Kut, Nooit Meer Informatie

Vrolijk fluitend fietsen Aloysius en Teutje Kreukel over de Haringvlietdam richting Stellendam. Toen ze wakker werden scheen de zon vrolijk en dus besloten ze een leuk fietstochtje te maken. Ze hebben een caravan in de buurt van Brielle en gaan daar in de zomer ieder weekend heen. Als het mooi weer is tenminste, want als het regent blijven ze gewoon in hun flatje in Rotterdam.
Maar toen ze opstonden, scheen de zon en op NOS teletekst was niet aangegeven dat het anders zou worden. Dus hadden Aloysius en Teutje afgesproken dat ze naar Goedereede zouden fietsen, daar een drankje op het terrasje bij de kerk nemen en dan weer terugfietsen. Onderweg zouden ze de lunch gebruiken. Het was een strak plan en ze hadden er meteen zin in gehad.

Ze laten de dam achter zich en fietsen richting Havenhoofd, maar dan valt Teutje iets op.
“Aloysius,” zegt ze angstig, “kijk eens voor je. De lucht wordt daar wel erg donker.” Teutje heeft gelijk. De lucht verderop boven Goeree-Overflakkee is zelfs pikzwart en het rommelt al in de verte. Teutje en Aloysius besluiten maar snel om te keren en richting Brielle te fietsen, maar te laat.
De zwarte lucht haalt ze al in als ze weer op de dam fietsen. Het begint te hagelen, te bliksemen en de wind wakkert aan tot een zeer harde storm. Teutje wordt zo hard van de weg geblazen dat ze bijna in het Haringvliet verdwijnt. Gelukkig is er een hek, want anders zou ze in het inmiddels wild kolkende water verdwijnen. Ze bezeert wel haar rechterelleboog als ze daarmee tegen het hek slaat. Daarna valt ze om en bezeert ook haar linkerknie. Aloysius probeert zijn rug te rechten tegen de wind, legt zijn fiets op het fietspad en loopt met dribbelpasjes en door de wind voortgestuwd richting zijn vrouw. Hij neemt haar fiets over en probeert terug te komen naar zijn eigen fiets met die van haar in de hand. Hij wordt echter meer achteruit geblazen dan dat hij vooruit komt. Teutje loopt voorover gebogen tegen de wind in. Een stap naar voren en twee naar achteren. De twee ex-fietsers zijn snel nat tot op het bot. De regen en af en toe de hagel striemt in hun gezichten. Teutje wendt daarom haar hoofd van de wind af en probeert zo het fietspad te bereiken. Aloysius heeft één arm voor zijn gezicht en met de andere probeert hij de fiets van Teutje voort te duwen, maar de fiets wordt uit zijn handen geslagen door de storm en slaat tegen een van de sluiswanden. Bliksemschichten schieten door de inktzwarte lucht.

Gelukkig zijn ze dichtbij het einde van de dam en even verderop stopt een bestelbusje, er wordt een raampje opengedraaid en een arm wenkt ze. Aloysius krabt Teutjes fiets van de sluiswand, schuifelt naar Teutje, geeft haar de fiets, pakt zijn eigen fiets van de straat en met hun lichamen naar achteren leunend bereiken ze vrij snel het busje. Gejaagd door de wind. De fietsen kunnen achterin en daar zijn ook nog twee stoelen. De man van het busje wil ze wel even naar Brielle brengen; hij moet toch die kant op.
Druipend zit het ongelukkige stel even voor zich uit te staren, maar dan verbreekt Teutje de stilte.
“Heb je eigenlijk voor we weg gingen de parasol ingeklapt?”
“Nee, Teutje. Daar zat ik ook net aan te denken. En de tuinstoelen staan ook nog, dus die zullen inmiddels wel in de vijver liggen, want de wind is die kant op.”
Eenmaal bij de caravan blijkt het nog erger. De parasol is door het raam van de caravan gewaaid en de tuinstoelen hebben het grote Boeddhabeeld bij de vijver gebroken.
Woedend belt Aloysius het KNMI en vraagt waarom er godverdegodver niets op teletekst stond.
“Bezuinigingen door de regering. Wij kunnen niet alles meer doen wat we deden,” is het korte antwoord.

René Leegte van de VVD wil de zestig miljoen subsidie die het KNMI jaarlijks krijgt afschaffen, omdat het instituut niet onafhankelijk genoeg zou zijn en te veel achter de ‘klimaatalarmisten’ van het IPCC aanloopt. Leegte, de naam geeft al aan wat zich in zijn hoofd bevindt op de plaats waar zijn hersenen zouden moeten zitten.
Wat is dat toch met de VVD de laatste jaren? Wordt daar niet aan selectie gedaan bij het samenstellen van de kieslijst? Eerst hadden we muts Verdonk, daarna die peroxideboy en nu weer dit. De eerste twee zijn dan uiteindelijk nu weg bij de VVD, maar toch. Als je goed selecteert dan heb je al dat gedoe niet.

Het KNMI is een onafhankelijk instituut dat een publieke taak heeft en daarnaast levert het KNMI gegevens aan particuliere weerbureaus. Hoe die taken verdeeld zijn ligt vast in de Wet op het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut.
In die wet staat onder andere dat het instituut minstens eens per vier jaar een onderzoeksprogramma samenstelt waarin staat wat voor de korte en middellange termijn de visie op en de doelstellingen van het onderzoek zijn, wat het KNMI verricht en de potentiële meerwaarde van dat onderzoek voor de publieke kennisinfrastructuur voor de meteorologie of andere geofysische terreinen. Een mond vol, maar zo hebben de ambtenaren het in de Wet geschreven. Ambtenarentaal dus. Zodra dat programma klaar is, wordt het aangeboden aan de minister en de KNMI-raad. Die kunnen dus invloed uitoefenen op dat programma.
In oktober 2008 heeft KPMG nog de Evaluatie van de Wet op het KNMI uitgebracht waaruit bleek dat het KNMI de laatste jaren zijn taken goed had uitgevoerd. KPMG is echt geen linkse hobbyclub. Wat is er dan in korte tijd misgegaan volgens Leegte?
Het KNMI is een wetenschappelijk instituut en het broeikasprobleem is een wetenschappelijk onderwerp, dus mag het KNMI daar ook bronnen voor raadplegen.

Mag het KNMI nu geen bronnen meer raadplegen die niet in de kraam van de VVD te pas komen? Wordt Nederland een soort China, waar ook alleen maar mag worden onderzocht wat de machthebbers voor goed achten? Gaat Den Haag straks uitmaken wat wetenschappelijke instituten wel en niet mogen als ze hun subsidie willen behouden?

GeenStijl dacht dat het misschien een grap was om de PvdA en GroenLinks te pesten. Ik vond dat wel leuk gevonden van GS, maar ik ben bang dat het geen grap is. En ik ben juist zo gehecht aan Erwin Krol en de laatste tijd is er net zo’n leuke nieuwe weervrouw: Willemijn Hoebert. Stel je voor dat je alleen nog maar naar Piet Paulusma kan kijken en haar moet missen!