vanmiddag een zilveren medaille op de 50 meter vrije slag bij het WK zwemmen in Shanghai. Het betekende na het brons op de 100 vrij haar tweede individuele medaille op dit WK. Toch baalde ze wel van haar tweede plaats.

"Ja, klote," aldus Kromowidjojo voor de camera van de NOS. "Het was niet best vandaag. Ik heb geen goede race gezwommen. Therese Alshammar was toch net wat sneller; die wilde ook revanche voor de 50 vlinder. Ik heb ook pijn aan mijn hand, verkeerd geraakt bij het aantikken."

Plat Haags- Een onsje kindervlees... Anders nog iets?

Hey TheGrandWazoo en Driek. Ik wilde eigenlijk ingaan op mevrouw grachtengordelroos Uitslag, en op het feit dat Driek, Fortuyn een abces noemde. Ook had ik graag van TheGrandWazoo zijn uitlatingen omtrent de PVV en zo, even bekeken. Helaas trekt een gestoorde Noor een dik stippellijntje door dat voornemen. Een EHEC BREIVIK-bacterie heeft zich genesteld in de nieuwskomkommers.

[WK] Vijfde titel Lochte

Op de laatste dag van het WK zwemmen in Sjanghai heeft Ryan Lochte zijn vijfde gouden plak gepakt. Na goud op de 200 meter vrije slag, 200 meter rugslag, 200 meter wisselslag en 4x200 meter vrije slag was hij vandaag ook de beste op de 400 meter wisselslag.

De Amerikaan bleef met een tijd van 4.07,13 zijn landgenoot Tyler Clary ruim voor. Overigens wilde Lochte een zesde titel veroveren, maar hij werd niet opgenomen voor de ploeg die de finale van de 4x100 meter wisselslag zwemt. "De coach maakt de beslissing, daar kan ik niets aan veranderen. Het is wat het is," zo zei Lochte.

Vijfde goud voor Lochte (Foto: PRO SHOTS)

[WK] Zilver en Brons voor Kromowidjojo en Veldhuis

Ranomi Kromowidjojo en Marleen Veldhuis hebben beide een medaille gehaald op de 50 meter vrije slag. Kromowidjojo behaalde zilver, terwijl Marleen Veldhuis de derde plaats op wist te eisen.

Beide dames moesten de gouden medaille laten aan Therese Alshammar. De Zweede zwom 24,14, waarmee ze Kromowidjojo dertien honderdsten voorbleef. De 24,27 betekende wel een persoonlijk record voor Kromowidjojo. Veldhuis behaalde in 24,49 haar vierde medaille op een WK op deze afstand.

Botsing op laadklep wordt vrouw fataal

Een 25-jarige vrouw is in de nacht van zaterdag op zondag omgekomen toen ze in Rotterdam met haar scooter tegen de laadklep van een stilstaande vrachtwagen reed. Twee mannen zijn aangehouden omdat niet duidelijk is of de afzetting rond de vrachtwagen volgens de regels was neergezet, meldt de politie.

De vrouw uit Capelle aan den IJssel reed rond 02.00 uur op het fietspad langs de Coolsingel. Daar botste ze op de laadklep. Ze viel en overleed ter plekke aan haar verwondingen. Een 34-jarige man uit Veenendaal en een 29-jarige man uit Maarssen zijn aangehouden. Zij worden nog verhoord.

Piloten omgekomen door ongeluk met Wright-replica

Twee piloten die een replica van het dubbeldekkervliegtuig van de gebroeders Wright bestuurden zijn zaterdag neergestort en omgekomen. Beide piloten hadden veel ervaring met het vliegen in de tweedekker, meldde het bedrijf dat de toestellen bouwt.

De piloten stegen zaterdag op vanaf de luchthaven in Springfield. Ongeveer een uur later kreeg de Ohio State Highway Patrol een melding van de crash. Het vliegtuig was neergestort in een gebied dat is omgeven door maïsvelden, op zo'n 3 kilometer van het vliegveld.

Het toestel, bijgenaamd de Silver Bird, was gebouwd volgens moderne veiligheidseisen. Het vliegtuig werd ingezet om de plaats Dayton als geboorteplaats van de luchtvaart te promoten en de piloten waren bezig met een serie testvluchten.

Tekken Tag Tournament 2 uitgebreid in beeld

Namco is groot vanwege vele series, maar de serie die hier met kop en schouders bovenuit steekt, is Tekken. Er zijn momenteel meerdere Tekken-games in ontwikkeling en deze week is tevens een film verschenen onder de naam Tekken: Blood Vengeance.

Vandaag hebben we een lading nieuwe video's van Tekken Tag Tournament 2, een vervolg op het in 2000 verschenen Tekken Tag Tournament. De game zal in de zomer van 2012 uitkomen in de arcadehallen, maar vindt wellicht zijn weg nog naar de consoles. De video's zijn te bekijken via Gametrailers, op deze pagina.

