Afellay gaat het maken bij Barça

“Afellay, doing his best to get noticed”, constateert de commentator. Het is laat in de avond van 16 april en de eerste in een reeks van vier Clásico’s loopt tegen het einde. FC Barcelona staat met nog 20 minuten te spelen op een 1–0 voorsprong en zojuist is Ibrahim Afellay ingevallen. Sinds zijn komst tijdens de winterstop krijgt hij weinig speelminuten. De geruchtenstroom is dan ook alweer op gang gekomen: Arsenal zou hem naar Londen willen halen, en Barcelona zou daar wel oren naar hebben als Fabregas dan terug zou keren naar Camp Nou. Ik geloof de geruchten niet: Afellay gaat het juist helemaal maken bij Barça.

Waar Afellay bij PSV vrijwel altijd de 90 minuten vol mocht maken, gunt Guardiola hem vaak niet meer dan een kwartiertje. De ruim 20 minuten die hij krijgt in Madrid zijn een luxe voor Afellay en inderdaad: hij doet zijn best om te worden opgemerkt. Hij zal waarschijnlijk de opdracht hebben gekregen het veld breed te houden, want hij blijft zich het restant van de wedstrijd keurig aanbieden aan de zijlijn. Vaak krijgt hij de bal niet, maar als zijn ploeggenoten hem aanspelen doet hij wel wat hem dagelijks op de training wordt geleerd: één keer raken.

Zich echt onderscheiden lukt Afellay in deze wedstrijd niet en dat komt vooral doordat hij geen risico durft te nemen. Maar erg vreemd is dat ook niet. Het is zijn eerste Clásico en Barcelona hoeft de wedstrijd eigenlijk niet eens te winnen: een gelijkspel is ook wel prima met het oog op het kampioenschap. Afellay wil vooral zo min mogelijk fout doen en door weinig risico in zijn spel te leggen slaagt hij daarin. Waarschijnlijk krijgt hij na afloop een schouderklopje van een paar ploeggenoten en zal Guardiola constateren dat Afellay de meegekregen opdrachten heeft uitgevoerd: aanbieden aan de zijlijn en de bal in de ploeg houden.

Ik hoor veel mensen roepen dat Afellay beter maar weer kan vertrekken uit Catalonië. Gezien het handjevol minuten die de oud-PSV’er tot nu toe krijgt, een makkelijke bewering. Wat mij betreft moet Afellay juist blijven bij Barça. Bij PSV was hij de grote meneer en zat hij aan zijn plafond. Tegen de mindere ploegen uit de Eredivisie voetbalde hij zo gemakkelijk, dat het wel duidelijk was: tijd voor een stapje hoger. Van het voetbal van PSV naar het voetbal van Barcelona is meer dan een stapje, maar Afellay doet tot nu toe, als hij speelt, gewoon goed mee.

Bij het Nederlands Elftal heeft hij de afgelopen jaren mogen ruiken aan een hoger niveau. De trainingen bij Oranje moeten al een genot voor hem zijn geweest, laat staan wanneer hij een interland speelde. En hij kan het niveau van ons nationale elftal aan, zoals hij vorig jaar tegen Mexico en in de EK-kwalificatie tegen Zweden liet zien. Dagelijks trainen met de sterren van FC Barcelona en af en toe wat wedstrijdminuten meepakken maken hem nu alleen nog maar beter. Nu mag hij dan misschien slechts een kwartiertje per wedstrijd meedoen, maar wanneer hij de opdrachten van de trainer blijft uitvoeren en af en toe nog net even wat meer risico in zijn spel legt, wordt dat vanzelf beloond met meer speeltijd.

Gisteren mocht hij in een veredeld B-elftal zich 90 minuten laten zien en dat deed hij naar behoren. In de Champions League zal hij dit seizoen tevreden moeten zijn met elke minuut, maar zodra Barcelona kampioen van Spanje is, zal hij in de rest van de competitiewedstrijden vast meer spelen. Dan moet hij weer zijn best doen “to get noticed”.  Ik ben ervan overtuigd dat hem dat gaat lukken en een nieuwe transfer na dit seizoen helemaal niet aan de orde is. Afellay gaat het helemaal maken bij Barça, komend seizoen al.