IJverige leerlingen schrijven 'onzinboetes'

Aldus de titel van een nieuwsbericht. Ik lees dat leerling-agenten van het Amsterdamse politiekorps te fanatiek zijn met het uitdelen van boetes. Ze leven zich vooral uit bij milieudelicten en dat is volgens de politiezegsman van de Amsterdamse Politie academie nou ook weer niet de bedoeling.
Goh.

Verder lees ik dat een vrouw onlangs een bekeuring kreeg, omdat ze een briefje op een boom had geprikt met een oproep voor haar vermiste huisdier. Dat is schade toebrengen aan het milieu, oordeelden de agenten in spe. Ook boetes voor homoseksuelen op een ontmoetingsplek in Amsterdam-West, omdat ze de bosjes zouden beschadigen.
Goh.

De politiezegsman benadrukt dat het milieu erg belangrijk is voor het korps. ''Maar we proberen onze studenten nog beter te leren hoe ze boetes moeten uitschrijven voor zaken die echt belangrijk zijn.''
De leerling-agenten krijgen daarom een dvd thuis gestuurd waarop staat voor wat voor zaken ze een bekeuring mogen uitschrijven. Daarmee moet een einde komen aan het uitdelen van onzinnige boetes door overijverige studenten. De overijverigheid komt doordat leerlingen aan het eind van de opleiding een bepaald aantal boetes moeten hebben uitgedeeld.
Goh. 

Ons land is blijkbaar op korte termijn weer een paar helden rijker. Wel fijn, die overijverigheid, al zou het fijner zijn als dat op andere vlakken ingevuld zou worden, want overijverig is nou niet bepaald het eerste dat in mij opkomt als ik lees dat een vrouw, die een briefje op een boom prikt, een bekeuring krijgt. Eerder onnozelheid. En homo’s een boete geven omdat ze de bosjes beschadigen vind ik niet overijverig maar stompzinnig.
Maar blijkbaar leren onze aspirant agenten dat allemaal op de Politie Academie. Gij zult geen briefjes op bomen prikken. Ben benieuwd wie verantwoordelijk is voor het lesmateriaal. Misschien Prinses Irene die een goed gesprek heeft gehad met zo’n beprikte boom? Nederlandse gemeenten kunnen te pas en te onpas hele straten ontbomen maar wij burgers mogen geen punaise in een boom prikken. God verhoede dat er nog romantische zielen rondlopen die hun initialen in een boomschors kerven.
Ik vrees een week eenzame opsluiting.  

Ik kan me voorstellen dat de politie denkt; dat gerotzooi van die homo’s in bosjes moet maar eens afgelopen zijn. Laat vooral alle bulterriërs en ander hondengespuis overal schijten waar ze willen en als schuimbekkende wolven met meterslange takken door de Amsterdamse bosjes rauzen, maar geen anaal verkeer in de bossages. Eigenlijk vind ik dat kinderen dan ook geen verstoppertje meer mogen spelen want ook die kunnen takjes afbreken en gazons vertrappen. Red de parken.
We mogen er naar kijken. Niet aankomen.

De Nederlandse jeugd verveelt zich te pletter. Ze mogen allang niet meer in parken rondhangen, laat staan in bomen klimmen. Uit verveling gaan ze elkaar bepotelen maar ook dat mag dus niet. In een groep rondhangen is leuker dan in je uppie maar daar steekt ook de politie zijn gummistokje voor. Allemaal overlast.
Eigenlijk zouden die verveelde hangjongeren ingezet moeten worden om die vrouw te helpen haar vermiste huisdier te zoeken. Hoeft zij geen briefjes op bomen te prikken. Gun de homo’s een plek waar ze ongestoord datgene kunnen doen wat blijkbaar in besloten bosjes moet gebeuren; misschien is er op de politie academie een kamertje vrij? Alle parken en bossen waar ik als kind speelde, rende en in bomen klom hebben plaats gemaakt voor Vinexwijken en snelwegen. Als dat geen aantasting van de bosjes is.

Nederland hangt inmiddels van verboden aan elkaar. Eerst word iedereen een mobiele telefoon door de strot gedouwd en vervolgens hangen overal bordjes dat je niet mag bellen. De sigarettenfabrieken draaien overuren en mogen nog altijd steeds heftiger verslavend gif in de kankerverwekkende staafjes stoppen maar ergens binnen roken is verboden.  Ze bouwen auto’s waarmee je 220 kilometer per uur kunt rijden maar er is geen stuk snelweg in Nederland waar je harder mag dan 120. Als het al mag, want in de Randstad moet je steeds vaker onverwacht op je rem gaan staan vanwege de 80 kilometer beperking. Als mijn dochter aan de linkerkant van de brug fietst –omdat ze aan de rechterkant over een zeer gevaarlijke en onoverzichtelijke tramkruising moet- krijgt ze een boete.

En nee, dit heeft inmiddels niks meer te maken met de bekeuring voor de vrouw die briefjes op bomen prikte en homo’s die bosjes molesteren, maar Jezus waar zijn we toch mee bezig? Zouden agenten niet beter ingezet kunnen worden voor echt nuttige zaken? Witteboordencriminaliteit bestrijden? Onbeschofte, onopgevoede jongeren die buschauffeurs bespugen een flink pak rammel geven? Is het niet slimmer om agenten een langdurige zware fysieke opleiding te geven waardoor ze zijn opgewassen tegen het werkelijke tuig? Geef ze bevoegdheden om op te treden zoals wij het graag zouden willen zien.
Met harde hand, maar dan wel daar waar het echt nodig is.

Zou het niet zinvol zijn om zo’n Vinex wijk af te breken en daar een waar paradijs voor kinderen te creëren.
Attracties? Nee hoor, niet nodig. Ruines en hier en daar een boom zijn genoeg voor de kinderlijke fantasie. Leer kinderen weer kind te zijn en je zult zien, veel minder last van hangjongeren.
Leer daarnaast agenten agenten te zijn, en je zult zien, veel minder last van de bevolking.