Hugh Hefner doet boekje open over seksleven

Na alle verhalen van zijn ex Crystal Harris wil Hugh Hefner graag een en ander rechtzetten over zijn seksleven. "Ik heb elke week seks", deelt de Playboybaas via Twitter met de wereld.

Harris beweerde vorige week dat ze slechts één keer het bed indook met Hefner. Volgens de blondine, die in juni daags voor haar bruiloft met Hefner de benen nam, duurde de vrijpartij niet langer dan 3 seconden. Volgens de 85-jarige Playboybaas is het verhaal van a tot z gelogen. "Ook tijdens mijn relatie van 2 1/2 jaar met Crystal had ik elke week seks."

Hefner laat het niet bij één onthullende tweet. "Mijn seksleven draait om meerdere partners. Dat is zo geweest sinds mijn huwelijk in 1998 op de klippen liep." De Playboybaas deelt zijn mansion in Los Angeles doorgaans met drie blondines. Daarnaast krijgt hij geregeld bezoek van tientallen andere mooie dames. "Meerdere geliefden is veilig. Telkens wanneer ik me wil binden, zoals met Crystal, krijg ik het deksel op mijn neus."

Harris heeft inmiddels haar excuses aangeboden voor haar onthullende uitspraken. "Ik was niet voorbereid en heb dingen uitgekraamd die ik niet had moeten zeggen", liet de blondine via Twitter weten. "Het spijt me."

[WK] Nijhuis zevende in finale 50 meter schoolslag

Moniek Nijhuis is er niet in geslaagd te verrassen tijdens de finale van de 50 meter schoolslag op het wereldkampioenschap zwemmen in Shanghai. De Nederlandse werd zevende in 31,33, waarmee ze ruim achter de medailleplaatsen bleef.

Het eerste goud op de slotdag van het toernooi ging naar Jessica Hardy, die in 30,19 titelverdedigster Joelja Efimova en Rebacca Soni ruim voor wist te blijven.

NAC wil Amoah liefst kwijt

NAC Breda ziet spits Matthew Amoah het liefst deze transferperiode nog vertrekken. De club wil de aanvaller graag behouden, maar diens salaris van 500.000 euro per jaar en een contract dat nog tot 2013 loopt is voor de in financiële problemen verkerende club een zware last.

Vertrek van Amoah zou financiële lucht scheppen in Breda. "Dan komt er salarisruimte vrij, terwijl we de opbrengst van zijn transfer kunnen benutten om onze liquiditeitspositie te verstevigen. Door zijn salaris uit te sparen kunnen we een transfervrij speler aantrekken," zei algemeen directeur Ed Busselaar. Zaakwaarnemer Kees Ploegsma voegt er aan toe dat Amoah slechts enkele tonnen hoeft te kosten. "Hij is voor andere clubs betaalbaar, maar de exacte afkoopsom hangt af van welke club zich meldt en op welk moment."

Busselaar legt uit waarom er voor een variabele prijs is gekozen. "We willen voorkomen dat we tegen het einde van de maand augustus nog worden verrast door transfers. Dus vragen we meer voor Amoah naarmate de tijd vordert. Een bod hebben we trouwens nog niet op hem gehad, maar ik houd daar wel ernstig rekening mee."

Button lacht om gehackte website

Jenson Button heeft het hacken van zijn website luchtig opgenomen. De McLaren-coureur zou volgens een artikel op zijn eigen site een zwaar auto-ongeval meegemaakt hebben en in het ziekenhuis liggen. Het management van de Brit noemt de hack een smakeloze grap.

Op de website had een hacker het volgende bericht neergezet. "Jenson Button, 31, is in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht nadat hij betrokken was bij een ongeval. Jenson is naar het AEK ziekenhuis gebracht waar hij verzorgd wordt. Het is onduidelijk welke verwondingen Jenson bij het ongeval heeft opgelopen. Het team van Jenson is in contact getreden met de FIA om te bespreken of hij morgen op de Hungaroring kan starten of niet."

Het management van Button was niet blij met het bericht en heeft de site meteen offline gehaald. Tegen de bezorgde fans werd meteen de mededeling gedaan dat er niets met Button aan de hand is en dat het hacken van de website onderzocht wordt. De Brit zelf deed er vandaag op Twitter luchtig over. "Goeiemorgen allemaal. Ik denk dat jullie nu allemaal wel weten dat iemand gisteren mijn website gehackt heeft. Ik ben helemaal in orde en ben nu onderweg naar race #200. Diegene had kennelijk op zaterdagavond niets beters te doen en bleef daarom thuis om dat te doen #gavriendenmaken."

Heidfeld ziet DTM als interessante optie

Nu Nick Heidfeld niet langer meer zeker is van zijn stoeltje in de Formule 1 verbreedt de Duitser zijn perspectieven. De coureur rijdt nu nog voor Lotus Renault GP als vervanger van Robert Kubica, maar weet ook dat Romain Grosjean in beeld is om hem te vervangen. Daarom kijkt hij nu onder meer naar de DTM.

"Ik wil natuurlijk graag bij Renault blijven, maar ik weet niet hoe de situatie is met Vitaly en al helemaal niet de stand van zaken met Robert. Ik wil ook in de toekomst graag deel uitmaken van de Formule 1 en na mijn tijd in de Formule 1 kan het racen in GT-auto's of in de DTM een mogelijkheid zijn. De DTM zal door de komst van nieuwe merken weer een stuk interessanter worden en misschien dat er in de toekomst weer vijf of zes merken om de titel gaan strijden. Daar zou ik wel graag bij willen zijn," zei Heidfeld.

[GP3] Uitslag Race 2 Hungaroring

Rio Haryanto heeft de tweede race van de GP3 Series op de Hungaroring op zijn naam geschreven. Op een natte baan wist de Indonesiër Valtterri Bottas en James Calado voor te blijven. Nigel Melker werd vierde na een groot deel van de race geleid te hebben. Thomas Hylkema viel uit.

Melker mocht de tweede race van poleposition vertrekken en bouwde op de natte baan een comfortabele voorsprong van ruim zeven seconden op. Deze voorsprong verdween echter als sneeuw voor de zon nadat Hylkema in de twaalfde ronde in bocht twee gecrasht was. Bij de herstart viel Haryanto Melker aan en passeerde hem. Melker verloor daarna ook nog plaatsen aan Valtteri Bottas en James Calado. Laatstgenoemde was vanaf de 25e plaats opgeklommen naar het podium.

Uitslag race 2

Pos. Coureur Team Tijd
1 Rio Haryanto Marussia Manor Racing 30:06.456
2 Valtteri Bottas Lotus ART 1.344
3 James Calado Lotus ART 3.799
4 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport 5.264
5 Nico Müller Jenzer Motorsport 7.158
6 Tom Dillmann Addax Team 8.808
7 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix 9.991
8 Aaro Vainio Tech 1 Racing 10.741
9 Maxim Zimin Jenzer Motorsport 11.336
10 Alexander Sims Status Grand Prix 13.059
11 Adrian Quaife-Hobbs Marussia Manor Racing 13.339
12 Conor Daly Carlin 15.057
13 Simon Trummer MW Arden 16.949
14 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport 18.071
15 Pedro Nunes Lotus ART 19.075
16 Leonardo Cordeiro Carlin 19.986
17 Zoël Amberg Atech CRS Grand Prix 21.114
18 Marlon Stockinger Atech CRS Grand Prix 21.636
19 Callum Macleod Carlin 22.551
20 Dean Smith Addax Team 22.845
21 Tamás Pál Kiss Tech 1 Racing 25.458
22 Matias Laine Marussia Manor Racing 27.214
23 Ivan Lukashevich Status Grand Prix 42.863
DNF Mitch Evans MW Arden geen tijd
DNF Thomas Hylkema Tech 1 Racing geen tijd
DNF Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport geen tijd
DNF Gabby Chaves Addax Team geen tijd
DNF Vittorio Ghirelli Jenzer Motorsport geen tijd
DNF Nick Yelloly Atech CRS Grand Prix geen tijd
DNF Lewis Williamson MW Arden geen tijd


Stand

Pos. Coureur Team Punten
1 Valtteri Bottas Lotus ART 41
2 Alexander Sims Status Grand Prix 34
3 Nigel Melker RSC Mücke Motorsport 32
4 Lewis Williamson MW Arden 31
5 James Calado Lotus ART 31
6 Mitch Evans MW Arden 28
7 Adrian Quaife-Hobbs Marussia Manor Racing 28
8 Nico Müller Jenzer Motorsport 21
9 Andrea Caldarelli Tech 1 Racing 20
10 Rio Haryanto Marussia Manor Racing 19
11 Dean Smith Addax Team 18
12 Michael Christensen RSC Mücke Motorsport 16
13 Tom Dillmann Addax Team 13
14 Aaro Vainio Tech 1 Racing 12
15 Tamás Pál Kiss Tech 1 Racing 11
16 Gabby Chaves Addax Team 8
17 Nick Yelloly Atech CRS Grand Prix 7
18 Antonio Felix da Costa Status Grand Prix 7
19 Luciano Bacheta RSC Mücke Motorsport 4
20 Conor Daly Carlin 3

Geen 'oog-om-oog'-actie in Iran

Een Iraanse man die zwavelzuur in de ogen van een vrouw had gespoten en als straf hetzelfde lot zou ondergaan, heeft op het laatste moment pardon gekregen van zijn slachtoffer. De 'oog-om-oog'-actie is daarmee van de baan, meldden Iraanse staatsmedia.

De man, Majid Movahedi, spoot in 2004 zwavelzuur in het gezicht van Ameneh Bahrami, omdat zij verscheidene huwelijksaanzoeken had afgewezen. Sindsdien is zij blind en is haar gezicht verminkt. Operaties in Spanje hebben geen baat gehad. Bahrami zou zondag zwavelzuur in beide ogen van Movahedi spuiten.

Geen'oog-om-oog'-actie in Iran
Geen'oog-om-oog'-actie in Iran (Foto: ANP)

VVD lijdt niet onder misstap Rutte

De onduidelijkheid die premier Mark Rutte (VVD) in de wereld bracht over de omvang van het nieuwe steunpakket voor Griekenland heeft zijn partij geen zetels gekost. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond blijft de VVD op 32 zetels staan. Het CDA stijgt met een zetel naar 15 en de SP daalt met een zetel naar 22.

Rutte zei vorige week donderdag dat het Griekse steunpakket tot 2014 op 109 miljard euro zou uitkomen, inclusief de bijdrage van 50 miljard euro van de banken. De Europese leiders hadden steeds over 159 miljard euro gesproken: 109 miljard overheidssteun en 50 miljard van de banken.

Dinsdag schepte minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) duidelijkheid in een brief aan de Tweede Kamer. Daarin legde hij uit dat het inderdaad 159 miljard euro is.

Van de ondervraagden vindt 45 procent 50 miljard een 'belangrijk verschil'. Nog eens 10 procent was eerst voor de steun aan Griekenland, maar werd tegen toen het bedrag hoger bleek uit te pakken.

Zeven van de tien ondervraagden vinden dat Rutte vorige week geen juiste weergave van de feiten heeft gegeven. Evenveel mensen vinden dat De Jager gewoon had moeten erkennen dat Rutte de afspraken niet juist heeft weergegeven.

Het onderwerp heeft nu nog weinig invloed op de peiling, maar het blijft volgens De Hond een tikkende electorale tijdbom. Hij wijst erop dat in september duidelijk wordt wat de bezuinigingsmaatregelen voor 2012 worden. In dezelfde maand besluiten Italië en Spanje mogelijk niet mee te doen aan de steun voor Griekenland omdat hun eigen renteniveau te hoog is.

Het kan dan moeilijk te verkroppen zijn dat Nederland wel meebetaalt en ondertussen zelf flink moet bezuinigen. De Hond benadrukt dat september in het verleden vaak een maand met forse verschuivingen was.

Gilbert: "Moeilijk te volgen als ik alles geef"

Phillipe Gilbert lijkt de laatste maanden onklopbaar in eendaagse wedstrijden. Gisteren won de Belg een week na de finish van de Tour de France ook in de Clásica San Sebastian. Uiteraard was Gilbert tevreden met zijn zege.

"Ik ben zeer blij. Ik rijd al een maand lang elke dag een wedstrijd," zei Gilbert na afloop tegen Sporza. "In tegenstelling tot vroeger moesten we twee keer de Jaizkibel bedwingen. Dat was een groot voordeel voor me: nu ging het minder snel op de Jaizkibel. Vanendert heeft een zeer grote rol gespeeld. Ik moest gewoon volgen."

"Op het laatste stuk heb ik heel hard gedemarreerd. Ik weet dat ik erg moeilijk te volgen ben als ik 30 à 40" alles geef. Dat was voldoende."


Philippe Gilbert; "Moeilijk te volgen als ik alles geef"

EA brengt Shift en Madden naar iOS

Electronic Arts brengt binnenkort enkele nieuwe titels naar iOS van Apple. Het betreft Shift Unleashed 2 en Madden 12. De games verschijnen ergens in augustus in de iTunes Store.

Shift Unleashed 2 zal veertig banen en events bevatten, alsmede twintig zogenaamde Quick Race Trials. Daarbij maakt de game gebruik van EA's Origin-systeem met onder andere leaderboards. In tegenstelling tot Shift, die alleen voor de iPhone verschijnt, zal Madden 12 ook beschikbaar zijn voor Android-toestellen en iPad.

Marco Borsato haalt streep door fanclubdag

Fans van Marco Borsato hebben dit jaar pech, ze kunnen niet een dagje keuvelen met hun idool. Vanwege de poliep op zijn stembanden heeft de zanger zijn fanclubdag moeten afzeggen. "Als we een fanclubdag houden dan wil ik dat we het goed doen en dat gaat niet als ik nauwelijks mag praten", laat Borsato via zijn website weten.

De jaarlijkse fanclubdag van Borsato zou op zondag 18 september plaatsvinden, middenin de periode die de zanger nodig heeft om te herstellen van de stembandoperatie. "Ik vind het ontzettend jammer. Voor mij is deze dag ook echt een uitje", schrijft de zanger die zo veel mogelijk stemrust moet houden. "Ik ben vaak de eerste die komt en de laatste die gaat."

Borsato kreeg donderdag te horen dat hij een poliep heeft. Na de concerten in het GelreDome en het Antwerpse Sportpaleis kreeg de 44-jarige zanger last van zijn stem. Rust mocht niet baten, waarna Borsato voor advies naar artsen ging. Die constateerden een poliep. Half augustus gaat de zanger onder het mes.

Vooralsnog heeft de poliep geen grote gevolgen voor Borsato's agenda. De artsen verwachten dat de zanger in oktober voldoende is hersteld voor zijn najaarstournee. Die trapt hij op 28 oktober af in Kerkrade. Ook Borsato's rol als coach in het tweede seizoen van The Voice of Holland komt niet in gevaar.

"Gelukkig zie ik de meesten van jullie tijdens de najaarstour weer", besluit Borsato zijn boodschap voor zijn fans. "En hopelijk op de fanclubdag van volgend jaar!"

Bommelding in Oslo door deelnemer Nederlandse rally

De apart uitgedoste auto van een deelnemer van een door Nederlanders georganiseerde rally heeft zaterdag in Oslo voor opschudding gezorgd. Een compressor op het dak werd voor een bom aangezien, meldt de organisatie van de Carbage Run. Dat is een puzzelrally met 250 goedkope auto's van Nederland naar Noorwegen. De politie zette de omgeving in een straal van 200 meter om de auto van de Belgische deelnemer Jan van Eynde af. Ook werd een robot klaargemaakt om de auto in een parkeergarage te onderzoeken, maar al snel werd de actie afgebroken. De politie liet de geschrokken eigenaar opdraven, die duidelijk maakte dat er geen dreiging was.

De hulpdiensten in Noorwegen zijn extra alert doordat Anders Behring Breivik vorige week vrijdag 77 mensen doodde. Hij beweert dat er meer cellen actief zijn.

De compressor zag er in combinatie met de nodige bedrading en een pamflet met condoleances aan het Noorse volk verdacht uit. De organisatie legt op haar website uit dat meer teams een compressor gebruiken zodat ze harder kunnen toeteren.

Van Eynde heeft spijt dat zijn auto tot een bomalarm heeft geleid. De organisatie benadrukt dat alle teams op het hart was gedrukt zich in Noorwegen bescheiden te gedragen. De deelnemers aan de vaak vrolijk aangeklede auto's hadden besloten de omgeving van het eiland Utøya te mijden, maar door een omleiding kwamen ze hier toch in de buurt. De rally vertrok maandag in Hardenberg en finishte zondag in Oslo.

Eto'o zegt nee tegen tachtig miljoen euro

Samuel Eto'o zal deze voetbalzomer zeker niet naar Rusland gaan verhuizen. De aanvaller heeft een ultiem bod van Anzhi Makhachkala om in vier jaar tachtig miljoen euro te gaan verdienen naast zich neergelegd. De reden is dat de Kameroener Europees op het hoogste niveau wil spelen.

Eto'o staat momenteel onder contract bij Internazionale. De 30-jarige aanvaller heeft het naar zijn zin in Italië en weigert daarom te gaan naar de club van Mbark Boussoufa, Roberto Carlos en Balázs Dzsudzsák. "Ik wees het aanbod af, omdat Anzhi niet in de Champions League speelt. Mijn doel is namelijk om weer de Champions League te winnen," zei Eto'o die alleen bij topclubs wil spelen.

Afghaanse agenten dood door zelfmoordaanslag

Zeker 5 Afghaanse politiemannen zijn zondag omgekomen door een zelfmoordaanslag in de stad Lashkar Gah in het zuiden van Afghanistan. Dat heeft een woordvoerder in de provincie Helmand waarin de stad ligt, laten weten.

De dader bracht zijn voertuig met explosieven tot ontploffing voor het hoofdkwartier van de politie, net op het moment dat de hekken open waren om een voertuig naar binnen te laten. De provinciale woordvoerder sprak van een zeer krachtige explosie waarbij ook nog zeker 12 gewonden vielen, onder wie een aantal burgers.

Serena Williams walst over Lisicki heen

Serena Williams heeft bij het WTA-toernooi in Stanford de finale bereikt. De Amerikaanse versloeg in de halve eindstrijd Sabine Lisicki uit Duitsland met 6-1 en 6-2.

Williams heerste tegen Lisicki op alle fronten. Haar service liep als een trein en vooral de tweedeopslag van de Duitse werd jeihard aangepakt.

In de finale moet Williams het opnemen tegen Marion Bartoli. Bartoli bereikte de eindstrijd zonder te spelen omdat opponente Dominica Cibulkova geblesseerd afzegde.

Serena Williams naar finale Stanford (Foto: PRO SHOTS)

'Vloek van 39' plaagt autorijdend Afghanistan

Wie met een auto door Afghanistan rijdt, doet er goed aan eerst te controleren of het nummer 39 niet op het kenteken voorkomt. Tot wanhoop van zowel de autoriteiten als autoverkopers wordt het nummer in het moslimland in verband gebracht met de illegale seksindustrie.

Veel voertuigen met het gewraakte kentekennummer staan dan ook stof te verzamelen bij autodealers. De hoofdschuldige voor het kentekenleed is een bekende pooier, van wie bekend was dat hij rondreed met een 39 op zijn kentekenplaten.

Ruim 1,6 miljoen kijkers Cruijff Schaal

Ruim 1,6 miljoen mensen hebben zaterdagavond naar de live-uitzending gekeken over de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen Ajax en FC Twente. Daarmee was de uitzending het best bekeken televisieprogramma van zaterdag, meldt de Stichting KijkOnderzoek zondag. Twente won uiteindelijk de eerste prijs van het nieuwe voetbalseizoen.

Ruim 1,6 miljoen kijkers Cruijff Schaal
Ruim 1,6 miljoen kijkers Cruijff Schaal (Foto: ANP)

Doden bij bestorming Syrische stad Hama

Soldaten en tanks van de Syrische overheid hebben zondagochtend de stad Hama bestormd. Daarbij zijn zeker drie doden gevallen, melden activisten.

In Hama zijn de afgelopen weken grote demonstraties gehouden tegen het regime van president Bashir Assad. Naast twee mensenrechtengroeperingen bevestigde een bewoner van de stad dat Syrische tanks bij het aanbreken van de ochtend de stad zijn binnengereden en dat drie bewoners zijn gedood.

Pool doodgereden op provinciale weg Standdaarbuiten

Bij het Noord-Brabantse Standdaarbuiten is zaterdagavond een Pool die op de provinciale weg liep doodgereden. De politie vermoedt dat het slachtoffer autopech had en verder is gelopen om hulp te zoeken. Een andere automobilist zag hem even voor middernacht te laat en kon hem niet meer ontwijken.

De Pool is volgens de politie op slag overleden. Er werd nog een traumahelikopter ingeschakeld, maar de man was al dood toen de hulpdiensten arriveerden.

[WK] Estafetteheren als derde naar finale

Op de laatste dag van het WK zwemmen in Sjanghai hebben de Nederlandse estafetteheren zich als derde geplaatst voor de finale van de 4x100 meter wisselslag. Nick Driebergen, Lennart Stekelenburg, Joeri Verlinden en Sebastiaan Verschuren zwommen 3.34,59 en voldeden daarmee ook aan de olympische eis.

Alleen de Amerikanen (3.32,42 zonder Michael Phelps en Ryan Lochte) en de Duitsers (3.33,69) moesten de Nederlandse zwemmers voor zich dulden.

Zomercarnaval eindigt met opstootje

Bij het einde van het zomercarnaval in Rotterdam is rond middernacht een opstootje ontstaan op het Stadhuisplein. Daarbij zijn vijftien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging, meldt de politie.

Vooral toen het feest op zijn einde liep ontstonden hier en daar vechtpartijtjes. Op de Coolsingel raakte een agent gewond toen iemand hem in zijn vinger beet. Later raakte een andere agent gewond toen hij een fles op zijn hoofd kreeg. De bijter en een mogelijke flessengooier zijn aangehouden.

Op het Schouwburgplein werd een man in zijn gezicht gestoken met een mes. De daders wisten te ontkomen.

Op verschillende locaties zijn in totaal 494 mensen preventief gefouilleerd. Daarbij zijn twee mensen aangehouden omdat ze een vuurwapen bij zich hadden. Nog eens zeventien mensen werden aangehouden omdat ze bijvoorbeeld een mes of een boksbeugel hadden. Bij het totaal van 65 aanhoudingen zitten verder onder meer tien gevallen van openbare dronkenschap, elf mensen die zich niet konden identificeren en negen wildplassers.

De stoet van 24 praalwagens en 29 muziekwagens vertrok rond 13.00 uur op de Boompjes. In 6 uur tijd trok de stoet zonder grote problemen door het centrum.

Het aantal bezoekers bleef volgens de politie 'beheersbaar'. Wel moesten halverwege de middag maatregelen worden genomen om te voorkomen dat het verkeer in het centrum vastliep.

Ambulancebroeders behandelden zeven mensen met ernstige alcoholproblemen. Dertien bezoekers, onder wie twee kinderen, zijn overgebracht naar ziekenhuizen omdat ze bijvoorbeeld fracturen of hartklachten hadden. Daarnaast behandelden de EHBO-posten 88 bezoekers voor bijvoorbeeld schaaf- of snijwondjes.

De organisatie schatte het aantal bezoekers zaterdag al op 750.000, zo'n 50.000 minder dan vorig jaar.

Tientallen motorclubleden in Amsterdam opgepakt

De Amsterdamse politie heeft zaterdagavond tientallen leden van de Molukse motorclub Satudarah opgepakt. Dat bevestigt een woordvoerder. De 43 mannen waren volgens de NOS van plan om een ruzie met de Hells Angels uit te vechten.

Toen de politie hen controleerde in een café aan de Scheldestraat, liep het uit op een ruzie. Er zou met glas zijn gegooid en ook probeerden mannen te vluchten. De ME zette de straat af. Uiteindelijk zijn de leden aangehouden. Op Twitter zijn beelden geplaatst van de mannen die onder bewaking van de ME in een bus van openbaar vervoerder GVB worden afgevoerd.

De politie vreest al langer voor een confrontatie tussen de Hells Angels en Satudarah. In het AD wees chef informatie van de Nationale Recherche Joost van Slobbe er zaterdag nog op dat de ruzie tussen de clubs in het buitenland al tot bloedige confrontaties leidde.

Satudarah zou uit een overlegorgaan voor motorclubs zijn gestapt en overwegen zich aan te sluiten bij de Bandidos, de grootste rivaal van de Hells Angels. De Hells Angels zouden ondertussen flink aan het uitbreiden zijn. De laatste maanden zijn al verschillende motorevenementen afgelast uit vrees voor een confrontatie tussen rivaliserende motorclubs.

De president van de invloedrijke Amsterdamse tak Daniël Uneputty is zelf Molukker en zei in het AD vrienden te hebben bij Satudarah. Hij noemde de naderende bendeoorlog onzin. Volgens hem gaat het om paniekzaaierij van politie en justitie.

Adriaanse: "Blij met prijs, maar kon beter"

Co Adriaanse is zijn termijn bij FC Twente uitstekend begonnen. Hij won de Johan Cruijff Schaal door een 2-1 overwinning op Ajax.

Tevreden over het spel kon de coach echter niet zijn. "Ik ben blij met de prijs, maar de manier waarop had beter gekund", zei Adriaanse tegen Veronica. Vooral tijdens de openingsfase werd FC Twente stevig onder druk gehouden door de Amsterdammers.

"Dat is de klasse van Ajax. Ze bleven rustig in de opbouw en wij maakten het veld te lang. Als we balbezit hadden gaven we dat gelijk weg. Dat is de verdienste van Ajax, maar ook onmacht van onze kant", aldus Adriaanse.

FC Twente kwam na de beginfase wel op een 1-0 voorsprong door Marc Janko. In de tweede helft slonken de kansen van de Tukkers echter. Steven Berghuis werd met zijn tweede gele kaart naar de kleedkamer gestuurd en Toby Alderweireld bracht Ajax op gelijke hoogte. Invaller Bryan Ruiz schoot FC Twente alsnog naar de zege.

Adriaanse: "Hij was de enige speler die in balbezit de bal een tijdje bij zich kon houden. Dat is de kwaliteit van Ruiz. En zoals hij die goal maakt, dat is nog eens een extra klasse van die jongen."

Dolgopolov naar finale Umag

Marin Cilic en Alexandr Dolgopolov staan in de finale van het ATP-toernooi van Umag. Cilic (4) was zaterdag op het Kroatisch Open met 6-2 en 6-2 veel te sterk voor de als zesde geplaatste Italiaan Fabio Fognini. Nummer twee van de plaatsinglijst Dolgopolov rekende met 6-4 en, 6-4 af met voormalig nummer één van de wereld Juan Carlos Ferrero uit Spanje.

Dolgopolov won nog nooit een toernooi op de ATP Tour. De 22-jarige Oekraïner bereikte eerder dit jaar wel zijn eerste finaleplaats in het Braziliaanse Costa do Sauipe.

Spoedoverleg Obama over schuldencrisis

De Amerikaanse president Barack Obama heeft afzonderlijk overleg gevoerd met leiders van de Republikeinen en Democraten over de schuldencrisis, minder dan 3 dagen voordat de Amerikaanse regering in geldnood raakt.

De actie van Obama zaterdagavond kwam na een wekenlange impasse. Democraten en Republikeinen zijn tot op het bot verdeeld. De leiders gaven elkaar zaterdagavond de schuld tijdens een debat in de Senaat, dat bij hoge uitzondering het hele weekeinde doorgaat. "De Republikeinse leiders weigeren nog steeds om te goeder trouw te onderhandelen", klaagde Harry Reid van de Democraten. De Republikeinse leider Mitch McConnell zei dat president Obama maar met een voorstel moet komen.

Zaterdag hadden de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden zaterdag het nieuwste voorstel van de Democraten afgewezen. Eerder deed de Senaat dat met een Republikeins voorstel uit het Huis van Afgevaardigden.

Zonder akkoord, kan de Amerikaanse regering dinsdag niet meer alle uitkeringen, lonen en rentes uitbetalen, tot woede van gepensioneerden en militairen. Komende week moeten circa 80 miljoen uitkeringen worden betaald. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat de VS zo in geldnood komt.

De Republikeinse Senaatsfractieleider Mitch McConnell zei dat hij had gesproken met Obama. Hij verklaarde "optimistisch te zijn dat er een akkoord komt in de nabije toekomst". Maar dat werd tegengesproken door de Democratische Senaatsfractieleider Harry Reid: "De vraag is: zijn we nu dichter bij een akkoord? Het antwoord is: nee".

Volgens de krant Washington Post begint zich een gevoel van wanhoop begint zich meester te maken van het Amerikaanse parlement. "Na maanden van onderhandelingen en wekenlange debatten is elk plan voor bezuinigingen of verhoging van het schuldenplafond al eens afgewezen of kansloos verklaard", oordeelde de krant op haar website.

Spoedoverleg Obama over schuldencrisis
Spoedoverleg Obama over schuldencrisis (Foto: ANP)

Vlaams plan: kindergeluid is geen overlast

Vlaamse parlementsleden hebben een wetsvoorstel klaar om spelende kinderen niet langer als overlast te beschouwen. Het wetsvoorstel komt er nadat een kinderopvangcentrum in Brugge dicht moest in de weekeinden en vakanties, nadat één buur had geklaagd over lawaai.

De parlementsleden van het liberale Open VLD stelden zaterdag dat kinderen overdag ongestraft lawaai moeten kunnen maken.

Duitsland heeft al een wet die bepaalt dat kinderen onbeperkt mogen schreeuwen en ander geluid maken.

Vlaams plan: kindergeluid is geen overlast
Vlaams plan: kindergeluid is geen overlast (Foto: ANP)

Waarschuwingsschot politie bij overval in Amsterdam

Agenten in Amsterdam hebben zaterdag een waarschuwingsschot gelost bij de aanhouding van twee overvallers. De twee sloegen op klaarlichte dag hun slag bij een juwelier in de drukke Ferdinand Bolstraat, vlakbij de Albert Cuypmarkt. Oplettende getuigen achtervolgden de daders, waardoor de mannen niet ver kwamen.

De gemaskerde overvallers gingen de juwelierszaak rond 11.30 uur binnen en bedreigden de aanwezigen met een vuurwapen. Een vrouw werd met het pistool op haar hoofd geslagen. De mannen sloegen vervolgens vitrines stuk en gingen er met een onbekende buit te voet vandoor.

Getuigen liepen achter de overvallers aan en belden ondertussen met de politie. Een helikopter van de politie hield de mannen in de gaten, waarna ze werden onderschept op de hoek van de Ceintuurbaan en de Dusartstraat, waar ze in een auto wilden stappen. De politie loste daarbij een waarschuwingsschot.

De buit werd, in ieder geval grotendeels, teruggevonden.

Game of the Decade-toernooi - Dag 14

Vandaag dag veertien van de Game of the Decade-competitie. Wederom een aantal grote titels waar je vandaag een keuze uit kan maken. Welk van de onderstaande acht games is volgens jou het meest Game of the Decade-waardig? Stem mee in de poll op FOK!games.

Bayonetta
Bayonetta is een heks die haar geheugen kwijt is. Om deze terug te krijgen gaat ze op avontuur waar ze haar tegenstanders te lijf gaat met haar haar en verschillende vuurwapens. Bayonetta is een dame waar je niet mee solt.

Dead Space 2
Het tweede deel uit de Dead Space-serie is enger dan ooit. Je speelt weer als Isaac Clarke maar dit keer ben je op een ruimtestation geland waar behoorlijk veel gespuis rondloopt. Aan jou de taak om al dit 'scum' terug naar het rijk der doden te sturen. Graag een extra onderbroek bij de hand houden.

God of War 2
In deel twee van de God of War-serie vervolg je het verhaal van Kratos die nu op de stoel zit van de oorlogsgod Ares. De game is nog mooier en actievoller dan het eerste deel met gigantische eindbazen en meer wapens.

Just Cause 2
Just Cause 2 moet wel het spel zijn waar alles mogelijk is. Je hebt een gigantisch eiland tot je beschikking, alle mogelijke voertuigen en een stuk touw waarmee je alles aan elkaar kunt bevestigen. Alsof je op je vijfde in een grote speeltuin komt. Plezier alom in Just Cause 2.

Naruto: Ultimate Ninja Storm 2
Naruto: Ultimate Ninja Storm 2 is nog niet eens zo lang geleden uitgekomen, maar wordt door bijna iedereen gezien als de beste Naruto-game. De prachtige graphics, de goede gameplay en de trouwheid aan de serie deed het erg goed bij de fans.

Resident Evil Remake (GC)
Resident Evil 1 wordt door velen nog steeds gezien als de beste Resi. Maar grafisch is de game op de PlayStation 1 natuurlijk wat outdated. Goed plan om er dus een Remake van te maken. De game was grafisch opgepoetst, had nieuwe gameplayelementen en is weer een genot voor elke horrorfan.

Super Mario Sunshine
Mario keerde weer terug naar een Nintendo-console, en dit keer was het de Gamecube. De evil guys hadden nu niet alleen de prinses ontvoerd, maar ook het eiland vol met smurrie en olie bedekt. Tijd voor Mario om zijn échte beroep te laten gelden, namelijk die van loodgieter. Yahoo.

Titan Quest
De ultieme koning van de top down hack 'n slashers blijft natuurlijk Diablo, maar Titan Quest kwam aardig in de buurt. Je speelt in de hoogtijden van de Griekse mythologie. Uiteraard een mooie tijd om iedereen om te leggen. Dat was natuurlijk rammen op die muisknop.

Laatste reviews en specials
preview
Borderlands 3
preview
NBA 2K20
preview
Heave Ho
review
This War of Mine Stories: Fading Embers
special
Lowlands 2019
review
Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.